Jazzman týždňa: Cory Henry

Jazzman týždňa: Cory Henry
„Ľudský hlas je taký mocný. Keď spievam, je to popri hre na organe ďalší spôsob, ako nadviazať spojenie a rozhovor s ľuďmi. Mám tak pomocou slov možnosť podeliť sa o myšlienky, ktoré su pre mňa veľmi dôležité a významné. Je výzva stáť takto vpredu a v strede každý večer, no idem do toho.“
 
Cory Henry sa narodil 27. februára v Brooklyne. Organista a klavirista je najznámejší vďaka svojej role v skupine Snarky Puppy, jazz-popovom orchestri, ktorý časopis Rolling Stone označil za „jednu z najvšestrannejších zoskupení súčasnosti.“ Za svoju prácu v skupine od roku 2012 bol ocenený aj dvoma soškami Grammy (jeho strhujúce sólo na skladbe „Lingus“ hádam uchvátilo celú umeleckú obec), no jeho neuveriteľné muzikálne schopnosti uchvácujú divákov po celom svete už viac ako dve desaťročia.
 
Debutoval už ako šesťročný v slávnom Apollo Theater v Harleme. Ako devätnásťročný hral v kapele jazzovej ikony Kennyho Garretta. Odvtedy precestoval svet s takými menami ako Bruce Springsteen, The Roots, či P. Diddy (niekoľko gospelových umelcov nevynímajúc). Dva z jeho troch albumov sa navyše umiestnili v jazzových Top 10 rebríčkoch.
 
Cory Henry za svojim kultovým Hammond B-3 organom pôsobí ako charizmatický kazateľ. A skutočne, kostol a gospelová hudba boli kľúčové elementy v jeho umeleckých začiatkoch. Ako dieťa vystupoval a spieval v kostole (na organe vlastne hrá už od dvoch rokov), no na jeho spev za bránami kostola si musel svet ešte niekoľko rokov počkať „Jednoducho som mal pocit, že môj hlas nie je dosť dobrý,“ hovorí organista. „Myslel som si, že ho nikto iný nebude chcieť počúvať. No potom, čo som prekonal svoj strach zo spievania a zžil som sa so svojim hlasom, stal sa pre mňa ďalším hudobným nástrojom.“
 
Henry je jedna z najvýraznejších osobností súčasného jazzového organu. Zároveň je vynikajúci klavirista, čo sa výborne snúbi s jeho producentským i skladateľským talentom. Zatiaľ čo jeho debutové CD s názvom „Gotcha Now Doc“ (2012) dokladuje jeho organovo-jazzové majstrovstvo, nasledujúci album „First Steps“ (2014) ukazuje jeho schopnosti pracovať so zvukovou paletou moderného jazz fusion i skladateľský um. Zatiaľ posledný „The Revival“ (2016) je návrat ku komornému zoskupeniu organ-bicie nástroje a ku spirituálnym, gospelovým koreňom. Je to práve tento projekt, ktorý mu pomohol rozvinúť aj svoju spevácko-frontmenovskú polohu, ktorá naplno rozkvitla v jeho súčasnom projekte, The Funk Apostles. Oba spomínané projekty sme mali možnosť vidieť v rámci Bratislavských jazzových dní.
 
Cory Henry je geniálny organista a klavirista s charizmatickým, úprimným a hravým prejavom. Jeho hudba prekračuje hranice jedného žánru a je unikátnou a pestrou symbiózou rôznych umeleckých prejavov afro-americkej kultúry. A keďže patrí do mladej generácie hudobníkov, fanúšikovia ho môžu sledovať aj na sociálnych sieťach (najmä Instagram a Twitter), na ktorých je výnimočne aktívny.
 
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
BJD 2015: Piatok ponúkol pestrú kombináciu fusion, moderného jazzu a veľkého zvuku
V piatok 23.10. hostila Incheba 41. ročník najznámejšieho slovenského jazzového festivalu...
Jarné bratislavské jazzové dni 2016: Mladosť, duša, i technológie
Z tohtoročných Jarných bratislavských jazzových dní, ktoré sa konali 2. júna 2016 v priestoroch...
Recenzia CD: Snarky Puppy - Culcha Vulcha
Brooklynská fusion skupina Snarky Puppy vydáva svoj v poradí jedenásty album....
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...