Jazz prichádza do Vodárenskej záhrady: Otvárací koncert patril zoskupeniu Pacora Trio

Jazz prichádza do Vodárenskej záhrady: Otvárací koncert patril zoskupeniu Pacora Trio
Peter Baláž

Možnosti relaxu v priestoroch bratislavskej Vodárenskej záhrady sa rozrastajú o ďalší rozmer. Okrem športu a oddychu si môžu návštevníci odteraz vychutnávať kvalitnú hudbu, vďaka novému cyklu koncertov s názvom Jazz vo Vodárenskej záhrade.

Na ploche jeden hektár sa rozprestiera záhrada Vodárenského múzea, ktorá po kompletnej rekonštrukcii v roku 2014 prináša verejnosti unikátnu oddychovú zónu s prevládajúcim prvkom vody. Výnimočný areál si priam pýtal relevantný kultúrny rozmer – odpoveďou sa stáva cyklus koncertov „Jazz vo Vodárenskej záhrade“. Otvárací koncert patril v podvečer letného slnovratu zoskupeniu Pacora Trio.

Pod názvom Pacora sa skrýva trojica excelentých hudobníkov – huslista Stano Palúch, cimbalista Marcel Comendant a kontrabasista Róbert Ragan. Hudba tria prináša jedinečnú fúziu jazzu a folklóru, podfarbenú prvkami klasickej hudby. V ich repertoári nájdeme autorské kompozície, ako aj prearanžované jazzové štandardy. Vďaka originalite a výnimočnej muzikalite žne Pacora zaslúžené úspechy po celej Európe.

Otvárací koncert jazzového cyklu zaplnil areál záhrady zvukom huslí, cimbalu a kontrabasu – majstrovstvo tria Pacora a ich originálny etno-jazz nenechal nikoho na pochybách, že títo páni patria medzi vzácnosť súčasnej hudobnej scény. O prekvapenie sa však hneď na úvod koncertu postaral vrtoch počasia, do rozpáleného slnečného dňa vyslal na hudobníkov i publikum nečakaný príval dažďa. Keďže jazzoví hudobníci majú v krvi improvizáciu, po pár minútach už boli všetci presunutí v blízkom altánku, kde bez aparatúry akusticky odohrala Pacora koncert pre asi päťdesiatku natisnutých divákov. Nečakaná udalosť tak nakoniec priniesla vystúpeniu rodinnú atmosféru a ešte nevídanejší zážitok.

„Jazz vo Vodárenskej záhrade je prvý koncert, ktorým sme chceli prispieť k oživeniu tohto krásneho priestoru,“ hovorí Oľga Smetanová, organizátorka koncertu. „Reakcie návštevníkov boli veľmi pozitívne, mnohí obyvatelia tejto časti mesta túto iniciatívu privítali. Kultúrne podujatia sa tlačia v centre Bratislavy a v obytných častiach dlhodobo absentujú. Bola som prekvapená, že koncert pritiahol aj návštevníkov  zo vzdialených časti Bratislavy. Podujatie sme pripravili v rámci občianskeho združenia Waves Bratislava a z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

 

Peter Baláž

Foto: Oľga Smetanová

Galéria

PCR-1.jpg
PCR-2.jpg

 

 

Ďalšie články

Tretí ročník TOP JAZZ FESTU klope na dvere: V Topoľčanoch vystúpi aj mladý génius Andreas Varady
Topoľčiansky TOP JAZZ FEST už po tretí rok svojim návštevníkom prináša kombináciu slovenských a...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...