Jazzmani opäť na Krištáľovom krídle, Čekovský je aj nominovaný

Jazzmani opäť na Krištáľovom krídle, Čekovský je aj nominovaný
jazz.sk

Už po šestnásty raz dôjde k odovzdaniu Krištáľových krídiel významným osobnostiam Slovenska, ktoré svojou prácou a výsledkami zviditeľnili nielen seba a svoj odbor, ale aj našu krajinu. Ocenenia budú rozdané počas slávnostného galavečerauž túto nedeľu 27. januára 2013 o 20.15 h v novej budove Slovenského národného divadla, Sála opery a baletu. Priamy prenos zo slávnostného galavečera tradične odvysiela RTVS na Jednotke.

 

Jednou z oblastí, v ktorej sú osobnosti oceňované je aj hudba. Minulý rok bol nominovaný Juraj Bartoš, ktorý si však napokon ocenenie neodniesol (fotoreport z minulého ročníka nájdete tu). Tento rok je medzi nominovanými opäť hudobník, ktorý má k jazzu blízko - Marián Čekovský. Známy slovenský multiinštrumentalista, herec, glosátor, spevák, muzikant a moderátor v jednej osobe Marián Čekovský je všestranný umelec a aj vyhľadávaný štúdiový hráč, ktorý komponovanie považuje za svoje životné poslanie. Je držiteľom cien Dosky, Aurel i OTO. Vzácna je aj Mariánova neúnavná podpora mladých talentovaných hudobníkov. Umeleckými kvalitami majstrovsky prepája dva zdanlivo neprepojiteľné svety vážnej a populárnej hudby. Spolu s ním sú nominovaní operný spevák Dalibor Jenis a súbor Quasars Ensemble interpretujúci súčasnú klasickú hudbu. 

 

Porotou kategórie hudba je pre rok 2013: predseda: Marián Lapšanský, generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie a členovia: Peter Lipa, jazzový spevák, hudobný producent a skladateľ, laureát Krištáľového krídla za rok 1998, Július Kinček, hudobný skladateľ a producent, Matúš Jakabčic, riaditeľ Hudobného fondu, hudobný skladateľ, aranžér, interpret a pedagóg, nominovaný na Krištáľové krídlo 1. ročník a 12. ročník, Ľubica Malachovská Čekovská, hudobná skladateľka a klaviristka. Verme, že prítomnosť dvoch jazzmanov v porote zvýši šance aj nominovanému hudobníkovi.

 

Medzi vystupujúcimi interpretmi nebudú, tak ako aj minulý rok, chýbať jazzové osobnosti. O svojich kvalitách nás presvedčí nominovaný Marián Čekovský, ďalej Milo Suchomel Band a aj kapela 20 - 40-tych rokov v originálnom prevedení s dobovými nástrojmi a kostýmami Funny Fellows. O všetkých vystupujúcich sa môžete dozvedieť v televíznej upútavke.

 

Jarmila Žuffová

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...