Horehronské jazzové dni v Bombure oslavujú

Horehronské jazzové dni v Bombure oslavujú
Peter Motyčka

Už po desiatykrát budú mať jazzoví priaznivci v Brezne a v okolí dôvod na radosť. V priestoroch klubu Bombura ich v najbližších dňoch čakajú Horehronské jazzové dni s jubilejným desiatym ročníkom. Jesenná nádielka výbornej (nielen jazzovej) muziky ponúka pestrý výber z lokálnej i medzinárodnej scény. Aspoň niekoľko mien ako návnada: Jiří Stivín, Katarína Máliková, ZVA 12-28 BAND alebo Darkness positive.

 

Oslavovať sa bude už tento piatok 21. októbra a to hneď dvojito: popri prvej dekáde festivalu bude oslávencom aj multiinštrumentalista a showman Jiří Stivín, ktorý v Brezne oslávi osemdesiate (!) životné jubileum. Na koncerte s výstižným názvom „80“ bude okrem iných gratulovať aj speváčka, klaviristka, hudobná skladateľka a producentka Katarína Máliková. Rodáčku z Brezna bude na flaute sprevádzať ďalšia rodáčka – Katarína Turčinová. Mimochodom, obe Katky spomínajú na Stivínov koncert pred pätnástimi rokmi v Bombure, ktorý ich veľmi inšpiroval a nakopol na ich muzikantskej ceste. Spoločné vystúpenie s majstrom Stivínom bude preto viac ako osobné. Koncert Jiřího Stivína začína o 19:00 v breznianskej Synagóge.

 


 

Piatková oslava sa presunie zo Synagógy priamo do nezávislého kultúrneho priestoru Bombura, kde bude pódium patriť najosobitejšej domácej bluesovej kapele ZVA 12-28. Prejav jej vokalistu Nora Červenáka mnohí pripodobňujú k velikánovi Johnovi Lee Hookerovi a špecifický feeling i svojské texty túto výnimočnú bluesovú atrakciu ešte zvýrazňujú.

 


 

V oslavách sa bude pokračovať aj v sobotu 29.októbra. V Bombure sa predstaví domáca kapela Voľná Plocha, ktorá vznikla z potreby vlastnej hudobnej výpovede gitaristu Rasťa Černáka, bubeníka Juraja Kriváňa a basgitaristu Rada Bútoru. Banskobystrické zoskupenie Diagnoze sa hlási k progressive artu a jeho tvorba balansuje medzi rockovými a jazzovými plochami. Ešte pred týmito hudobnými produkciami prebehne v klube prvý umelecký workshop so slovenským DJ Slowaxom o podstate Dj -ingu a jeho histórii. Súčasťou workshopu budú praktické ukážky a diskusia.

 

 

Veľkolepé finále Horehronských jazzových dní 2022 bude v sobotu 5. novembra patriť formácii Darkness positive. Mladí Martinčania Šimon Švidraň (gitara, spev), Adrián Simonides (basgitara) a Matej Richtarčík (bicie a sampler) oslovujú publikum nekompromisnou modernou hudbou s vlastnou tvárou a názorom so žánrovým presahom do jazzu, funku, či reggae a to všetko v originálnom a nekonvenčnom podaní.

 


 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Web: www.bombura.sk

FB: https://www.facebook.com/bomburankp

Predpredaj Stivín: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/jiri-stivin-4040-katarina-malikova-horehronske-jazzove-dni-2022-10-21

Na ostatné koncerty je možné zakúpiť vstupenku priamo v NKP Bombura.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Galéria

Horehronské jazzové dni v Bombure oslavujú

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...