Jazzman týždňa: Maynard Ferguson

Jazzman týždňa: Maynard Ferguson

Trubkár, ktorý sa preslávil najmä virtuóznymi sólami v neskutočných výškach, rodený Kanaďan, ktorý dokázal viesť úspešné bigbandy takmer celé polstoročie svojej kariéry. Na turné bol obvykle 9 mesiacov z roka a hral až do konca svojho života, pričom si navždy zachoval štatút pútavého a prekvapivého sólistu - to bol Maynard Ferguson.

 

Walter Maynard Ferguson sa narodil 4. mája 1928 v kanadskej provincii Quebec, v oblasti Verdun, ktorá je v súčasnosti považovaná za časť Montrealu. Keďže obaja jeho rodičia boli hudobníci, už ako štvorročný začal hrať na klavír a husle. Vo veku 9 rokov po prvý krát počul trúbku a hneď poprosil svojich rodičov, aby mu taký nástroj kúpili. Už 13-ročný ako sólista vystúpil s národným orchestrom Canadian Broadcasting Corporation, pričom táto spolupráca trvala niekoľko rokov. S týmto zoskupením odohral koncert "Serenade for Trumpet in Jazz", ktorý konkrétne preňho napísal Morris Davis. Ferguson získal štipendium na Conservatoire de musique du Québec à Montréal, kde študoval v rokoch 1943-48 pod vedením Bernarda Bakera. Ako 15-ročný opustil štúdium na strednej škole v Montreali, aby sa mohol aktívnejšie venovať hudbe. Okrem trúbky v tomto čase často hrával aj na iných plechových a drevených dychových nástrojoch.

 

Netrvalo dlho a Fergusonove meno sa dostalo do uší amerických kapelníkov a v roku 1948 ho Stan Kenton pozval stať sa členom jeho prestížneho bigbandu. V najbližších rokoch Kenton experimentoval s bigbandmi obrovského obsadenia, konkrétne Innovations Orchestra, ktorý sa skladal zo 40 členov - jazzovej koncertnej aj sláčikovej sekcie. S týmto zoskupením nahral Ferguson sólový kus, ktorý bol po ňom pomenovaný - skladba "Maynard Ferguson". Krátko na to sa Kenton vrátil ku obvyklejšiemu 19-člennému obsadeniu a s ním sa Ferguson preslávil najmä svojimi virtuóznymi sólami v skladbách "Invention for Guitar and Trumpet", "What's New?" a "The Hot Canary".

 

Fergusonova spolupráca s Kentonom mladého trubkára tak preslávila, že tri roky po sebe vyhral cenu verejnosti ako najlepší trubkár magazínu Down Beat - v roku 1950, 1951 a 1952. V roku 1953 Maynard opustil Kentonov bigband a stal sa štúdiovým hráčom pre filmovú spoločnosť Paramount Pictures, s ktorou počas najbližších 3 rokov nahral 46 filmových soundtrackov. Hoci v tomto období stále nahrával aj jazz, kontrakt so spoločnosťou Paramount mu zakazoval vystupovať v jazzových kluboch. Tieto zmluvné požiadavky niekedy trubkár umne obchádzal používaním pseudonymov, medzi inými "Tiger Brown" a "Foxy Corby". Práve tento nedostatok verejných vystúpení však priviedol Fergusona v roku 1956 k rozhodnutiu opustiť Paramount.

 

Následne sa Ferguson stal leaderom prvej zo svojich kapiel, bigbandu s názvom Birdland Dream Band, 14-členného orchestra, ktorý vystupoval v legendárnom klube Birdland v New York City. S týmto obsadením Ferguson hrával najbližších 9 rokov. Počas 60. rokov sa spolu so svojou rodinou presťahoval do Indie, kde hľadal duchovné prebudenie a osvietenie a v tomto období experimentoval s halucinogénnymi drogami ako LSD, psilocybín a inými psychotropnými látkami. V roku 1969 sa presťahoval do Londýna, kde založil bigband zložený z britských hudobníkov, s repertoárom skladajúcim sa zo skladieb v novom jazz/rock fusion štýle.

 

Po návrate do USA v roku 1973 postupne zamenil členov kapely za američanov a v najbližších rokoch nahral legendárne albumy M.F. Horn 4&5: Live At Jimmy's a Chameleon. V 70. rokoch jeho kariéra postupne kulminovala, pričom spolupracoval s významnými jazzovými menami ako Chick Corea, Steve Gadd aj Stanley Clarke. V roku 1988, na svoje 60. narodeniny, sa Ferguson vrátil ku formátu väčších kapiel a mainstreamovému jazzu. Založil 9-člennú kapelu s názvom Big Bop Nouveau, ktorá sa stala jeho stabilnou koncertnou kapelou počas zvyšku života. S touto kapelou nahral množstvo albumov, napríklad Big Bop Nouveau (1990), This Cats can Swing (1994), One more trip to Birdland (1996), Brass Attitude (1998) ako aj posledný živý album svojho života M. F. Horn, Vol. 6: Live at Ronnie's (2006) . Okrem toho spolupracoval aj s viacerými vokalistami ako Dianou Schuur a Michaelom Feinsteinom. Maynard Ferguson zomrel v roku 2006 vo veku 78 rokov v nemocnici Community Memorial Hospital v Kalifornii, kde sa presťahoval v posledných rokoch svojho života. Dôvodom smrti bolo zlyhanie obličiek a pečene z dôvodu infekcie.

 

Zdroj: wikipedia.org

Autor: Martin Uherek

Foto: Marek Noniewicz 

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...