Jazzman týždňa: Barbara Dane

Jazzman týždňa: Barbara Dane

 

Barbara Dane je americká folková, bluesová a jazzová speváčka. Nie je to však typická speváčka a možno ani nie je veľmi známa. Svojou hudbou bojovala za občianske práva, hlásala rovnoprávnosť a toleranciu a protestovala proti vojne.

 

Barbara Jean Spillman, známa skôr ako Barbara Dane, sa narodila 12. mája 1927. Počas dvadsiatych rokov minulého storočia sa jej rodičia presťahovali z Arkansasu do Detroitu, kde aj vyrastala. Po strednej škole začala pravidelne ako speváčka vystupovať a pravidelne sa zúčastňovala demonštrácií za rasovú rovnoprávnosť a ekonomickú spravodlivosť. Mladá Barbara vystupovala s rôznymi kapelami z okolia a čoskoro na seba upútala pozornosť. Dostala ponuku koncertovať s kapelou gitaristu a swingového hudobníka Alvina Reya, avšak tú odmietla, aby sa mohla venovať vlastným aktivitám.

 

V roku 1949 sa Barbara Dane presťahovala do San Francisca a začala sa spevom živiť. Okrem koncertov, na ktorých v tej dobe spievala hlavne folkové a tématické piesne, sa často objavovala aj v rozhlase a televízii. V päťdesiatych rokoch často koncertovala v kluboch, kde spievala vlastné verzie bluesových a jazzových skladieb. Počas tohto obdobia spolupracovala s jazzmanmi new-orleanskeho jazzu ako George Lewis, Kid Ory, alebo Burt Bales a mnohí ju pravidelne pozývali na svoje koncerty ako hosťa. 

 

Na jazzovom festivale v Pasadene sa objavila spoločne s Louisom Armstrongom, ktorý po jej koncerte kontaktoval magazín Time s otázkou: „Poznáte tú babu? Je senzačná!“ Začiatkom roku 1959 spolu vystúpili v televíznej Timex All-Satr Jazz Show, ktorú moderoval Jackie Gleason. Rozhodne to nebolo jej ojedinelé televízne vystúpenie: spolu s Johnnym Carsonom sa objavila v Tonight Show a medzi iné televízne programy, kde vystupovala patria Bobby Troop’s Stars of Jazz, Alfred Hitchcock Presents, či Steve Allen Show. Koncom päťdesiatych rokov odohrala turné po výchdonom pobreží USA. Koncertoval s ňou Jack Teagarden, avšak na koncertných cestách spolupracovala s rôznymi hudobníkmi. V New Yorku hrala s Wilburom De Paris a jeho kapelou, v Chicagu vystupovala s Artom Hodesom, Memphisom SLimom, Otis Spannom a ďalšími. 

 

V roku 1961 otvorila Barbara Dane vlastný klub v San Franciscu. Nazvala ho Sugar Hill: Home of the Blues a podarilo sa jej situovať ho do turistickej oblasti, vďaka čomu mala širšie publikum. V klube pravidelne vystupovala, pričom najčastejšie ju sprevádzali Kenny „Good News“ Whitson na klavíri alebo kornete a kontrabasista Wellman Braud, ktorý predtým hrával s Dukeom Ellingtonom. Na koncertoch samozrejme nechýbali ani hostia. Do klubu si s ňou prišli zahrať Big Mama Thornton, Lightnin’ Hopkins, Brownie McGhee, Sonny Terry, jimmy Rushing a mnohí ďalší. 

 

Barbara Dane je však okrem speváčky aj politická aktivistka. Už od mlada sa zúčastňovala demonštrácií a bojovala za princípy, v ktoré verila. Zapájala sa do hnutí za mier a spravodlivosť, bojovala za občianske práva, vyjadrovala sa na tému vojny vo Vietname. Tieto aktivity spájala s hudbou a na mnohých akciách a demonštráciách spievala. V roku 1966 sa stala prvou americkou hudobníčkou, ktorá mala turné v porevolučnej Kube. 

 

Barbara Dane si v roku 1970 založila vlastnú nahrávaciu spoločnosť Paredon Records. Táto značka sa špecializuje na „protestnú hudbu“ - vydáva albumy, ktorých tvorcovia sa snažia vybojovať lepší život. Za dvanásť rokov existencie Paredon Records produkovala Dane 45 albumov, vrátane troch vlastných. Neskôr bola značka pričlenená k Smithsonian-Folkways. V aktivistickej práci pokračovala aj naďalej. Podporila a spievala na takýchto stretnutiach po celom svete. Okrem Ameriky a Kuby spievala aj v Európe a v roku 1975 odcestovala do Vietnamu. Jej rozhodnutie venovať sa politickým kauzám však malo za následok, že často nespievala pre bežné publikum. 

 

 

Jablko nepadá ďaleko od stromu – všetky deti Barbary Dane sa rovnako, ako ich matka, venujú hudbe. Dane bola vydatá za folkového speváka Rolfa Cahna a ich syn Jesse Cahn sa tiež stal folkovým hudobníkom. Potom sa vydala druhý krát, za Byrona Menendeza. Ich syn Pablo Menendez, sa venuje žánru jazz fusion a vedie vlastnú kubánsku kapelu. Ich dcéra Nina, je umeleckou riaditeľkou organizácie Bay Bay Area Flamenco Partnership. Barbara Dane sa v súčasnosti stále venuje hudbe a napriek vysokému veku ešte stále koncertuje.

 

Foto: last.fm. Zdroj: barbaradane.net, Wikipedia.

-nat-

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...