Jazzman týždňa: Eliane Elias

Jazzman týždňa: Eliane Elias

 

Eliane Elias je klavíristka, speváčka a skladateľka. Jej štýl je charakteristický a dobre rozpoznateľný aj vďaka jej brazílskym koreňom. 
 
Eliane Elias sa narodila 19. marca 1960 v brazílskom meste São Paulo. Na klavíri začala hrať už ako sedemročná a ako dvanásťročná sa učila sóla známych jazzmanov. V pätnástich rokoch už vyučovala hru na klavír a improvizáciu na brazílskej hudobnej škole. Vo veku sedemnástich rokov začala spolupracovať s brazílskym spevákom a skladateľom Toquinhom a básnikom Viniciusom de Moraes, ktorý bol okrem iného spoluautorom niektorých skladieb Antonia Carlosa Jobima. V roku 1981 sa presťahovala do New Yorku, kde sa v nasledujúcom roku stala členkou kapely Steps Ahead.
 
V roku 1984 vydala v spolupráci s americkým trúbkarom Randy Breckerom svoj prvý album Amanda. Krátko na to začala vlastnú sólovú kariéru a dodnes vydala viac ako dvadsať albumov s mnohými vlastnými kompozíciami. Jej albumy dostali veľa pozitívnej kritiky a umiestňovali sa na vrchných priečkach rebríčkov Billboardu a iných jazzových rádií. V Jazziz Critics Poll (hlasovaní kritikov magazínu Jazziz) vyhrala v kategórii Najlepší nový talent roka 1988. 
 
V deväťdesiatych rokoch v kariére úspešne pokračovala. V roku 1995 bola nominovaná (spoločne s Herbie Hancockom) na Grammy v kategórii Najlepšie jazzové sólové vystúpenie, za album Solos and Duets. Za toto album dostala veľkú chválu aj v magazízne Musician. V roku 1997 vyhrala s albumom The Three Americas, v hlasovaní čitateľov magazínu Downbeat v kategórii Najlepší jazzový album. Okrem toho bola nominovaná v ďalších piatich kategóriách: Beyond Musician („hudobník za hranicou“), Najlepší skladateľ, Jazzový klavírista, Speváčka, Hudobník roka. Eliane Elias je tiež považovaná za jednu z veľkých interpretov Jobimových skladieb. Koncom deväťdesiatych rokov nahrala dva albumy venované výhradne jeho skladbám: albumy Eliane Elias Plays Jobim a Eliane Elias Sings Jobim. Druhý zo spomenutých albumov bol v roku 1998 v Japonsku označený za najlepší vokálny album a viac ako tri mesiace sa udržal na vrchole japonských rebríčkov. V Jazziz Critics Poll vyhral v kategórii Najlepší brazílsky album. 
 

 

Renomovaný Jazzový orchester Dánskeho rádia nahral Eliasine skladby, pod taktovkou dirigenta a aranžéra Boba Brookmeyera. Nahrávka tohto projektu sa volá Impulsive a vydali ju Stunt Records. Tento album bol v roku 2001 nominovaný na Grammy v kategóriách Najlepší album veľkej jazzovej skupiny a Najlepší Latin Jazz album. V tomto roku sa Eliane Elias objavila v dokumentárnom filme Calle 54 oskarového španielskeho režiséra Fernanda Truebu. Elias vo filme hrá skladbu „Samba Triste“. 
 
Okrem latin jazzu a bossa novy sa Elias venuje aj iným žánrom. V roku 1993 nahrala album Classical Side, kde sa ukázala ako interpretka klasickej hudby skladateľov Bacha, Ravela, či Villa Lobosa. V 2002 spolupracovala s opernou mezzosopranistkou Denyce Graves, s ktorou spolločne nahrala album The Lost Days. Pre túto príležitosť speváčke napísala skladbu „HaabiaTupi“ a zaranžovala tiež dve brazílske klasické skladby.
 
