Hiromi na festivale Viva Musica! 2013

Hiromi na festivale Viva Musica! 2013
Miroslav Bachura

Japonská jazzová klaviristka sa opäť raz vracia do Bratislavy. Na oficiálnej stránke sympatickej virtuózky sa zjavila informácia o koncerte v rámci festivalu Viva musica!, ktorý sa každoročne koná v našom hlavnom meste. Presný dátum vystúpenia padol na 24. jún 2013.

 

Hiromi do našich zemepisných šírok pritiahne svoj The Trio Project, v ktorom sa po jej boku predstavia i Anthony Jackson (basgitara) a Steve Smith (bicie). Projekt už má na svedomí dva vysoko cenené albumy Voice (2011) a Move (2012). Práve skladby z týchto dvoch počinov sú ťažiskom jej súčasného koncertného repertoára. Koncert v Bratislave je zatiaľ poslednou avizovanou zastávkou v rámci 20-koncertového turné pre rok 2013.

 

Celým menom Hiromi Uehara patrí k najpopulárnejším jazzovým klaviristom, resp. klaviristkám súčasnosti. Jej závratná kariéra odštartovala v útlom veku - už ako 14-ročná koncertovala s Pražskou filharmóniou, vo veku 17 rokov sa dokonca uviedla po boku Chicka Coreu. Počas štúdia na Berklee College of Music v Bostone začala hudobne spolupracovať i so slovenským odchovancom Martinom Valihorom. Aj vďaka nemu sa stala Hiromi na Slovensku veľmi obľúbeným a našťastie i frekventovaným koncertným „kusom“. Po minuloročnom vystúpení Nigela Kennedyho tak festival Viva Musica! opäť ponúkne jazzovým priaznivcom skutočnú lahôdku!

 

 

 

Miroslav Bachura
Foto: Pavel Kočí

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...