6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Dávid Oláh

Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu tak vždy. Boli časy kedy sa jazz ani nenazýval jazzom. V tomto článku je v krátkosti zhrnutých zopár faktov o vývoji, koreňoch a dôležitých osobnostiach jazzovej hudby.

 

1.      Na počesť legendárneho saxofonistu Johna Coltrana bol pomenovaný kostol v San Franciscu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa predpokladá, že sa tak stalo kvôli Coltranovmu albmu A Love Supreme, ktorý Coltrane nahral po tom, ako sa vyliečil z drogovej závislosti. Toto CD je Coltranovou vďakou a modlidbou k najvyššiemu. 

 

2.      Jazz je hudobným žánrom, ktorý v sebe obsahuje najviac prvkov z iných hudobných štýlov. Je taktiež najdynamickejším na svete, keďže čerpá inšpiráciu z najrôznejších kultúr. Či už sú to africké rytmy, Soul, latin, R and B, alebo súčasná popová hudba.

 

3.      S jazzovou hudbou sa prirodzene spája aj jazzový klub. Pôvodne sa však kluby takto nešpecifikovali, ale boli to jednoducho nočné kluby, kde sa ľudia chodili zabávať a tancovať na živú, dobovú populárnu hudbu. Vďaka tomu postupne vznikali aj nové žánre v tanci. Ako napríklad The Shimmy, Charleston, alebo Black Bottom.

 

4.      Hoci je saxofón jedným z kľúčových a najvyužívanejších nástrojov v jazzovej histórii, v skutočnosti tomu tak dlho nebolo. Až v roku 1920 tento nástroj predstavila verejnosti legendárna kapela Six Brown Brothers. Odvtedy si saxofón zabezpečil v jazzovej hudbe svoje stále miesto.

 

5.      Jazz je v súčasnosti celosvetovým hudobným fenoménom, ktorý preniká do všetkých kútov sveta. Väčšinou sa jazzová hudba spája s bohatou, elitnou spoločenskou vrstvou. Jej korene sa však  vyvinuli v prostredí zotročených a utláčaných černochov žijúcich v Amerike. 

 

6.      Duke Ellington a Fletcher Henderson patrili k dvom najvplyvnejším umelcom v jazzovej hudbe. Podarilo sa im založiť prvé jazzové orchestre, ktoré boli zložené z čiernych - afroamerických hudobníkov, s ktorými vystupovali v prominentných nočných kluboch v Chicagu a v New Yorku. Tieto dve telesá zamestnávali nesmierne produktívnych umelcov, ako boli napríklad Louis Armstrong a Coleman Hawkins. Títo páni veľkým dielom napomohli k progresívnemu vývoju jazzu ako umeleckého smeru, a taktiež k zlepšeniu jeho propagácie a popularite v celých Spojených štátoch.  

 

Autor: Dávid Oláh

Zdroj: http://ontheblacklist.net

Zdroj: http://www.mensxp.com

 

 

Ďalšie články

Zomrel saxofonista Lubomír Tamaškovič
Jas, to znamená pôvodné, silné svetlo. Možno, že raz či dvakrát sa mi tak podarilo zahrať, ešte na...
Jazzové vtipy :-)
K letnému dovolenkovému obdobiu patrí relax a uvoľnenie. Preto nachvíľu odbočíme od „...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...