Jazzman týždňa: Nat „King“ Cole

Jazzman týždňa: Nat „King“ Cole

 

Nat „King“ Cole je americký jazzový klavírista a spevák s barytónovým hlasom. V päťdesiatych rokoch sa stal prvým afroamerickým hudobníkom, ktorý viedol vlastný televízny program The Nat King Cole Show. Až do jeho smrti v roku 1965 bol populárny na celom svete. 
 
Vlastným menom Nathaniel Adams Coles sa narodil 17. marca 1919 v Alabamskom meste Montgomery. Mal troch bratov Ike, Freddyho a Eddieho a nevlastnú sestru Joyce. Dvaja z jeho bratov, Ike a Freddy, sa tiež stali hudobníkmi. Keď mal štyri roky, rodina sa presťahovala do Chicaga, kde sa ich otec Edward stal baptistickým pastorom a jeho matka Perlina vedúcou speváckeho zboru v kostole. Matka ho naučila hrať na organe a vo veku dvanástich rokov začal chodiť na hodiny klavíra, kde sa okrem jazzu a gospelu učil aj západnú klasickú hudbu. V pätnástich rokoch odišiel zo školy, aby sa mohol ako jazzový klavírista venovať hudbe naplno a začal vystupovať pod menom Nat Cole. Prvé nahrávky nahral spoločne s bratom-kontrabasistom Eddiem v roku 1936. V tej dobe sa aj po prvý krát oženil. V mladom veku sedemnástich rokov si zobral za manželku Nadine Robinson.
 
V roku 1937 založil kapelu, z ktorej neskôr vznikla formácia King Cole Trio. So skupinou často vystupoval a na jednom z koncertov dostal od jednej poslucháčky prezývku „King“ (Kráľ), ktorá mu ostala do konca života. Začiatkom štyridsiatych rokov jeho skladby začali obsadzovať miesta v rebríčkoch a Nat „King“ Cole sa dostal do širšieho povedomia verejnosti. V roku 1943 napísal hit „That Ain’t Right“, v nasledujúcom roku sa obľúbenou skladbou stala „Straighten Up and Fly Right“. Medzi ďalšie jeho úspešné skladby sa zaradili „The Christmas Song“ a balada „(I Love You) For Sentimental Reasons“. Počas štyridsiatych rokov nahral so skupinou štyri albumy The King Cole Trio The King Cole Trio Volume 2, 3, a 4 (Capitol). V tejto dobe sa začal objavovať aj vo filmoch a v televízii, kde hral väčšinou samého seba. Koncom štyridsiatych rokov istý čas neobsadil najvyššie priečky. V roku 1948 sa rozviedol, no onedlho sa oženil so speváčkou Maria Hawkins Ellington, s ktorou neskôr vychoval päť detí (jedno z nich bolo adoptované).
 
V päťdesiatych rokoch sa na prvé priečky vyšplhal opäť, tento krát už aj ako spevák. Medzi najznámejšie skladby, ktoré naspieval, patria „Unforgettable“, „Nature Boy“, či „Mona Lisa“. V tomto období spolupracoval so špičkovými americkými hudobníkmi, akými sú Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra. V roku 1962 sa jeho skladba „Rambin’ Rose“ dostala na druhé miesto populárneho rebríčka Billboard
 
 
Nat „King“ Cole sa v roku 1956 stal prvým afroameričanom, ktorý viedol vlastný televízny program. V The Nat King Cole Show vystúpili rôzni významní hudobníci: Count Basie, Tony Bennet, Peggy Lee, Sammy Davis Jr. Bohužiaľ, show nemala veľmi dlhé trvanie a v roku 1957 ju kvôli financiám a nedostatku sponzorov, zrušili. Sponzori sa v tej dobe, keď bol rasizmus ešte pomerne silný, veľmi nehrnuli do financovania programu, ktorý viedol človek tmavej pleti. S rasizmom sa Cole stretával aj inde, hlavne keď cestoval po juhu USA. V roku 1956 bol na koncerte, kde vystupovali hudobníci svetlej aj tmavej pleti, napadnutý skupinou belochov.
 
Z televíznych obrazoviek však nezmizol a naďalej sa objavoval ako hosť v rôznych programoch, napríklad The Ed Sullivan Show, The Garry Moore Show, či zábavný program What’s My Line. V roku 1957 dostal Cole dve menšie úlohy, jednu vo filme Istanbul režiséra Josepha Pevneyho a druhú vo vojnovej dráme China Gate Samuela Fullera. Jeho najväčšou filmovou rolou bola hlavná postava bluesmana W. C. Handyho, ktorého si zahral v 1958 biografickom filme St. Louis Blues. Film režíroval Allen Reisner a Cole si vo filme zahral po boku s Cabom Callowayom a Earthou Kitt. V roku 1965 si zahral vo westernovke Cat Ballou Elliota Silversteina. 
 
V roku 1964 Nat „King“ Coleovi diagnostikovali rakovinu pľúc. Zomrel len o niekoľko mesiacov po tomto zistení, 15. februára 1965, vo veku 45 rokov. Posledným albumom, ktorý nahral, bol L-O-V-E, ktorého titulná skladba sa objavila vo viacerých filmoch a dodnes je veľmi populárna. Albumy s jeho hudbou však vychádzali po jeho smrti aj naďalej. Jeho dcéra, speváčka Natalie Cole, v roku 1991 naspievala ďalší hlas do jeho skladby „Unforgettable“ a tieto dve nahrávky upravili do duetu.
 
Foto, zdroj: biography.com, Wikipedia
-nat-

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Smutný koniec jazzového roka 2015: Zomrela speváčka Natalie Cole
Vo veku 65 rokov zomrela vo večerných hodinách posledného dňa roka 2015 dcéra legendárneho...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
15-ročná speváčka Júlia Kozáková: Chcela by som toho ľuďom veľa povedať
„Zistila som, že sa vo mne hromadí veľa vecí, ktoré chcem ľuďom povedať a práve teraz som...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...