Kde začnú Jazzové Vianoce na Slovensku? Predsa v Leviciach

Kde začnú Jazzové Vianoce na Slovensku? Predsa v Leviciach
Peter Motyčka

Hlavný nápor domácich jazzových festivalov viac-menej skončil, no prečo by si nemohli fanúšikovia vybrať poriadnu nádielku aj v adventnom čase? Reviczky Klub v Leviciach pozýva tradične na festival Jazzové Vianoce, ktoré už 24 rokov (!) organizuje nadšenec a bubeník Juraj Gergely spolu s Jazz Centrum Levice. Tento rok sa do najväčšieho mesta Tekovského regiónu oplatí zavítať ako v utorok 12. decembra tak v piatok 15. decembra, pretože predvianočná ponuka je skutočne bohatá.

 

Utorok 12. decembra bude patriť Reviczky Klub zostave Laco Deczi & Celula New York. Znie to neuveriteľne, ale tento excelentný slovenský jazzový trubkár, kapelník, skladateľ, šoumen a maliar oslávil pred niekoľkými mesiacmi 85 rokov! Na umeleckej scéne sa pohybuje od roku 1963, keď spolu s klaviristom Karlom Velebným, tenorsaxofonistom Janom Konopáskom, kontrabasistom Janom Arnetom a bubeníkom Lacom Troppom (neskôr sa k nim pridal aj trombonista Zdeněk Pulec) účinkoval v legendárnom SH kvintete (neskôr SHQ). Názov jeho kapely Laco Déczi & The Cellula Quintet (Featuring Laco Tropp) sa objavil ešte v roku 1969 na kultovej platni „Pietoso“ (Supraphon 1969). Laco Déczi je skutočne legendou, nenapodobiteľnou osobnosťou a nekonečnou studňou humoru. Nenechajte si ujsť výnimočnú pódiovú šou!

Laco Déczi – trúbka

Walter Fischbacher – klávesové nástroje

Michael Krásný – basgitara

Vaico Deczi – bicie nástroje

 


 

V piatok 15. decembra sa bude v Reviczky Klube veseliť až do polnoci. Zahraničným hosťom bude Alapi Power Trio – nadupaná fusion formácia vedená gitaristom Istvánom Alapim z legendárnej skupiny EDDA. Jeden z najelitnejších maďarských gitaristov predstaví svojich spoluhráčov: basgitaristu Rolanda ‘Kanóc’ Takácsa a bubeníka Tamása Sümeghiho.

 

 

V Leviciach sa predstaví aj prvá dáma slovenského blues Silvia Josifoská spolu so zostavou Gero Band. Silvia Josifoská je niekoľkonásobnou držiteľkou titulu Slovak Blues Top „Najlepšia bluesová speváčka“ a jej partnerom bude Erich “Boboš” Procházka, jeden z najrešpektovanejších stredoeurópskych hráčov na ústnej harmonike. Zostavu doplnia gitarista György Mészáros, basgitarista Michal Šimko a bubeník Juraj Gergely.

 


 

Prísľubom bude aj vystúpenie Jazzinfection Tria. Kompozície flautistky Sisi Michalidesovej a virtuozita dvojice exceletných muzikantov (basgitarista Robert Vizvári a gitarista Pavol Bereza) ponúknu sériu intenzívnych zážitkov. Premiešavanie rôznych hudobných vplyvov (od jazzu cez klasiku po world music) v akustickej zvukovosti bude výzvou pre umelcov i poslucháčov.

 

Vstupenky na 24. ročník Festivalu Jazzové Vianoce si môžete zakúpiť v NATUR DEKOR (Kvetinový ateliér, ul. Československej armády 2, Levice), alebo na telefónnom čísle 0905641203.

 


 

Autor: Peter Motyčka

 

Galéria

Kde začnú Jazzové Vianoce na Slovensku? Predsa v Leviciach

 

 

Ďalšie články

Šťastné a jazzové!
Neviem ako vy, ale v poslednom období mám nakupovanie vianočných darčekov akosi radšej. Nech som...
Vianoce nielen pre jazzových zábudlivcov
Sviatky sú takmer predo dvermi, no pre zábudlivcov ešte ostáva trochu málo času urobiť radosť...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...