Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City

Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Miroslav Bachura

Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu prichystal ozaj veľkú oslavu. Bratislavský Ateliér Babylon hostil bohatý koncert, dvojitý krst i výstavu výtvarných diel.

 

Album Jazz in the City, volume 1 patril v dňoch pred odovzdávaním ceny ESPRIT 2014 k najväčším udalostiam na jazzovej scéne. Jedným z dôvodov bol i veľkolepý krst albumu, na ktorom sa Milo Suchomel predstavil nie len ako saxofonista ale aj ako dirigent 30-členného orchestra v bohatom koncertnom programe. Počas večera sa na pódiu predstavila hneď pätica speváckych hostí, v Suchomelovom ansámbli sedel výkvet slovenského jazzu.

 

Slušne zaplnený Babylon bol v nedeľu okrem koncertu zároveň dejiskom predajnej výstavy medzinárodne uznávaného brazílskeho maliara menom Adelio Sarro. Treba podotknúť, veľmi peknej, veľmi farebnej výstavy. Pokiaľ máte radi Picassa, bude sa Vám určite páčiť aj Sarro. Ale k hudbe.

Na štúdiovom Jazz in the City sa Milo Suchomel predstavuje v obsadení jazzového sexteta, bolo teda o to zaujímavejšie počuť kompozície z albumu v úpravách pre orchester. Priznám sa, neviem ako mali aranžérsku robotu rozdelenú Milo Suchomel a Ľuboš Šrámek, ale to, čo znelo na pódiu Babylonu bolo od začiatku do konca výborné. Jednoducho, veľa dobrej hudby pokope - hral big-bandový jazz, hrala brazílska hudba, funky, komorná hudba. Okrem aranžmánov kompozícií z albumu Jazz in the City ako ´At Home´, ´Virginia´ či ´Muhara´s Dance´ program spestrili i skvelá americká speváčka Gail Anderson s bluesovou klasikou ´Let The Good Times Roll´, milé jazzové úpravy popových hitov v podaní Zuzky Smatanovej, resp. Roba Opatovského či dokonca dve skvelé skladby pani mamy Suchomelovej. Svoju premiéru mali i Milove kompozície Do you love me, do you? Sarro, ktorú venoval spolu s partitúrou prítomnému brazílskemu maliarovi. V pozícií hostí sa na pódiu predstavili i Matúš Jakabčic, Monika Bagárová Karol Csino. V druhej polovici programu prišlo na rad i avizované krstenie, najprv samotného albumu Jazz in the City, volume 1, následne i DVD záznamu z Gypsy Jazz Festivalu, ktorého organizátorom bol práve Milo Suchomel. Keď práve nehrala hudba, Suchomel sa ukázal i ako vtipný a duchaprítomný moderátor. Na pódiu sa proste stále niečo dialo a tak to má byť.

 

Čo sa týka nejakých hodnotení nemyslím si, že treba zbytočne dlho rozpisovať o tom, aký dobrý je Suchomel, Šrámek... . Každý, kto tu trocha sleduje jazz týchto hudobníkov pozná a vie, že sú špička. Ja som veľmi rád hlavne za to, že slovenskí jazzmeni prichádzajú rok čo rok so stále ambicióznejšími a expanzívnejšími nápadmi. Spojenie jazzu, orchestrálneho zvuku či výtvarného umenia v Babylone spĺňalo najvyššie kritéria. A že by som mal aj čosi vytknúť? Za seba tvrdím, že takémuto koncertnému programu orchestra Mila Suchomela by možno viac namiesto decentného posedenia a komornej atmosféry pasoval pokojne tanečný parket, jedna-dve tequilly a rozopnutý vrchný gombík na košeli.

 

 

 

Miro Bachura
Titulné foto:  (c) 2014 Anna Raitl

Galéria

Adelio Sarro
Adelio Sarro

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2018
Portál Jazz.sk vyhlasuje siedmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Zomrel saxofonista Lubomír Tamaškovič
Jas, to znamená pôvodné, silné svetlo. Možno, že raz či dvakrát sa mi tak podarilo zahrať, ešte na...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...