Jazzová dvanástka s Nikolajom Nikitinom

Jazzová dvanástka s Nikolajom Nikitinom
jazz.sk

Dnes s mladým saxofonistom, lídrom vlastného kvarteta s aktuálnym albumom,  Nikolajom Nikitinom.

Tónika
1. Čo je jazz?

Vnímam ho ako jednu z tvári krásnej hudby. Je to jeden z jazykov hudby, ktorý je mne blízky  Umožňuje spojiť racionálnu stránku, remeselnú, s tou iracionálnou – pocitovou, intuitívnou.
 
2.  Ste otvorený experimentom spájania jazzu s inými hudobnými žánrami?
V rámci hudby som otvorený úplne všetkému zmysluplnému, od najstaršej hudby až po experiment, či voľnú improvizáciu. Tým myslím aj ako interpret, aj ako poslucháč. Ale tak ako mám rád jedlo od dobrého kuchára, kedy aj odvážny experiment dopadne poväčšine dobre, tak aj hudbu mám rád keď, sa jej chopia hudobníci v pravom slova zmysle.
 
3.  Hovorí sa, že nájsť ten správny nástroj je pre hudobníka prelomová záležitosť. Našli ste ten svoj? Uprednostňujete starší - už hraný, alebo skôr nový nástroj?

Ak myslíte výber nástroju, vždy som chcel hrať na saxofóne. Začal som však zobcovou flautou a klarinetom. Nástrojom som sa zaoberal asi viac ako som mal. Chorobou saxofonistov sú plátky a hubice. Momentálne mám 41 jeden ročný saxofón, ktorý som kúpil po mojom zosnulom priateľovi. K tomuto nástroju mám silný emocionálny vzťah. Preferujem staré saxofóny značky Selmer. Mám ešte jeden sen do budúcnosti. Je to model Super ballanced action od firmy Selmer. Je ich málo, a z toho mála je pár extra vydarených. Je to otázka šťastia na taký natrafiť. Držte palce!
 
4. Čo vám beží hlavou počas vášho sóla na pódiu?

Okrem samozrejmých vecí, ako je vnímanie pôdorysu skladby, harmónie, je to hlavne snaha o súlad s kapelou. Vnímať ostatných hráčov a reagovať na nich tak isto, ako oni reagujú na  mňa. Popri tom sa snažím dávať sólu logiku, ktorá vzniká v hlave ešte pred začatím sóla.

Subdominanta
5. Ako by ste charakterizovali sám seba v troch vetách?

Na toto neviem objektívne odpovedať. Dnes som bol obvinený, že sa moc chválim, tak nech ma hodnotia iní.
 
6. Podporuje Vás Vaša partnerka/manželka v jazzovom umení? Chodieva na koncerty?

Moja manželka je najtvrdší kritik. Mám od nej podporu, a zároveň mi do mojej práci nijako nezasahuje. Na koncert príde raz za rok.
 
Tónika
7.  Zvládnutie nástroja a obrátený životný biorytmus vyžaduje do istej miery aj dobrú fyzickú kondíciu. Venujete sa zvlášť aj tejto stránke?

Robil som kondičné tréningy boxu, ktoré som po narodení syna trochu zanedbal, ale snažím sa chodiť aspoň 3 krát do týždňa do posilňovne. Biorytmus aj zdravie si veľmi strážim.
 
8.  Čo podľa vás chýba slovenskému jazzu?

Táto otázka je na celú knižku. Radšej poviem čo ma na ňom teší. To je originalita hudby, kopec mladých umelcov a silná stredná generácia. 
 
Dominanta
9. Poznám vtip: Viete aký je rozdiel medzi XXL pizzou a jazzovým hudobníkom?
Pizza dokáže nasýtiť štvorčlennú rodinu.
Aká je v tomto smere praktická stránka jazzmanovho života?

Pizzu moc nejem, ale rodina je sýta. Popri hraní učím na ZUŠ. Pedagogika ma baví a napĺňa a zároveň nemusím robiť kompromisy v hudbe, alebo sedieť niekde v kancelárii. Myslím, že ak hudobník robí to čomu verí, bez kompromisov, úprimne a svedomite, že to prinesie aj ekonomickú pohodu.
 
Subdominanta
10. Vediete alebo chcete viesť svoje deti vedome k hudbe?

U nás v rodine mal každý inú záľubu a rodičia nás nechali rozhodnúť sa a podporili nás. Tak isto chcem viesť svoje deti. Určite ich prihlásim aj na hudobnú aj na nejaký pohybový krúžok. Nič nechcem síliť.

Tónika
11. Využívate internet na propágaciu svojich hudobných aktivít?

Áno. Sociálne siete, hudobné stránky a popri profilovom CD chystám aj svoj osobný web.
 
12. Ako by ste vysvetlili laikovi, čo je krásne na hudobnom žánri zvanom jazz?

Je to mnoho faktorov. Jedným z nich je proces vytvárania hudby, v rámci ktorého je silným fenoménom sofistikovaná improvizácia. To vytvára hudbu jedinečnou a neopakovateľnou.  Ďalším faktorom je samotný zvuk jazzu – to ako znie. Vyžaduje iný prístup poslucháča ako konzumná alebo iná účelová hudba. V jazze nájdete emócie, farby a jedinečný rytmus, ktorý je pre vnímavého poslucháča novým zážitkom.

Ďakujem za rozhovor.
Jarmila Žuffová

Odkazy: 

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...