Jazzman týždňa: Don Byron

Jazzman týždňa: Don Byron

 

Don Byron, narodený 8. novembra 1958, je americký skladateľ a multi-inšturmentalista. Hrá hlavne na klarinet, ale taktiež na bas klarinet a saxofóny. Vychádza síce z jazzu, ale vyskúšal si už mnohé hudobné žánre: od klezmeru, cez „cartoon-jazz“ Raymonda Scotta, hard rock, metal, až po rap.
 
Väčšina jeho albumov je venovaných konkrétnemu hudobníkovi, či hudobnému štýlu. Napríklad jeho prvý album Tuskegee Experiments je kombináciou klasickej avantgardy a jazzovej improvizácie, zatiaľ čo v albume Ivey-Divey sa vracia k tradičnému jazzu. Za sólo na bas klarinete v skladbe z tohto albumu „I Want to Be Happy,“ bol nominovaný na Grammy. 
 
Don Byron sa narodil v Bronxe, v meste New York rodičom-hudobníkom. Jeho matka bola klavíristka a jeho otec hral na kontrabas. Doma zvykol počúvať Dizzyho Gillespieho, či Milesa Davisa a k iným žánrom sa dostal na koncertoch symfonického orchestra alebo na balete. U Joe Allarda študoval Byron klasický klarinet. Ďalej študoval hudbu na Novoanglickom konzervatóriu v Bostone u Georgea Russella. Počas štúdií v Bostone sa stal členom Klezmer Conservatory Band. Počas svojej hudobnej kariéry spolupracoval a nahrával s hudobníkmi ako Allen Toussaint, Marc Ribot, Vernon Reid a ďalšími. 
 

 

V roku 2001 nahral skladbu „Bli Blip“ pre Red Hot Organization. Album Red Hot + Indigo bol poctou Duke Ellingtonovi a výťažok z jeho predaja bol venovaný charitatívnym organizáciám zaoberajúcim sa bojom proti AIDS. V nasledujúcom roku bol sudcom v druhom ročníku každoročnej súťaže Independent Music Awards. Pôsobil ako pedagóg na školách University at Albany (v rokoch 2005-2009) a Massachusetts Institute of Technology (2007-2008). Učil tam skladbu, improvizáciu, dejiny hudby, klarinet a saxofón.
V roku 2006 mu spoločnosť Cantaloupe vydala až tri albumy: ako skladateľovi mu vyšlo Sláčikové kvarteto č. 2 s podtitulom Four Thoughts on Marvin Gay a album Bang on a Can All Stars & Don Byron: A Ballad for Many, a album Do the Boomerang - The Music of Junior Walker
V roku 2007 bol odmenený za svoju prácu hneď dva krát: vyhral Guggenheim Fellowship a taktiež USA Gund Foundation Fellowship, pričom dostal grant vo výške 50 000 $.
V roku 2009 vyhral prestížnu cenu Rome Prize Fellowship, ktorú mu udelila Americká akedémia v Ríme a v tom istom roku sa vďaka svojim „Siedmim etudám pre klavír“ stal finalistom Pulitzerovej ceny v hudobnej kompozícii. Je členom organizácie na podoporu hudobníkov čiernej pleti Black Rock Coalition. Jeho posledným albumom je v súčasnosti Love, Peace, and Soul (Savoy) z roku 2011.
 
Foto: cctvcambridge.org
-nat-
 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...