Jazz Meets World: Saxofonistka Melissa Aldana predviedla v Prahe zvukovo krásny a dynamický koncert

Jazz Meets World: Saxofonistka Melissa Aldana predviedla v Prahe zvukovo krásny a dynamický koncert
Lenka Molčányiová

Už pri zrode rubriky ,,Women in jazz‘‘ sme vám priblížili príbeh a tvorbu tejto mladej výnimočnej saxofonistky. Melissa Aldana, pôvodom z čilského Santiaga, očarila minulý týždeň publikum na koncerte v pražskom Kultúrnom centre Novodvorská, na ktorý so sebou priviedla rovnako výborných mladých muzikantov. Na pódiu sa vynímal skvelý gitarista Lage Lund, rytmiku ovládli kontrabasista Pablo Menares a bubeník Kush Abadey.

 

Melissa Aldana nepochybne oplýva veľkým talentom, osobnou charizmou, no čarovná je práve jej aboslútna kontrola nad nástrojom. To ako využíva ladne a strhujúco celý rozsah tenor saxofónu, ako tvorí frázy a komunikuje s kapelou, je naozaj lahoda a vzrušenie pre uši.

So svojím kvartetom sa  v rámci európskeho turné predstavili aj v Prahe. A to vďaka populárnemu festivalu Jazz Meets World, ktorý neustále prináša do Prahy veľké, ale aj mladé vychádzajúce hviezdy jazzového sveta spoza hraníc i z Česka. Veľmi ma potešili ich októbrovou ponukou, ktorá bola značne venovaná ženám v jazze. Mali sme možnosť okrem Aldany vidieť Andreu Motis, či Lindu Oh.

Koncert sa konal 29. októbra v priestoroch Kultúrneho centra Novodvorská, čo mi na prvý pohľad pripomenulo staré "kulturákové" časy. Trochu som sa zháčila, lebo možno by som takým skvelým hudobníkom dopriala honosnejšie priestory, avšak hneď pri prvej skladbe ma prekvapivo veľmi potešil zvuk. Príliš skoro som sálu odsúdila, no musím priznať, že kapela bola veľmi príjemne nazvučená a krásne sa celý koncert počúval. Tak sme si ho mohli naplno vychutnať.

Tento hudobný zážitok sa začal skladbou "Elswhere" z Melissinho najnovšieho albumu "Visions" inšpirovaného Fridou Kahlo. Atmosféru vytvorila hneď jemná voľne improvizovaná téma, s pútavou interakciou všetkých hráčov. Bolo krásne pozorovať, ako na seba hráči reagovali a doslova komunikovali skrze všemožné zvuky, ktoré ich nástroje ponúkajú, či skrze rytmus, alebo melodické linky. Ďalším aspektom a charakteristikou tohto zoskupenia bolo práca s dynamikou. Či sa jednalo o dynamické rozsahy jednotlivých nástrojov, alebo kapely ako celku. Postupné gradovanie sól a stopercentné počúvanie sa, reagovanie na zmeny, to je to, čo robí hudbu zaujímavou.

V ďalších skladbách som pozorovala aj to, ako si sólisti navzájom nechávajú veľa priestoru. Nielen sóla, ale aj samotné témy boli často veľmi vzdušné. Hra s tichom je podľa mňa v hudbe veľmi dôležitá a často v dnešnej dobe v projektoch absentuje. Dychberúce boli momenty absolútneho stíšenia kapely na minimum, ktorého mysterióznosť podporovali škrípavé zvuky hlavice paličky trúcej sa o činel v podaní bubeníka Kush Abadeyho.

Základom väčšiny sól bola motivická práca dotvorená invenčným objavovaním melodicko – harmonických zákutí, ako najmä počuť v hre gitaristu Lage Lunda. Každý z hudobníkov mal svoj osobitý hudobný "language", ktorý sa nebáli predviesť v dlhých sólach, kde mohli naplno rozviť svoje idey a charakter danej skladby. Melissin miestami až neskutočne naliehavý tón, plačlivé glissandá a ohýbanie tónov sú jej špecialitkou a majú silný výpovedný charakter. Miestami potvrdí jej nepoierateľnú znalosť tradície bebopového jazyka. Najviac sa vždy pri počúvaní Melissy teším na jej čisto sólové častí, vačšinou intrá ku skladbám. Presne takým skvelým kreatívnym introm nás obšťastnila pred skladbou, známym štandardom ,,My Ideal’’ s príťažlivou intímnou témou.

Ďalšie skladby boli prevažne z posledných autorkiných albumov, alebo aj úplne čerstvé kompozície. Hlboko zarezonovali aj muzikálne a nápadisté intrá do skladieb od spomínaného bubeníka, či kontrabasistu Pabla Menaresa. Koncert ukončili orginálnou skladbou ,,Acceptance’’ plnou napätia a zvukových kontrastov, ktorá sa vyslúžila potlesk ocenený prídavkom.

Verím, že sa Melissa so svojím projektom čoskoro objaví v našich končinách,  jej hra a tvorba je veľmi inšpirujúca.

Sledujte Melissu Aldanu a jej projekty, no najmä si vypočujte jej posledný album ,,Visions‘‘.
www.melissaaldana.net

Titulná foto: Barka Fabianova

Lenka Molčányiová 

 

Galéria

s Melissou.jpg
Melissa Aldana Quartet.jpg

 

 

Ďalšie články

Monkovu súťaž vyhráva po prvýkrát v kategórii nástrojov žena!
Jedna z najprestížnejších jazzových súťaží na svete Thelonious Monk International Jazz Competition...
‘’Women in Jazz’’ predstavuje: Saxofonistka Melissa Aldana
Stala sa vôbec prvou ženou a navyše prvou juhoamerickou hudobníčkou, ktorá vyhrala prestížnu...
Prvá žena, ktorá vyhrala Monkovu súťaž, vydáva ďalší album: Melissa Aldana s novým titulom Back Home
Melissa Aldana sa na jazzovej scéne najviac zviditeľnila v roku 2013, ako prvá žena, ktorá...
Saxofonistka Melissa Aldana podpísala zmluvu s vydavateľstvom Blue Note. Začiatkom roka 2022 vydá pod jeho hlavičkou prvý album
Saxofonistka a skladateľka Melissa Aldana nedávno podpísala novú zmluvu s legendárnym...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...