Jazz START UP: Frankie Kimono uzavreli skvelým koncertom druhé kolo

Jazz START UP: Frankie Kimono uzavreli skvelým koncertom druhé kolo
Miroslav Bachura

Prvý júnový štvrtok patril okrem iného i súťaži mladých talentov Jazz START UP, ktorú organizuje už po druhýkrát Jazz.sk v spolupráci s Rádiom Devín. V priestoroch bratislavského Véčka svoj koncert odpálili víťazi druhého hlasovacieho kola, inštrumentálne trio Frankie Kimono.

 

Po druhý raz v tomto roku sa koncert Jazz START UP odohral v klubových priestoroch. Hneď na úvod treba poznamenať, že sme radi pozorovali stúpajúcu tendenciu návštevnosti, do Véčka si našlo cestu niekoľko tuctov priaznivcov. Moderátorských rolí sa tak ako minulý mesiac chopila dvojica Slovenského rozhlasu Ján Sklenár Kristína Prekopová. Keďže celý koncert bol vysielaný v priamom prenose rádia Devín, s presným úderom ôsmej hodiny mohli Frankie Kimono začať.


Frankie Kimono oficiálne existujú iba od marca tohto roku. Kapelu tvorí trojica mladých dobrých hudobníkov Peter Zajaček na gitare, Tamás Belicza na base a Jaro Žigo ml. za bicími. FK vlastne vôbec nie sú jazzovou kapelou, ich hudba je vskutku eklektickou zmesou naprieč žánrami. Bolo skutočne zábavné počúvať, ako trojčlenná kapela v každej skladbe pláva medzi rôznymi hudobnými vplyvmi. Zajaček na gitare chvíľu znie ako Metheny, potom ako Jeff Beck, inokedy zase ako Satriani. Výborne vystavané skladby i celý koncert, od pomalších náladových momentov, cez hendrixovský acid až po groovujúci funk á la RHCP. Publikum to chalanom dalo náležite poznať, atmosféra bola výborná.

 

V klube bola komorná, ale za  to výborná a energická atmosféra, takú sme si vytvorili aj my na pódiu a nechali sme sa na chvíľu uniesť našimi skladbami niekde mimo realitu. Prakticky to bol náš prvý koncert, čiže sme boli patrične nervózni ale po pár taktoch to opadlo. Ďakujeme zvukárom za dobrý zvuk v klube aj v rádiu, a celej Jazz START UP crew za šancu mladým interpretom sa takto prezentovať,“ zhrnul svoje dojmy z večera gitarista Peter Zajaček.

 

Pripomeňme ešte, že súčasne s koncertom Frankie Kimono sme spustili hlasovanie v treťom súťažnom kole Jazz START UP. Na tejto stránke Vám v mesiaci jún predstavujeme dvojicu mladých talentov, speváčku Janu Gavačovú a klaviristu Ernesta Vizváryho s triom. Obaja súťažiaci tak bojujú o priazeň verejnosti a možnosť zahrať ďalší koncert v bratislavskom Véčku. Hlavnou cenou pre výhercu celej súťaže je nahrávanie v profesionálnom Štúdiu J Milana Tokolyho, DVD video live produkcia v klube Blue Note a otvorenie letného Open Jazz Festu.

 

 

Miro Bachura

Galéria

JAZZ_START_UP_POSTER_NO_LOGO_smaller.jpg

 

 

Ďalšie články

Jazz START UP: Víťazom prvého kola koncertných duelov sa stalo zoskupenie New Message Jazz
V sobotu 23. novembra sa v bratislavskom Bohéma Bare uskutočnilo prvé kolo súťaže mladých jazzových...
Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Jazz Start Up 2019 pozná svojich víťazov. Debutový album nahrá duo Mihaľová a Šedivý
Siedmy ročník súťaže mladých jazzových talentov dospel do finále. Cenu za živé vystúpenie si...
Miloš Biháry Trio v štúdiu Slovenského rozhlasu
Druhé kolo súťaže Jazz START UP posunulo do finále trnavsko-senickú formáciu Miloš Biháry Trio,...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...