‘’Women in Jazz’’ predstavuje: Saxofonistka Melissa Aldana

‘’Women in Jazz’’ predstavuje: Saxofonistka Melissa Aldana
Lenka Molčányiová

Stala sa vôbec prvou ženou a navyše prvou juhoamerickou hudobníčkou, ktorá vyhrala prestížnu Thelonious Monk International Competition v roku 2013. Na saxofón začala hrať vďaka otcovi Marcovi Aldanovi, ktorý je doteraz jedným z najdôležitejších hudobíkov v Čile. Jej vzormi boli Charlie Parker, Cannonball Adderley či Sonny Rollins. Dnes sa radí medzi špičku aj na newyorskej jazzovej scéne.

 

Niet pochýb, že Melissina láska k hudbe sa zrodila vďaka jej otcovi, profesionálnemu saxofonistovi, ktorý jej nielen púšťal nahrávky všetkých legendárnych jazzmanov, ale jej aj daroval samotný saxofón, keď mala šesť rokov. Vtedy vyludila prvé tóny a už nikdy neprestala.

Melissa Aldana sa narodila v roku 1988 v Čilskom hlavnom meste Santiago. Ako malá začala najprv hrať na alt saxofón, no potom, čo počula prvýkrát sóla Sonnyho Rollinsa, zamenila alt za tenor. Práve prvý tenor saxofón, ktorý dostala bol legendárny Selmer Mark VI po jej starom otcovi. Doteraz na ňom hráva. Jej ďalšími vzormi na jej ceste, ktorých spomína sú Don Byas, Gene Ammons, Lucky Thompson až po súčasných velikánov Chrisa Pottera a Marka Turnera. Celú mladosť sa učila jazzu práve skrze počúvanie a prepisovanie sól jej už spomínaných obľubených saxofonistov.

Už v ,tínedžerskom‘ veku hrávala po všetkých jazz kluboch v Santiagu. Keď sa raz dozvedela, že do Čile príde známy klavirista, pedagóg, spoločenský aktivista Danilo Pérez, bola rozhodnutá ho strenúť. Tak sa aj stalo, a to stretnutie bolo pre ňu zásadné. Nielen že ju Pérez po vypočutí zavolal hrať na Panama Jazz Festival, no priviedol ju do USA a sprostredkoval jej aj príjimacie pohovory na dvoch najznámejších jazzových školách v americkom Bostone: Berklee College of Music a New England Conservatory. Prijatá bola na obe, no nakoniec nastúpila so štipendiom na Berklee. Tam mala hodiny s legendárnymi jazzmanmi ako Joe Lovano, George Garzone, Frank Tiberi, Greg Osby, Bill Pierce, Ralph Peterson a mnohí ďalší.

Krásne duo s Christianom McBridom

Štúdium na Berklee úspešne ukončila v roku 2009 a presťahovala sa do New Yorku, kde jeden z prvých ľudí, ktorého kontaktovala, bol legendárny saxofonista  Geroge Coleman. Melissa spomína na to, ako získala na neho kontakt a hrala mu cez telefón. On bol z nej tak nadšený, že ju hneď pozval do New Yorku a dal jej pár saxofónových hodín. Časom ju predstavil rôznym známym hudobníkom a brával ju na jeho koncerty.

Tých pár rokov v New Yorku strávila Melissa navštevovaním jazzových klubov, počúvaním hudby, hraním, stretávaním inšpiratívnych ľudí a samozrejme cvičením. V roku 2010 nahrala svoj debutový album s názvom ,,Free Fall’’ pod hlavičkou nahrávacej spoločnosti saxofonistu Grega Osbyho - Inner Circle Music. Dva roky na to prišiel na svet druhý ,,Second Cycle‘‘. Oba sú mixy originálnych kompozícií a aranžmánov známých štandardov.

