Hudobne si podmanili Ameriku, svoje umenie predvedú Slovensku – José James a Bilal

Hudobne si podmanili Ameriku, svoje umenie predvedú Slovensku – José James a Bilal
jazz.sk

Spolupracujú s najväčšími menami súčasnej hudobnej scény a mnohí ich označujú za najväčšie spevácke talenty súčasnej americkej hudobnej scény. Spevácke hviezdy José James a Bilal vystúpia na Bratislavských Jazzových Dňoch už v týchto dňoch!

 

José James je novou speváckou hviezdou moderného džezu, no v jeho skladbách nájdeme aj soul či elektroniku. Ihneď po vydaní prvého albumu sa objavil v lineupoch najprestížnejších festivalov ako North Sea Jazz, Tokyo Jazz a hosťoval na nahrávkach hviezd ako Jazzanova a Basement Jaxx. V súčasnosti koncertuje v Európe s aktuálnym albumom No Beginning No End, ktorý vydalo jedno z najprestížnejších svetových vydavateľstiev Blue Note. Talentovaný Američan sa však nenecháva spútavať žánrami a medzi svojimi fanúšikmi má aj početnú mladú hiphopovú generáciu. V Bratislave bude mať premiéru so svojou kapelou v piatok, 25. októbra.

 

 

Bilal, ďalšie meno v programe Džezákov o ktorom budeme v budúcnosti ešte veľa počuť! Erykah Badu, Beyoncé, Jay-Z, Dr. Dre či The Roots – toto je len pár mien s ktorými tento americký spevák, skladateľ a producent spolupracoval. Jeho spev nájdete na nahrávkach mnohých hviezd, vo vlastnej diskografii má tri albumy, vrátane tohtoročnej novinky A Love Surreal. Bilal, ktorý je podľa kritikov aj fanúšikov čiernej hudby momentálne jedným z najlepších čiskokrvných RnB spevákov s nádychom džezu a soulu, vystúpi v Bratislave 26. októbra.

 

 

Jedným z najočakávanejších vystúpení v rámci festivalu je aj koncert acid-džezovej legendy The Brand New Heavies. Nedeľa už tradične patrí fanúšikov funkovej hudby a aj tento sa majú na čo tešiť. Do Bratislavy 27. októbra zavíta kapela, ktorá ma na konte množstvo tanečných hitov, medzi ktoré určite patria aj skladby Dream On Dreamer, You´ve Got A Friend či Never Stop. Na Bratislavské Jazzové Dni príde kapela rozšírená o dychovú sekciu, vyzerá to na skvelú party!

 

Program Džezákov aj tento rok prináša na Slovensko to najlepšie, čo momentálna hudobná scéna ponúka. V bratislavskej Inchebe posledný októbrový víkend od 25. do 27. októbra budú koncertovať svetové hviezdy, špičkoví speváci a kvalitní hudobníci. V piatok so sa predstaví Joshua Redman so svojím Quartetom, v nedeľu odohrá koncert jeho kolega, saxofonista a svetová hviezda Chris Potter. V sobotný večer ovládne Džezáky so svojím projektom svetová trojica Scott Henderson, Jeff Berlin a Dennis Chambers! Kompletný program festivalu a informácie o vstupenkách nájdete na www.bjd.sk.

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

15-ročná speváčka Júlia Kozáková: Chcela by som toho ľuďom veľa povedať
„Zistila som, že sa vo mne hromadí veľa vecí, ktoré chcem ľuďom povedať a práve teraz som...
Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Gregory Porter: Duchovnosť mojej hudby vychádza z mojej mladosti
Keď Gregory Porter pred rokom vystupoval na JazzFeste Brno, váhal som, či na koncert toho chlapa v...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...