Aké budú Jazzové Vianoce 2016? 17. ročník festivalu v Leviciach prináša zaujímave mena hudobnej scény

Aké budú Jazzové Vianoce 2016? 17. ročník festivalu v Leviciach prináša zaujímave mena hudobnej scény
Patrik Gömöri

Reviczky klub na Vojenskej ulici v Leviciach bude dňa 22. a 23. decembra dejiskom hudobného festivalu Jazzové Vianoce 2016. Prinášame Vám prehľad tohtoročných účinkujúcich. 

Swingless Jazz Ensemble má už vyše 10 ročnú tradíciu. Počas svojej existencie orchester vystúpil na rôznych  domácich i zahraničných pódiách. Vystúpenie na najväčšom slovensko letnom festivale Pohoda 2015 považuje za jeden zo svojich najväčších úspechov. Big band spolupracoval s viacerými profesionálnymi umelcami ako Hanka Gregušová, ktorá momentálne úspešne pôsobí v USA, či so slávnym slovenským spevákom a gitaristom Borisom Čellárom i ďalšími osobnosťami. Pred 2 rokmi orchester zvíťazil v populárnej súťaži mladých jazzových talentov JAZZ START up a následne hral vo večernom programe rádia Devín. Orchester hrá tradičné kompozície jazzových gigantov ako Count Basie  či Duke Ellington.

 

DJABE  /HU/

Péter Kaszás - Drums

Tamás Barabás - Bass

Attila Égerházi - Guitar

Áron Koós-Hutás - Trumpet

János Nagy - Keyboards

 

Renomovaná maďarská skupina Djabe hrá od roku 1995. Vďaka svojej hudobnej originalite a virtuozite členov je častým hosťom najlepších svetových jazzových festivalov. Skupina koncertovala vo vyše štyridsiatich krajinách na troch kontinentoch. Djabe má na konte sedemnásť albumov, z toho dve so Steveom Hackettom, bývalým členom Genesis. Djabe hrá fusionom šmrncnutý smooth jazz s prvkami world music a maďarského folklóru. Najvýraznejším skladateľom skupiny je basgitarista Tamás Barabás. Ten bol pred Djabe členom známej maďarskej jazzovej skupiny Tea. Druhým výrazným členom Djabe je gitarista Attila Égerházi, predtým kapelník skupiny Novus Jam. "Slovo Djabe znamená v jazyku afrických Ašantov sloboda. Nehladiac na to, či vás táto hudba oslobodí alebo nie, jedna vec je zaručená: tento mix štýlov vás unesie zo Strednej Európy a prevedie cez rôzne územia kultúrnych štýlov a vplyvov."

 

Anita Soul vlastným menom Anita Bertóková nar. 12.7.1985 v Bratislave, kde vyštudovala hudobno-dramatický odbor na konzervatóriu. Už počas školy účinkovala v muzikáloch Cigáni idú do neba a Hamlet. Anita Soul prichádza so svojím druhým sólovým albumom, ktorý vyjde pod vydavateľstvom Gitanorecords. Spolupracuje s významnými hudobníkmi ako Justin Myracks, Chris Dave, Poogie Bell, Chris Hemingway a pozvanie na album prijala aj raperka a DJka z New Yorku, Felice Leecy T. Anita Soul je taktiež súčasťou projektu „Ja som funky tour“.

