Jazzman týždňa: Stan Getz

Jazzman týždňa: Stan Getz

 

Stan Getz bol americký saxofonista, ktorý sa dostal do povedomia verejnosti v polovici minulého storočia. Bol jedným z hudobníkov, ktorí stáli pri vzniku bossa novy. Okrem tohto štýlu sa však venoval aj bebopu a cool jazzu. 
 
Stanley Getz sa narodil 2. februára 1927 vo Philadelphii v Pennsylvanii. Jeho rodičia boli imigranti z Kyjeva, mal mladšieho brata Roberta. Po narodení Stana Getza sa celá rodina presťahovala do New Yorku hľadať lepšie pracovné príležitosti. Ako dieťa skúšal Stan Getz hrať na rôzne nástroje – hudobné nástroje ho neodolateľne priťahovali a čoskoro sa naučil hrať napríklad na klavír a harmoniku. Keď mal trinásť rokov, dostal od otca altový saxofón a klarinet. Saxofón si okamžite obľúbil, našiel si učiteľa Billa Sheinera, ku ktorému chodil na súkromné hodiny. Pri tomto nástroji ostal a v dospelosti hrával na tenorový a barytonový saxofón.
 
V roku 1941, vo veku štrnástich rokov, bol Stan Getz prijatý do New Yorkského stredoškolského orchestra All City High School Orchestra, vďaka čomu dostal súkromné hodiny, ktoré viedol člen New Yorkskej filharmónie Simon Kovar. V roku 1943 začal hrať v kapele Jacka Teagardena. Postupne získaval skúsenosti a medzi hudobníkov, s ktorými hral patrili Nat King Cole, Lionel Hampton, alebo Jimmy Dorsey. V rokou 1945 sa dostal do kapely Bennyho Goodmana, s ktorou začal hrávať v meste Newark. Pravidelne chodieval na jam sessions do New Yorku, kde v tomto období stretol Beverly Byrne, speváčku z kapely Geneho Krupa a hneď ďalší rok sa vzali. V nasledujúcich troch rokoch hral u Woodyho Hermana a spoločne s ďalšími saxofonistami kapely, Serge Charloffom, Zoot Simsom a Herbie Stewardom, boli známi ako „The Four Brothers“ (Štyria bratia). 
 
Od päťdesiatych rokov odštartoval Stan Getz sólovú kariéru. Takmer na všetkých albumoch, ktoré po roku 1950 nahral, figuroval ako sólista a nie ako súčasť ustálenej skupiny. V tomto období sa venoval hlavne cool jazzu a spolupracoval s poprednými hudobníkmi. V roku nahral spolu s Gillespiem album Dizzy Gillespie/Stan Getz, ktorý mal výborné obsadenie: album nahrávali spoločne s Oscarom Petersonom, Herbom Ellisom, Ray Brownom a Maxom Roachom. Stan Getz bohužiaľ prepadol drogám a alkoholu už vo veľmi mladom veku. Kvôli závislosti na heroíne sa dokonca pokúsil prepadnúť lekáreň a ukradnúť morfín. Neúspešne – bol zatknutý a odsúdený. Pol roka strávil na odvykacej kúre a vo väzení a keď bol v roku 1954 prepustený, bolo to po prvý krát v jeho dospelom živote, čo nebol závislý od drôg. Okamžite a nesmierne úspešne sa vrátil k hudbe. Už dva dni po prepustení stál na pódiu vedľa Cheta Bakera a začal plánovať väčšie turné. Spoločne s Gary Mulliganom sa dostali do kapely, s ktorou Duke Ellignton chystal svoje nastávajúce turné. Neskôr si ako hosť zahral s Count Basiem a jeho kapelou. A v roku 1955 po piaty krát vyhral anketu Downbeat Poll (prvý krát sa v Downbeat Poll umiestnil v roku 1950). 
 
