Jazz v obrazoch: Svetoznámy fotograf vydáva zbierku

Jazz v obrazoch: Svetoznámy fotograf vydáva zbierku
Arthur Elgort je predovšetkým známy svojou prácou pre prestížny módny časopis Vogue, no vo svojej novej fotopublikácií odhaľuje verejnosti aj svoju druhú vášeň, ktorou je láska k jazzu. Fotograf hovorí, že dostať jazzmanov pred objektív často nie je jednoduché. Radi sa však údajne fotia s peknými dievčatami a Elgort túto skutočnosť náležite využíva. Tak či onak, milovníkov fotografie a jazzu poteší, že výsledkom je nová zbierka fotografií jazzových hudobníkov.
 
Elgort sa narodil v roku 1940 a vyrástol v Brooklyne. Vášnivým fanúšikom jazzu sa stal už ako deväťročný. Potom, čo ho jeho kamarát s touto hudbou zoznámil, netrvalo dlho a mladý Arthur sa stal pravidelným návštevníkom rôznych jazzových klubov v meste New York. Vyštudoval maľbu, no rýchlo prešiel na fotografiu, pretože cítil, že potrebuje niečo dynamickejšie a sociálnejšie. 
 
Jeho kariéra fotografa pracujúceho pre módne časopisy síce na prvý pohľad nemá s jazzom nič spoločné, no v istom období začal Elgort využívať vo svojich fotkách prvky jazzovej ikonografie. Šéfredaktorom časopisov sa to zapáčilo, atmosféra fotografií pôsobila trendy. Sem tam sa stalo, že si Elgort na pózovanie prizval aj živých muzikantov. Ako plynul čas, spolu s fotografiami hudobníkov po boku pekných dievčat sa začali objavovať aj obrázky hudobníkov samotných, neskôr aj mimo ateliéru. Vznikli podmanivé zábery dobre oblečených umelcov ako George Benson, Ornette Coleman, John McLaughlin, alebo Dexter Gordon, Elgortov obľúbenec.
 
V 70. rokoch 20. storočia tak fotograf, vtedy pracujúci pre britský Vogue, postupne definoval svoj štýl – na kontrast bohaté fotografie jazzových umelcov, ktorých zachytával prirodzene, bez štylizácie a mimo ateliéru. Keď sa o jeho práci začalo hovoriť viac, začal dostávať ponuky na fotenie jazzu príbuzných hudobných projektov. V roku 1988 ho taliansky Vogue vyslal na podujatie Floating Jazz Festival plné hviezd, ktoré sa odohrávalo na výletnej lodi. Toto prostredie považoval za ideálne: „Nemali kam utiecť a mohol som ich fotiť kedy som chcel – mal som čísla ich izieb,“ hovorí Elgort. Dnes má fotograf 78 rokov a fotí s rovnakým zanietením a dávkou kreativity ako kedysi.
 
Za viac ako tridsať rokov teda vzniklo nespočetné množstvo obrázkov a tak na svet prichádza zbierka Elgortovej tvorby s prostým názvom „Jazz.“ Obsahuje nielen komplexný výber samotných fotografií, ale aj exkluzívne komentáre od autora. Náhľad si môžete pozrieť TU.
 

 

 

Ďalšie články

Prichádza dlho očakávaná biografia: Dexter Gordon ako Sophisticated Giant
Najnovší biografický portrét tenor saxofonistu Dextera Gordona nám vo svojej knihe predostrie jeho...
Zomrel Horace Parlan: Klavirista, ktorý svoj hendikep pretavil do umenia
Horace Parlan zomrel 23. februára v meste Naestved v Dánsku ako 86-ročný. Posledné roky svojho...
Dexter Gordon, James P. Johnson a Lennie Tristano prijatí do siene slávy
Jazz at Lincoln Center stojí za ďalšími oceneniami významných jazzových velikánov minulého storočia...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...