 

Ondrej Krajňák, virtuózny klavirista, skladateľ, aranžér a interpret sa narodil 1.3.1978 v Leviciach. Pochádza z hudobníckej rodiny – otec, ktorý ho k hudbe viedol, je profesionálny klavirista. Ako šesťročný začal študovať klavírnu hru v Základnej umeleckej škole v Leviciach. Od malička sa venoval vážnej hudbe a zúčastnil sa viacerých súťaží, na ktorých získal zvláštne ocenenia v oblasti vážnej hudby. S jazzom sa po prvýkrát stretol ako desaťročný, keď v rádiu počul trio Oscara Petersona. Táto hudba ho natoľko fascinovala, že učiteľ bicích nástrojov ZUŠ Levice Juraj Gergely , člen rady Sovenskej Jazzovej spoločnosti ho pripravil a prihlásil aj s kapelou na prehliadku mladých interpretov jazzovej hudby – Jazzový festival Žilina. Tu sa predstavil so svojim mladým triom a získal cenu „objav festivalu“. Odvtedy sa venuje súčasne vážnej aj jazzovej hudbe. Po absolvovaní ZUŠ začal Ondrej pod vedením prof. Roberta Ratonyiho študovať na Jazzovej akadémii Erkela Ferenca v Budapešti (HUN). V tom čase sa zúčastnil jazzovej súťaže v Poľsku, kde získal zvláštne ocenenie. Ako osemnásťročný reprezentoval školu na súťaži Jazzový klavír v Budapešti, kde vyhral cenu za sólový prejav. Po ukončení štúdia na Jazzovej akadémii mu bolo udelené štipendium na prestížnej Berklee College of Music v Bostone (USA), no rozhodol sa túto ponuku nevyužiť. Ondrej Krajňák je považovaný za jedného z najlepších klaviristov na Slovensku. Na jeho hre je badateľný vplyv hudobníkov ako Oscar Peterson, Gonzalo Rubalcaba, Chick Corea alebo Adam Makovic, z predstaviteľov vážnej hudby ho ovplyvnili Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Fryderyk Chopin a Sergej Prokofjev. Podieľal sa na mnohých projektoch v spolupráci s významnými osobnosťami slovenskej i zahraničnej hudobnej scény.ýznamnými slovenské i zahraniční scény.

 

Kaltenecker-Marko VISIONS  /HU/

Kaltenecker Zsolt – keyboards

Markó Ádám  -  drums

 

Kaltenecker Zsolt, svetovo uznávaný klavírny virtuóz už pomerne známy v Leviciach, sa nám tentokrát predstavý ako duo klávesy+bicie nástroje. Absolvoval akustické (a jazzové) piano na akademii Liszt Ferenca v Budapešti a hned potom pokračoval v súkromných štúdiách v New Yorku. V roku 1999 získalo jeho debutové sólové CD "Songs from the 20th Century" ocenenie jazzový album roka. Od roku 2002 hrá aj na elektrické klávesové nástroje a stále hľadá cesty, ako prelomiť bariéry a zvukové obmedzenia tradičných pianových trií.

Markó Ádám sa narodil v r.1982 v Budapesti v hudobníckej rodine, kde otec aj matka hrali profesionálne vážnu hudbu. Už ako 6 ročný začal študovať hru na bicích nástrojoch. Svoje štúdiá ukončil v roku 2006 na hudobnej akadémii v Budapesti. V roku 2003 založil skupinu Special Providence, v ktorej aj dodnes účinkuje a žnú úspechy v Europe a po celom svete. Od roku 2012 je medzinárodným endorserom bicích nástrojov Natal a činelov Meinl.

Tlačová správa

 

Galéria

Anita Soul III.jpg
Swingless.jpg
Kaltenecker-Marko.jpg
Krajňak I.jpg
Jazzové Vianoce 2016 krivka.jpg

 

 

Ďalšie články

Piatkový večer Bratislavských jazzových dní vyvrcholil v Blues
Po podarenom štvrtkovom entrée sa Bratislavské jazzové dni presunuli do Incheby, aby otvorili svoje...
Víťazom súťaže Jazz START UP je big band Swingless Jazz Ensemble!
Prvý ročník súťaže Jazz START UP, ktorá počas uplynulého pol roka prebiehala na stránkach Jazz.sk a...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Reportáž: Open Jazz Fest 2017 (časť prvá – piatok)
K letnej festivalovej sezóne patrí neodmysliteľne open air festival Open Jazz Fest v areáli...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...