 
Po incidente, keď bola jeho žena prepadnutá, sa Stan Getz rozhodol, že rodinu presťahuje. Mali sa stretnúť v Kansas City, ale jeho rodina mala po ceste vážnu autonehodu. Ich priateľ, ktorý šoféroval neprežil, Getzova manželka Beverly a ich deti boli vo vážnom stave. Stan Getz vtedy odletel do Švédska, kde sa predávkoval heroínom, dostal zápal pľúc a takmer zomrel. Avšak, začala sa oňho starať Monica Silfverskiöld, švédska aristokratka, s ktorou sa zoznámil ešte predtým na koncerte vo Washingtone. Jej rodina ich poslala do Afriky, kde sa mal zotaviť a opätovne zbaviť závislosti. Po návrate sa so svojou manželkou Beverly rozviedol a oženil sa s Monicou. Presťahovali sa na Long Island. Stan Getz v tej dobe nahral duetové albumy Stan Getz with Oscar Peterson, Mulligan Meets Getz a album Stan Meets Chet
 
Koncom šesťdesiatych rokov sa s Monicou presťahovali do Švédska, kde mala jeho manželka porodiť ich prvé spoločné dieťa a Stan Getz začal hrať jazz v Európe. Keď sa o pár rokov začala v Amerike objavovať nová vlna, modálny jazz, ktorý predstavovali Miles Davis a John Coltrane, rozhodol sa Stan Getz vrátiť do Ameriky. V roku 1961 nahral album Focus. V tomto roku stretol Charlieho Byrda, ktorý ho oboznámil s hudbou, ktorú zozbieral v Južnej Amerike a zmiešal ju s jazzom. V roku 1962 ju nahrali na album Jazz Samba, s ktorým mali veľký úspech. Predali viac ako milión kópií a dostali zlatú platňu. So skladbou „Desafinado“ z tohto albumu vyhral Getz Grammy za najlepší výkon. Nasledujúci, tiež zlatý album Jazz Samba Encore!, ktorý nahrali s brazílskym gitaristom Luiz Bonfá, bol nemenej úspešný. 
 
V šesťdesiatych rokoch sa Stan Getz aktívne venoval bossa nove. Album Getz/Gilberto vyšiel v roku 1963. Nahral ho spoločne s Antoniom Jobimom, João Gilbertom a jeho manželkou Astrud Gilberto. Album bol na Grammy vyhlásený za najlepší album roka a skladba „The Girl From Ipanema“ za najlepší singel. Neprešlo veľa času a vyšiel druhý diel, Getz/Gilberto Vol. 2. V roku 1964 nahral Getz dva albumy. Getz Au Go Go bola nahrávka z koncertu v Cafe Au Go Go. Tým druhým albumom bol Nobody Else But Me, ktorý sa Getzovi vo vydavateľstve nepodarilo presadiť a nakoniec vyšiel až o tridsať rokov, po Getzovej smrti. Neskôr, po afére s Astrud Gilberto už s Gilbertovcami nemohol spolupracovať a v hudbe sa obrátil na bebop a iné žánre.
 

 

V roku 1972 spolupracoval s Chick Coreom, Tony Williamsom a Stanley Clarkom. V osemdesiatych rokoch pracoval v San Franciscu a učil jazz na Standfordskej univerzite. Do siene slávy magazínu Down Beat bol menovaný v roku 1986. V roku 1988 nahral spoločne s Huew Lewis and the News album Small World. 
 
Aj s druhou manželkou sa Stan Getz nakoniec, v roku 1989, rozviedol. O dva roky podľahol rakovine pečene. Jeho popol bol rozprášený na pobreží Marina del Rey v Californii. V roku 1998 boli, na jeho počesť, vďaka nadácii Herba Alperta, na Berklee College of Music zriadené Mediálne centrum a knižnica Stana Getza (Stan Getz Media Center and Library).
 
Foto: online.wsj.com. Zdroj: stangetz.net, Wikipedia. 
-nat-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...