V tom istom roku podpísala zmluvu s vydavateľstvom RCA Music Group/Bluebird a vydala album Kissed by Nature, ktorý obsahuje prevažne jej vlastné kompozície. Druhý album pre značku Bluebird, album Dreamer (2004), je zmesou amerických štandardov, brazílskej bossa novy a dvoch pôvodných skladieb, ktoré Elias naspievala v angličtine a portugalčine a nahrala so sprievodom orchestra. Album Dreamer dostal ocenenie Gold Disc Award a v Japonsku Najlepší vokálny album. Vo francúzsku sa dostal na tretie miesto populárnych hitparád a v americkom Billboarde dosiahol štvrté miesto. V roku 2006 vydala pod značkou RCA Victor album Around the City, ktorého skladby písala v spolupráci s producentmi Andresom Levinom a Lesterom Mendezom. V ďalšom roku sa Elias vrátila k vydavateľstvu Blue Note/EMI, kde jej vyšiel album Something For You – pocta Billovi Evansovi. Aj tento album, už jej štvrtý album, vyhral v Japonsku ocenenie Najlepší vokálny album roka a Gold Disc Award. V amerických jazzových rádiách dosiahol prvú priečku, druhú vo francúzskych a ôsmu na Billboarde. 
 
V roku 2008, na päťdesiate výročie vzniku Bossa Novy, nahrala Eliane Elias v londýnských štúdiách Abbey Road, album Bossa Nova Stories, s brazílskymi skladbami, americkými klasickými a populárnymi štandardami, so sprievodom sláčikových nástrojov. Album Bossa Nova Stories debutoval v roku 2008 vo francúzskych rebríčkoch ako číslo jeden, japonský magazín Swing Journal ho označil za Vokálny album číslo 1, v januári 2009 bol na prvom mieste medzi jazzovými albumami a latino albumami na iTunes a v rebríčku Billboard’s Overall and Top Jazz Charts debutoval na druhom mieste. Album bol nominovaný na Brazílske Grammy v kategórii Najlepší zahraničný album. V roku, kedy album vyšiel, sa Elias dostala na druhé miesto v rebríčku Annual Jazz Charts. 
 
V roku 2009 vydali EMI Japan album Eliane Elias Plays Live, inštrumentálny triový album s kontrabasistom Marcom Johnosnom a bubeníkom Joey Baronom. Album je nahrávkou koncertu z 31. mája 2002 v Amsterdame, kde Elias s triom hrala vlastné skladby aj jazzové štandardy. 
 
Jej doteraz posledný album, Light My Fire, vyšiel v máji 2011, pod značkou Concord Picante, divíziou Concord Music Group. Album debutoval v rebríčkoch tradičného jazzu Billboardu na treťom mieste, na štvrtom v rebríčkoch súčasného jazzu. V jazzových rebríčkoch iTunes sa dostal na tretie miesto a na Amazon.com na štvrté. Album obsahuje štyri autorské skladby Eliane Elias a covery skladieb od Jima Morrisona, Stevieho Wondera a Paula Desmonda. Na nahrávkach ju sprevádza súbor o dvanástich hráčoch a špeciálni hostia gitarista a spevák Gilberto Gil a trúbkar Randy Brecker. Medzi hudobníkmi sú gitarista Oscar Castro-Neves, kontrabasista Marc Johnosn a bubeník Paulo Braga, ktorí s Elias spolupracovali na väčšine z jej posledných jej albumov. Na tomto albume sa Eliane Elias nepodieľala len ako speváčka, klavíristka a skladateľka, ale aj ako aranžérka a producentka.
 
Elaine Elias naďalej pokračuje v úspešnej kariére jazzovej speváčky, klavíristky a skladateľky, v ktorej tvorbe sa mieša jazz, pop, brazílska a klasická hudba.
 
Foto: last.fm; Zdroj: elianeelias.com
-nat-

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...