Hudobníci si budú môcť zobrať svoje nástroje do lietadla

Hudobníci si budú môcť zobrať svoje nástroje do lietadla

 

Letecké cestovanie s hudobným nástrojom môže byť v súčasnosti pre hudobníka nepríjemným zážitkom. To by sa však malo vďaka novým návrhom Európskej komisie čoskoro zmeniť.
 
V súčasnosti si každá letecká spoločnosť diktuje pravidlá a podmienky, za akých si pasažier môže alebo nemôže zobrať na palubu lietadla hudobný nástroj. Hudobníci sú často nútení kupovať si pre svoje nástroje ďalšie miesto v kabíne alebo nechať drahé nástroje cestovať v batožinovom priestore. Aj bratislavské letisko M. R. Štefánika doporučuje pred plánovaným odletom s hudobným nástrojom kontaktovať leteckú spoločnosť a upozorňuje na možné zvýšené výdavky.
 
Potom, ako boli začiatkom minulého roku tieto pravidlá pozmenené v Spojených štátoch, mnohí hudobníci a organizácie volali po zmene aj v Európe. Európska komisia napokon prišla s návrhom pozmeňujúcim práva pasažierov leteckých liniek, ktorý okrem iného upravuje aj pravidlá transportu hudobných nástrojov. Vďaka zmenám si budú môcť pasažieri zobrať do kabíny menšie hudobné nástroje bez toho, aby museli čokoľvek doplácať. Letecké spoločnosti budú musieť v kabíne bez výnimky akceptovať menšie hudobné nástroje a tiež budú musieť jasne stanoviť konkrétne podmienky, za akých nástroje do kabíny lietadla nevezmú. 
 
Ďalšie zmeny sa týkajú napríklad zrušenia pokuty za opravu nesprávne napísaného mena, či kompenzácií za zrušenie letu. Pokiaľ bude lietadlo meškať viac ako hodinu, pasažierom bude poskytnutá voda a prístup na toalety, ak sa meškanie značne predĺži, spoločnosti budú musieť cestujúcim poskytnúť kompenzáciu. 
 
Nové pravidlá by mali vstúpiť do platnosti po schválení Európskym parlamentom, pravdepodobne začiatkom roku 2015.
 
Foto: blogto.com
-nat-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...