Jazzový pochod za mier: Richmond protestuje proti násiliu jazzom

Jazzový pochod za mier: Richmond protestuje proti násiliu jazzom
Bubnovanie bolo najprv nepatrné, no silnelo každou minútou. Onedlho bolo počuť dychové nástroje. Čoskoro sa kakofónia zvukov stmelila a pretvorila do hudby, ktorá sa 21. júla ozývala ulicami mesta Richmond.
 
Americké mesto Richmond, Virginia nemá najlepšiu reputáciu. Trápi ho kriminalita, ktorá patrí medzi najvyššie spomedzi stredne veľkých miest v Spojených štátoch (má približne 223 000 obyvateľov). Za posledné roky navyše stúpol výskyt závažných trestných činov ako vražda či znásilnenie. Celoštátny problém týkajúci sa rozšíreného používania strelných zbraní je samozrejme prítomný aj tu.
 
Viac ako 80 hudobníkov, študentov z lokálneho centra múzických umení, sa preto zorganizovalo do formy veľkej pochodujúcej kapely, aby dali mestu i svetu na známosť, že v Richmonde žijú aj ľudia, ktorí si želajú mier a pokoj. Pochod vyjadruje nádej, že násilie a streľba jedného dňa z ulíc mesta vymiznú. Hudobná škola akciu organizovala v spolupráci s občianskym združením Ceasefire Richmond, ktoré si kladie za cieľ zredukovať kriminálne používanie strelných zbraní.
 
Kalin Freeman, 24-ročný alt-saxofonista, hovorí: „Vždy sme mali nálepku zlého mesta na mape. Dúfame, že správy o našej snahe sa rozšíria v okolí, ale aj do sveta.“
 
Hudba, ktorú pochodujúci hrali, nebola len náhodnou kakofonickou zmesou, ale skomponovanou a režírovanou produkciou, ktorú má na svedomí jazzman Howard Wiley. Dojem umocňovali aj deti, ktoré boli oblečené v bielom a mávajúce bielymi vreckovkami tancovali svoju choreografiu. Pochod pochopiteľne brzdil plynulý chod cestnej premávky, no správy hlásia, že sa obyvatelia nesťažovali. Naopak, protestujúcich vítali a podporovali, podaktorí sa pridali aj do tanca alebo v rytme hudby trúbili na svojich klaksónoch.
 
Účastníci pochodu boli rasovo diverzifikovaní, no prevládali Afro-Američania. Hoci sa akcia začala i skončila na pôde historicky černošských kostolov a problémy, na ktoré sa sústredila, sa týkajú predovšetkým černošských štvrtí, neafro-americkí účastníci sa cítili byť poctení, že spoločne čelia problémom vo svojej komunite.
 
Jazz sa takto vrátil ku svojim prastarým koreňom, veď vychádza z pochodovej dychovej hudby. Ako žáner opäť ukázal, že má nielen umeleckú, ale aj spoločenskú a politickú silu. Časté zvuky streľby sa tak v Richmonde podarilo aspoň na chvíľu prehlušiť niečím krajším.
 
 

Galéria

EBT-L-RICHJAZZ-0722-5.jpg

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...