Jazzová dvanástka s Karlom Růžičkom Jr.

Jazzová dvanástka s Karlom Růžičkom Jr.
jazz.sk

Jazzoví hudobníci sú často zahalení rúškom tajomstva. Nevieme akí sú, čomu sa venujú a čo pre nich naozaj znamená jazz. Na našom portáli však chceme toto tajomstvo odhaliť. Pripravili sme pre vás seriál rozhovorov s názvom Jazzová dvanástka, v ktorom položíme 12 rovnakých otázok slovenským a českým jazzovým hudobníkom.  Dnes s českým saxofonistom, skladateľom a producentom Karlom Růžičkom mladším.

Tónika
1. Čo je jazz?
Jazz je improvizovaná hudba, ktorá vznikla v USA spojením africkej tradičnej hudby a európskej vážnej a ľudovej hudby. Dnes je jazz globálny fenomén a kvalitný jazz prichádza aj z miest ďaleko od amerických brehov.
 
2.  Ste otvorený experimentom spájania jazzu s inými hudobnými žánrami?
Áno určite som. Vo svojej kariére som už bol súčasťou mnohých projektov, kde sa spája jazz a vážna hudba, jazz a flamenco, jazz a afrobeat, jazz a brazílske žánre ako samba, bossa nova a choro... Tiež hrám so spevákom Michaelom Franks, ktorý je majstrom v spájaní jazzu a bossa novy, funku, popu a tak ďalej.
 
3.  Hovorí sa, že nájsť ten správny nástroj je pre hudobníka prelomová záležitosť. Našli ste ten svoj? Uprednostňujete starší - už hraný, alebo skôr nový nástroj?
Áno našiel. Mam radšej staršie nástroje, ten môj je Selmer Mark 6 z roku 1960. Nástroj určite hrá dôležitú úlohu, ale čo je najdôležitejšie, je nájsť si svoj osobitý "sound". Poslucháč by mal mať možnosť identifikovať muzikanta, nástroj je potom druhotná záležitosť. Wayne Shorter hral na študentský nástroj "Selmer Bundy" na niektorých zásadných albumoch Milesa Davisa... Dexter Gordon mal tiež v začiatkoch Conn tenor.
 
4. Čo vám beží hlavou počas vášho sóla na pódiu?
Ideálne mi hlavou nebeží vôbec nič. Len počúvam ostaných muzikantov a hudbu, ktorú hrájú poznám natoľko dobre, že nad ňou už nemusím premýšľať a môžem jej nechať voľný priebeh. Naozajstná improvizácia je čisto podvedomý proces. Cvičenie a štúdium repertoáru (i študijné počúvanie) sú oproti tomu vysoko vedomé a analytické procesy. Známe príslovie nam hovorí "Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku".

Subdominanta
5. Ako by ste charakterizovali sám seba v troch vetách?
Zvedavý, Priateľský, Muzikálny.
 
6. Podporuje Vás Vaša partnerka/manželka v jazzovom umení? Chodieva na koncerty?
Áno podporuje. Tiež je muzikantka - hraje na basgitaru v niekoľkých bluesových, reggae a rockových kapelách. Takže se vzájomne motivujeme a chodíme si na koncerty ako nám čas dovolí…
 
Tónika
7.  Zvládnutie nástroja a obrátený životný biorytmus vyžaduje do istej miery aj dobrú fyzickú kondíciu. Venujete sa zvlášť aj tejto stránke?
Jazdím na bicykli, behám, chodim na dlhé prechádzky, plávam, posilňujem. Snažím sa mať 30-40 minút fyzickej aktivity denne. Cvičenie na saxofón je dobré na dýchanie. Často sa snažím meditovať a jogínsky dýchať - to je veľmi zdravé. Snažím sa jesť zdravo a s mierou. Všetko s mierou to je najdôležitejšie.
 
8.  Čo podľa vás chýba slovenskému jazzu?
Nič mu nechýba, kedykoľvek sem prídem je to radosť hrať s tunajšími muzikantmi. Čím väčšia kultúrna výmena medzi Česko/Slovenskou jazzovou hudbou a hudbou zo sveta, tým lepšie. Hudba nepozná hranice, len ľudia si tvoria hranicu. Je dôležité poznať svoje korene, ale druha fáza je mať poriadne rozvetvený strom. V angličtine sa tomu hovorí "branch out".
 
Dominanta
9. Poznám vtip: Viete aký je rozdiel medzi XXL pizzou a jazzovým hudobníkom?
Pizza dokáže nasýtiť štvorčlennú rodinu.
Aká je v tomto smere praktická stránka jazzmanovho života?
Je dôležité mať rôzne zdroje príjmu - hranie (vlastná kapela, sideman s čo najviac muzikantmi, hosťovanie s umelcami komerčnejších žánrov), nahrávanie, skladba (tantiémy, airplay), učenie... Učenie a kompozície pre rôzne médiá môžu byť veľmi lukratívne.
 
Subdominanta
10. Vediete alebo chcete viesť svoje deti vedome k hudbe?
Až ich budem mať určite ich v tom budem podporovať, je to ten najlepší dar, ktorý som kedy dostal od Boha a svojho otca ...
 
Tónika
11. Využívate internet na propágaciu svojich hudobných aktivít?
Rozhodne. V dnešnej dobe to je tá nejlepšia propagácia. Moja website a "like" moju stránku na Facebooku.
 
12. Ako by ste vysvetlili laikovi, čo je krásne na hudobnom žánri zvanom jazz?
Jazz je ako dobrodružná výprava do exotických krajov... Je to hudba kontrastu, môže byť lyrická - agresívna, konsonantná - disonantná, pomalá - rýchla, rytmická - voľne plynúca atď. V jazze si každý môže nájsť to svoje. Kto hľadá, nájde...
 
Ďakujem za rozhovor.
Jarmila Žuffová

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...