Jazzový vokálny workshop Elly Wright

Jazzový vokálny workshop Elly Wright
jazz.sk

Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta v Banskej Štiavnici - jediná slovenská vysoká škola s bakalárskym štúdiom pre špecializáciu Jazz a improvizácia (v odbore Hudobná teória a interpretácia) toho robí pre vzdelávanie v jazze naozaj dosť. Momentálne pripravila zaujímavý Jazzový vokálny workshop s rakúskou jazzovou speváčkou Elly Wright, ktorú bude na klavíri sprevádzať známy slovenský jazzový pianista Klaudius Kováč. Workshop sa uskutoční už 25 - 27. mája 2012.

 

Charizmatická Elly Wright získala hudobné vzdelanie zamerané na jazz v 60-tych rokoch minulého storočia na Berklee College v americkom Bostone a na seminároch s osobnosťami jazzu ako Sheila Jordan, Bobby Mc Ferrin a Rudi Wilfer. V 70-tych rokoch žila v Berlíne, kde sa vydala za amerického jazzového saxofonistu afro-amerického pôvodu Lea Wrighta (zomrel 1991), s ktorým spievala v kapele. Po návrate do Viedne učila spev na Schubertovom konzervatóriu a príležitostne aj na Wiener Neustadt Consevatory, Alpbach v Tirolsku alebo Vocal Jazz Workshop v Puławy v Poľsku. Elly absolvovala turné s Larry Porterom, Paul Grabovsky Triom a s gitaristom Petrom Marinoff po celom Nemecku. Pravidelne vystupuje na popredných viedenských jazzových pódiách ako je Jazzland, Porgy a Bess a mnoho ďalších.  

Vypočujte si melancholickú pieseň v jej podaní s názvom The Nearness Of You, v ktorej sólo na alt-saxofón zahrá jej manžel Leo Wright.

 

Tentokrát vám môže svoje spevácke jazzové skúsenosti odovzdať na workshope na Slovensku. Okrem HUAJA sú spoluorganizátormi workshopu Rakúske veľvyslanectvo a OZ Štiavnické múzy. Workshop začína v piatok 25. mája o 14.00 a končí v nedeľu 27. mája o 16:00. Aktívni účastníci zaplatia poplatok 15 €/deň alebo 35 € za celý 3-dňový kurz, pasívni účastníci 8 €/deň alebo 20 € za celý 3-dňový kurz. V poplatku je zahrnuté aj malé občerstvenie. Viac informácií a prihlášku s inštrukciami získate na stránke HUAJA.

 

Ako zlatý kliniec programu pre účastníkov, ale aj pre tých, ktorý sa workshopu nemôžu zúčastniť sa v nedeľu 27. mája o 19:00 v hoteli Grand Matej uskutoční koncert Elly Wright so známou slovenskou formáciou Nothing but Swing Trio, ktorej členmi sú Klaudius Kováč – klavír, Robo Ragan – kontrabas a Peter Solárik – bicie. Ak budete poblíž, rozhodne si koncert nenechajte ujsť. Potom nám do komentáru pod článkom napíšte, ako sa vám páčilo :)

 

Jarmila Žuffová

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...