Jazz START UP vám môže dať krídla

Jazz START UP vám môže dať krídla
Peter Motyčka

Viaceré okolností naznačujú, že domácim jazzovým umelcom začína „ísť karta“: speváčka Kristína Mihaľová z úspešného dua Lash & Gray excelovala minulý rok vo finále prestížnej speváckej súťaže Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition a klavirista Alan Bartuš v týchto dňoch háji slovenské farby na jednej z najprestížnejších svetových jazzových súťaží – Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition.

 

Možno to tak s odstupom času nevyzerá, ale obaja títo excelentní hudobníci nabrali v počiatočnom štádiu svojho umeleckého vývoja odvahu a skúsili šťastie na súťaži pre mladé jazzové talenty Jazz START UP. Desať úspešných ročníkov a množstvo na scéne etablovaných laureátov ostávajú dôkazom, že sa toto zápolenie môže stať vstupným portálom do skutočného jazzového sveta. Aktuálny jedenásty ročník Jazz START UP práve otvára svoje brány a pozýva mladé slovenské kapely i začínajúcich hudobníkov.

 

 

Bol to taký väčší zlom v mojom hudobnom živote,“ spomína na svoju účasť v Jazz START UP klavirista a skladateľ Valér Miko. „Odporúčam každej kapele, ktorá má túto možnosť, nech sa prihlási,“ dodáva klavirista Alan Bartuš. „Je to vynikajúca súťaž s množstvom rôznych cien: kapela si vďaka Jazz START UP môže vybudovať renomé, zviditeľniť sa, zahrať si na rôznych festivaloch, nahrať CD alebo vyhrať výborný aparát.“ Súťaž pre mladé jazzové talenty vyhlasuje už od roku 2013 portál Jazz.sk v spolupráci s Rádiom Devín a do jedenásteho ročníka Jazz START UP sa môžu zapojiť hudobné zoskupenia so žánrovým zameraním na jazz, latino, groove, soul, fusion či nu jazz. Medzi členmi zoskupenia musí byť aspoň jeden slovenský hudobník a kapela nesmie mať k dátumu spustenia súťaže (10. 10. 2023) vydaný oficiálny album. O víťazoch Jazz START UP rozhodne odborná porota zložená z renomovaných hudobníkov či publicistov: tá na základe zaslaných nahrávok vyberie trojicu finalistov, ktorí sa predstavia na verejnom koncerte v priestoroch komorného štúdia Slovenského rozhlasu v Bratislave.

 

 

Jazz START UP nie je klasickou súťažnou prehliadkou mladých zoskupení, ale predovšetkým pomocou novým jazzovým talentom prostredníctvom mediálnej podpory a motivačného „Start up balíčka“. Súčasťou „Hlavnej ceny“ je možnosť dvojdňového nahrávania v profesionálnom Štúdiu J a vydanie oficiálneho debutového albumu vo vydavateľstve Pavian Records. Nemenej lákavou je „Cena za živé vystúpenie“ s príležitosťou účinkovania na popredných slovenských jazzových festivaloch, akými sú Medzinárodný jazzový festival v Košiciach, Mikulášsky jazzový festival, Trnavský Jazzyk či bratislavský Pet Jazz. Zaujímavou je aj „Cena Beyerdynamic“ s ponukou produktov renomovanej značky Beyerdynamic.

 

 

Všetci účastníci záverečného koncertu získajú počas súťaže mediálnu podporu a prezentáciu na Rádiu Devín, ako aj na stránkach Jazz.sk a na ďalších hudobných portáloch. Preto neváhajte a prihláste sa do súťaže Jazz START UP! Stačí, pokiaľ na adresu startup@jazz.sk zašlete stručné informácie o svojej kapele spolu s akoukoľvek zvukovou nahrávkou jednej skladby (autorská tvorba nie je podmienkou). Uzávierka prihlášok je 15. novembra 2023.

 

 

FB: www.facebook.com/jazzstartup

www. Jazz.sk

 

Esprit 2023

Galéria

Jazz START UP vám môže dať krídla
Jazz START UP vám môže dať krídla

 

 

Ďalšie články

Jazz START UP: Víťazom prvého kola koncertných duelov sa stalo zoskupenie New Message Jazz
V sobotu 23. novembra sa v bratislavskom Bohéma Bare uskutočnilo prvé kolo súťaže mladých jazzových...
Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Jazz Start Up 2019 pozná svojich víťazov. Debutový album nahrá duo Mihaľová a Šedivý
Siedmy ročník súťaže mladých jazzových talentov dospel do finále. Cenu za živé vystúpenie si...
Miloš Biháry Trio v štúdiu Slovenského rozhlasu
Druhé kolo súťaže Jazz START UP posunulo do finále trnavsko-senickú formáciu Miloš Biháry Trio,...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...