Jazzman týždňa: Gretchen Parlato

Jazzman týždňa: Gretchen Parlato
Peter Baláž

„Pred sedemdesiatimi piatimi rokmi nikto nespieval ako Billie Holiday. Dnes nikto nespieva ako Gretchen Parlato“.  Wilbert Sostre, All About Jazz.

Gretchen Parlato sa narodila 11.februára 1976 v Los Angeles do hudobníckej rodiny. Starý otec Charlie Parlato je trubkár a spevák, a otec Dave Parlato hráva na basu u Franka Zappu. Jazzová hudba sa stáva prirodzenou súčasťou života malej Gretchen, či už cez nahrávky znejúce domovom z platní, počúvaním otca cvičiaceho na basu, alebo návštevou jeho koncertov. Ako inšpiráciu z mladosti spomína na Bobby McFerrina: „Bola som úplne mimo z toho, čo dokáže robiť so svojim hlasom. Je úžasné počuť niečo tak hlboké a pokročilé už v mladosti, pretože to dokáže veľmi inšpirovať. Stále vravím, že je len jeden Bobby McFerrin, a on je jediný človek, ktorý môže robiť, čo robí. Keď to ale počujete v skorom veku, považujete to za normálne a možné. Bolo preto pre mňa veľmi inšpirujúce byť vystavená všetkým rôznym druhom hudby už v mladosti. Otvorilo mi to myseľ a uši na to, čo by som mohla dosiahnuť“.

Gretchen navštevuje strednú umeleckú školu v L.A. County High School for the Arts, odkiaľ putuje na University of California, a získava bakalársky titul v etnomuzikológii a jazze. V roku 2001 je dvadsaťpäť ročná Gretchen prijatá do jazzového programu na inštutúte Theoloniousa Monka. Zapisuje sa do histórie inštitútu ako prvá prijatá speváčka vôbec.

V roku 2003 sa Parlato sťahuje do New Yorku. O rok neskôr vyhráva prvé miesto v prestížnej  medzinárodnej súťaži Thelonious Monk International Jazz Vocals Competition. V porote sedia Quincy Jones, Flora Purim, Al Jarreau, Kurt Elling, Dee Dee Bridgewater a Jimmy Scott. Gretchen na to spomína: „Čo sa týka súťaží a umenia,  nie je nutné pre umelcov, aby sa dostávali do situácii, kde súťažíte jeden proti druhému, a ste hodnotený a porovnávaný takouto elitnou skupinou hudobníkov v porote. Je tu priestor pre každého. Nemyslím, že toto potrebujeme, ale nakoniec bola to veľmi dobrá motivácia a inšpirácia, ktorá ma posúvala. Otvorila moju kariéru, tak ako nikdy predtým, pretože upriamila ľuďom oči a uši na to, čo robím“.

Rok 2005 prináša debutový album Gretchen Parlato s rovnomenným názvom. Umiesťňuje sa na piatej priečke rebríčka Best Progressive Jazz CD ankety Jazz Nation,  a získava päť hviezdičiek od Richarda Bonu v slepom teste časopisu Down Beat. V auguste 2007 sa Parlato vyšplhá na tretiu priečku ankety kritikov časopisu Down Beat v kategórii Rising Star Female Vocalist, čiže vychádzajúca ženská spevácka hviezda. Hviezdne rozbehnutá kariéra naberá obrátky vystúpením na parížskom festivale La Villette Jazz Festival s legendárnym Wayne Shorterom.

August roku 2008 prichádza s podpisom zmluvy s vydavateľstvom ObliqSound. O rok neskôr je na svete druhé cédéčko s názvom In a Dream. Hrajú na ňom hudobníci Lionel Loueke – gitara, Aaron Parks – klavír, Derrik Hodge – basa, a Kendrick Scott – bicie nástroje. Album získava ocenenie No. 1 Best Vocal Jazz Album anketou The Village Voice Critics Poll, a umiestňuje sa medzi Top 10 albumami v JazzTimes, Boston Globe, Washington City Paper, Hot House a NPR.

 

 

Druhý album pre ObliqSound vychádza v roku 2011, a nesie názov The Lost and Found. Po boku Gretchen hrajú vynikajúci hudobníci novej generácie ako Taylor Eigsti, Derrick Hodge, Kendrick Scott, Dayna Stephens, a Alan Hampton. O produkciu sa postará Robert Glasper.  Gretchen predstavuje na nahrávke štyri vlastné kompozície, píše texty na skladby svojich kolegov z kapely, a otextuje aj známu kompozíciu Wayne Shortera s názvom Juju. Album sa umiestňuje v Top 10 rebríčkoch vo vyše tridsiatich anketách v USA aj Európe, a Gretchen zbiera prvé miesta snáď vo všetkých relevantných jazzových anketách.

Zatiaľ poslednou nahrávkou vo forme CD/DVD je záznam zo živého vystúpenia z newyorskej Rockwood Music Hall. Okrem Gretchen Parlato a jej klaviristu menom Taylor Eigsti sa na zázname  striedajú dve skvelé rytmické sekcie: Alan Hampton + Mark Guiliana a Burniss Earl Travis II + Kendrick Scott.

Okrem vlastných projektov nájdeme speváčku Gretchen Parlato na vyše sedemdesiatke albumov hudobníkov ako Esperanza Spalding, Kenny Baron, Marcus Miller, Terence Blanchard, Terri Lynne Carrington, Gregoire Maret, a mnohých ďalších.

 

Zdroj: gretchenparlato.com, downbeat.com, allaboutjazz.com

Foto: David Bartolomi

Peter Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

15-ročná speváčka Júlia Kozáková: Chcela by som toho ľuďom veľa povedať
„Zistila som, že sa vo mne hromadí veľa vecí, ktoré chcem ľuďom povedať a práve teraz som...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...