Jazz na koniec februára

Jazz na koniec februára
Peter Motyčka

Posledný víkend najkratšieho mesiaca v roku predkladá jazzovým priaznivcom dvojicu pozoruhodných podujatí. Milovníci saxofónového zvuku, ako aj tí, ktorí majú z daného nástroja „fóbiu“, sa zídu v Bratislave, aby prostredníctvom dvojdňového podujatia Saxophobia oslávili saxofón v jeho najrozličnejších podobách ale aj žánrových premenách. A tí, ktorí inklinujú k pulzujúcejším jazzovým premenám, sa vydajú do Trnavy na ďalší ročník festivalu Winter JazzFest Trnava, na ktorom ich čaká séria vynikajúcich, nielen hudobných zážitkov.

 

Začnime Trnavou, kde sa v sobotu 25. februára predstavia na pôde Kultúrneho centra Malý Berlín jazzmani európskeho i svetového formátu. Headlinerom večera bude virtuózny klavirista Antonio Faraò, ktorý má za sebou množstvo spoluprác v rámci širokého spektra umelcov (jazzmani Jack DeJohnette, Benny Golson, Marcusa Millera, ale aj popové či rapové hviezdy Mina či Snoopy Dogg). V Trnave predstaví Faraò svoje trio s talianskym kontrabasistom Carlom Bavettom a popredným srbsko-rakúskym bubeníkom Vladimirom Kostadinovićom. Úvod festivalu bude tradične patriť mladej generácii slovenských talentov (Hip-zz) a súčasťou Winter JazzFest Trnava budú tiež ODJF MasterClass – hudobné workshopy vedené Martinom Valihorom a Michalom Bugalom (od 16.00 do 18.00.). Majitelia vstupeniek Winter Jazz Fest Trnava majú vstup na ODJF MasterClass zdarma.

 

 

Zástupkyňou nežného pohlavia bude tento rok pôvabná mladá jazzová speváčka Kristína Mihaľová. Tá spolu s talentovaným gitaristom Jakubom Šedivým patria medzi najvýraznejšie mladé osobnosti slovenskej hudobnej scény a na Winter JazzFest Trnava sa vracajú po troch rokoch. Odvtedy expandovali do zahraničia a s duom Lash&Grey zbierajú ocenenia doma aj v zahraničí. Kristína sa ako jediná Európanka dostala prednedávnom do finále prestížnej speváckej súťaže Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition. Dvojica bude tentokrát na pódiu súčasťou elitnej česko-slovenskej zostavy tvorenej gitaristom Michalom Bugalom, kontrabasistom Robertom Balzarom a bubeníkom Martinom Valihorom. Winter JazzFest Trnava je realizovaný s finančnou podporou Mesta Trnava.

 

 

Viac ako 80 saxofonistov z celej Európy sa tento týždeň zíde na Saxophobia Bratislava, aby si na štvordňových majstrovských kurzoch (23.2. - 26.2.) na pôde Vysokej školy múzických umení rozširovali svoje zručnosti pod vedením šiestich špičkových zahraničných lektorov z Holandska, Francúzska, Slovinska, Rakúska, Maďarska a Česka. Organizátori však nechcú saxofón zavrieť iba do učebných tried a pre verejnosť pripravili dva výnimočné koncerty s rozmanitosťou štýlov od klasickej hudby obdobia baroka, romantizmu cez tango až po súčasné kompozície.

 

 

Galakoncert zahraničných lektorov sa bude už tradične konať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v sobotu 25. februára. Skvelé sólistické výkony medzinárodne uznávaných umelcov sa v závere koncertu spoja do saxofónového septeta všetkých účinkujúcich. „Koncert lektorov prináša na Slovensko naozaj výnimočnú kvalitu klasických saxofonistov. V podstate sa nič podobné na Slovensku nedá nikde inde zažiť. Sme nesmierne šťastní, že naše pozvanie prijali lektorky a lektori, ktorí majú nielen úspešné sólové dráhy, sú sólistkami a sólistami symfonických orchestrov, ale sú aj pedagogicky činní na tých najlepších školách - Hans de Jong, Philippe Portejoie, Lev Pupis, Erzsébet Seleljo, Barbara Strack-Hanisch a Pavel Škrna“, uviedol riaditeľ festivalu Ladislav Fančovič.

 

 

Veľkou raritou festivalu je 80-členný saxofónový orchester, ktorý pod vedením dirigenta Mariána Lejavu priamo na kurzoch naskúša program záverečného koncertu 26. februára v Slovenskom rozhlase, kde odznie aj niekoľko premiér. „Tento rok sa na naše kurzy prihlásil rekordný počet účastníkov z 11 krajín, takže saxofónový orchester bude mať vyše 80 hudobníkov a orchestrálny program zložený z diel klasickej hudby 19. a 20. storočia podfarbí člen Slovenskej filharmónie Kiril Stoyanov na bicích nástrojoch. Programy koncertov sa snažíme vymyslieť tak, aby si publikum naplno vychutnalo možnosti saxofónu ako veľmi zaujímavého nástroja, pretože sa na ňom dá nielen hrať krásna melódia, ale môže sa používať napríklad aj ako perkusívny nástroj alebo sa na ňom dajú vyludzovať rôzne zvukové efekty. Úplnou novinkou bude premiéra skladby pre kontrabasový saxofón a saxofónový orchester – v tejto inštrumentácii pôjde vlastne o svetovú premiéru. Kontrabasový saxofón zo zbierky riaditeľa festivalu L. Fančoviča je jediný takýto nástroj na Slovensku a ani v Česku sa momentálne žiadny nenachádza. Preto je možnosť vypočuť si skladbu priamo napísanú pre tento nástroj tak vzácna, že by ju mali všetci milovníci saxofónu určite využiť“, informovala organizátorka festivalu Jana Dekánková.

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačových správ

 

 

Galéria

Jazz na koniec februára
Jazz na koniec februára
Jazz na koniec februára

 

 

Ďalšie články

Winter JazzFest Trnava 2021 Online: VI. ročník zimného jednodňového jazzového festivalu prichádza k vám domov
Vďaka svojmu každoročnému skorému dátumu stihol vlani Winter JazzFest Trnava, ako jeden z mála...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...