Hlavnou výhrou za výhru na Thelonious Monk Competition bolo nahranie albumu pod hlavičkou ,,Concord jazz’’. V roku 2014 teda nahrala so svojím triom (Francisco Mela na bicie a Pablo Menares na kontrabas) skvelý album ,,Melissa Aldana & Crash Trio‘‘.

 

Ku veľkému zlomu v jej kariére prišlo, keď ju Greg Osby pozval odohrať koncerty celý jeden týždeň vo Village Vanguard - jednom z najlegendárnejších jazzových klubov v New Yorku. Od vtedy si zahrala na všetkých známych miestach ako Dizzy’s Club Coca-Cola, Blue Note, Jazz Standard, Museum of Modern Art (MOMA), Small’s a Jazz Gallery.

Taktiež bola pozvaná zahrať so svojimi kapelami na prestížnych festivaloch ako sú Monterey Jazz Festival (2014), Umbria Jazz v Taliansku (2014), Barcelona Jazz Festival (2015) & Providencia Jazz Festival v jej rodnom Čile (2018). Pódium zdieľala s najväčšími menami súčasného jazzu: Christian McBride, Peter Bernstein, Jeff Tain Watts, Kevin Hays a mnohí ďalší.

Melissu môžme vidieť a počuť hrať aj po boku svojho muža, skvelého slovinského saxofonistu Jure Pukla. Či už v jej vlastnom Melissa Aldana Sextet, alebo na Puklovom albume ,,Doubtless‘‘. Je to čerstvý projekt s vysoko rezonujúcimi menami - dvojitý tenor podporený kontrabasovou linkou Joea Sandersa a bicími Grega Hutchinsona. Majú tento rok za sebou okrem iného aj jarné eurposke turné.
 

Melissa získala aj rôzne ocenenia ako napríklad ,,Martin E. Segal Awards’’ od prestížneho ,,Jazz at Lincoln Center’’ a je taktiež dvojnásobnou držiteľkou vysokého národného umeleckého ocenenia ,,Altazor Award’’ v Čile.

 S jej predposledným albumom ,,Back home‘‘ (Wommusic, 2016) sa navracia domov. Album možno nepripomína ani až tak Čile, ako je spojený s jej začiatkami, kedy prvýkrát zobrala do rúk saxofón pri počúvaní sól Sonnyho Rollinsa. Je nahrávke cítiť Rollinsovu estetiku, najmä fakt že hrajú v triu, bez ,,strún‘‘.

,,V tomto triu mám slobodu, slobodu na vyjadrenie seba, priestor pre interakciu a intenzívnu komunikáciu s druhými hudobníkmi,‘‘ opisuje Melissa.

Keďže posledný rok sa vrece s jazzovými albumami doslova roztrhlo, aj Melissa prispela do jazzového sveta čerstou novinkou, albumom ,,Visions‘‘ (Motéma music, 2019). Je to jej prvý album s jazzovým kvartetom a ešte k tomu s hviezdnymi menami: klavirista Sam Harris, kontrabasista Pablo Menares, bubeník Tommy Crane, a hosťuje aj vibrafonista Joel Ross.  Album je inšpirovaný životom a dielami Fridy Kahlo, kde Melissa vytvára paralelu medzi jej skúsenosťami ako ženskej saxofonistky v dominantne mužskom prostredí a skúsenosťami Kahlo ako ženskej umelkyne, výtvarníčky, ktorá tvrdo pracovala, aby sa v takom prostredí presadila.

Album na mňa ešte čaká, tak čoskoro príde aj recenzia. Zatiaľ si môžete vypočuť ukážku.

Melissa je pre mňa prirodzene veľkou inšpiráciou a jej slová “hudba presahuje pohlavia a žánre” si už dúfam všetci na svete berú k srdcu:)

 

Zdroje: www.allmusic.com, www.melissaaldana.net

Foto: www.abartists.com
 

Lenka Molčányiová

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Monkovu súťaž vyhráva po prvýkrát v kategórii nástrojov žena!
Jedna z najprestížnejších jazzových súťaží na svete Thelonious Monk International Jazz Competition...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...