Jazzman týždňa: Duke Ellington

Jazzman týždňa: Duke Ellington

Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu. Svoju hudbu nazýval jednoducho „americká“ a je považovaný za jednu z najznámejších afro-amerických osobností 20. storočia. Duke Ellington vytvoril jeden z najvýraznejších súborov, ktorý pokračoval vo svojej činnosti aj po jeho smrti. Počas svojej päť dekád trvajúcej kariéry zložil viac ako tritisíc skladieb a odohral vyše dvadsaťtisíc koncertov po celom svete. Po Ellingtonovej smrti sa jeho hudba naďalej hrá a skladby, ktoré zložil, sa tešia veľkej obľube.

 
Edward Kennedy Ellington sa narodil 29. apríla 1899 vo Washingtone, D.C. Obaja jeho rodičia, otec James Edward a matka Daisy, boli hudobníci, ktorí ho odmala viedli k hudbe. Ellington už ako sedemročný začal hrať chodiť na hodiny klavíra. Jeho matka ho už od detstva slušne obliekala, viedla ho k gentlemanským spôsobom a vyberanému správaniu, vďaka čomu neskôr od priateľov dostal prezývku „Duke“ („Vojvoda“). V pätnástich, inšpirovaný svojou vtedajšou prácou, zložil svoju prvú skladbu „Soda Fountain Rag“. Neskôr začal hrávať po večeroch v New Yorkských kluboch. Svojimi schopnosťami na seba upozornil natoľko, že dostal umelecké štipendium do Prattovho inštitútu v Brooklyne v New Yorku. Odišiel zo školy Armstrong Manual Training School, kde študoval úžitkové umenie a vo svojich sedemnástich rokoch sa rozhodol, že sa bude venovať hudbe profesionálne.
 
V dvadsiatych rokoch vystupoval Duke Ellington v nočných kluboch na Broadwayi. Bol kapelníkom sextetu, ktorý sa čoskoro rozrástol do desaťčlenného súboru. Vďaka tomu, že Ellington vyhľadával hudobníkov s unikátnym a originálnym štýlom, kapela sa stala známou a úspešnou. Medzi členov jeho skupiny patrili napríklad Bubber Miley, ktorý na svoju trúbku hrával s dusítkom, trombónista Joe Nanton bol známy svojím vrčivým štýlom hrania. S Ellingtonom tiež hrali trúbkar Cootie Williams, altový saxofonista Johnny Hodges a ďalší. Duke Ellington sa preslávil, nahral stovky nahrávok, objavil sa v niekoľkých filmoch a bol častým hosťom v televíznych a rozhlasových reláciách. 
 
 
V tridsiatych rokoch, počas dvoch koncertných turné v Európe, predstavil Duke Ellington svoju hudbu európskym poslucháčom. V štyridsiatych rokoch, potom ako zložil skladby, ktoré ho preslávili, jeho popularita vzrástla ešte viac. Medzi nesmrteľné skladby, ktoré zložil, patria „It Don’t Mean a Thing if It Ain’t Got That Swing“, „Sophisticated Lady“, „Solitude“, „In a Mellotone“, či „Satin Doll“. Zaujímavé je, že najkreatívnejší bol na cestách. Napríklad populárnu skladbu „Mood Indigo“ napísal práve počas koncertnej cesty. 
 
Duke Ellington znamenal pre hudobnú scénu veľký prínos, za ktorý dostal množstvo ocenení. Už v roku 1965 bol ako prvý hudobník navrhnutý na Pulitzerovu cenu. V tej dobe však Pulitzerovu cenu dostávali len vedci za vedeckú činnosť a cenu hudobníkovi nakoniec neschválili. V ďalšom roku dostal Duke Ellington Zlatú prezidenstkú medailu od prezidenta Lyndona a Grammy za celoživotný úspech. V roku 1969 dostal Medailu slobody od prezidenta Richarda Nixona. Vo Francúzsku mu bol v roku 1973 udelený Národný rád légie cti (Ordre national de la Légion d'honneur) a v 1986 bola v Spojených štátoch vydaná pamätná známka s Ellingtonovým portrétom. Duke Ellington dostal dohromady trinásť ocenení Grammy, z toho deväť dostal počas života. Nakoniec mu bola in memoriam, v roku 1999, udelená aj Pulitzerova cena. 
 
Duke Ellington sa oženil vo svojich devätnástich rokoch s Ednou Thompson a mal syna Mercera Kennedyho, ktorý ako trúbkar a skladateľ pokračoval v otcových šľapajách. Duke Ellington zomrel 24. mája 1974 na rakovinu a zápal pľúc, necelý mesiac po jeho sedemdesiatich piatich narodeninách. Na jeho pohreb prišlo viac ako dvanásť tisíc ľudí. Ella Fitzgerald vtedy povedala: „Je to veľmi smutný deň. Génius odišiel.“ Duke Ellington je pochovaný v Bronxe v New Yorku. 
 
Foto: doctormacro.com. Zdroj: dukeellington.com, biography.com
-nat-
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Filmové fórum predstaví vzácne jazzové krátke filmy zo začiatku storočia
Filmové fórum mesta New York začiatkom júna predstaví krátku kolekciu vzácnych jazzových krátkych...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...