Klavirista mnohých tvárí - Jon Batiste a "Stay Human"

Klavirista mnohých tvárí - Jon Batiste a "Stay Human"

Jonathan Batiste je nám slovákom známy predovšetkým zo spolupráce s famóznym trubkárom Roy Hargrove-om, v ktorého kapele vystúpil aj v roku 2010 na festivale Jazz Piešťany. Čo však mnohí nevedia je, že tento talentovaný klavirista má svoj vlastný projekt, ktorému venuje maximum svojho času - "Stay Human" (Zostaňme ľudskí). Jeho cieľom je viac ako len koncertovanie - spájanie neznámych ľudí v jednu komunitu prostredníctvom hudby. 

 

Ďalší z talentovaných hudobníkov narodených v New Orleans, Jonathan vydal svoje prvé 2 CD ako 17-ročný. Univerzitu Julliard School vyštudoval súčasne popri nahrávaní a turné s veľkými menami jazzu ako napríklad Wynton Marsalis, Cassandra Wilson, Abbey Lincoln, Roy Hargrove alebo Prince. V súčasnosti je tento len 28-ročný mladík považovaný za jednu z 30 najvplyvnejších osobností "pod 30 rokov". My na Slovensku sme ho mali možnosť počuť vrámci koncertu Roy Hargrove-a a mnohí hudobníci aj fanúšikovia si na tento koncert pamätajú ako na skutočnú bombu - nielen kvôli hre leadera, ale aj každého z členov kapely, vrátane Jonathana.

 

Určitou zaujímavosťou a možno až paradoxom je cesta, na ktorú sa Batiste nakoniec vybral - kariéru jazzového klaviristu nahradil fúkacou klávesovou harmonikou a spevom - vo svojom projekte "Stay Human". Začiatkom roka 2005 začal Batiste spolu s basistom Phil Kuehn-om a bubeníkom Joe Saylor-om hrávať na najrôznejších miestach v New Yorku. O pár rokov sa ku nim pridali Eddie Barbash na saxofóne a Ibanda Ruhumbika na tube - všetci spolužiaci z Julliard School. Začali sa nečakane objavovať v New York-skom metre, kde mnoho krát odohrali neohlásený, impromptu koncert. Tieto náhle vystúpenia nazýva Jonathan "LOVE RIOTS" (povstania lásky) a predstavujú zásadný cieľ jeho projektu - spájať úplne neznámych ľudí na ulici v jednu zbližujúcu sa komunitu. Členovia kapely veria, že ľudská interakcia pri živom hudobnom vystúpení môže pozdvihnúť ľudstvo zo zlozvykov konzumnej súčasnej spoločnosti. Či už počas turné alebo mimo neho, Stay Human je možné vidieť spontánne hrať v netradičných kluboch,  pri demonštráciách, v metre... takmer kdekoľvek.

 

Posledným z Batiste-ho výčinov sa odohral na Newport Jazz Festivale, kde s projektom vystupoval - počas hrania všetci členovia zišli z pódia dole do publika. A nielen to - po odohratí koncertu kapela kráčala ďalej. Prešli pozdĺž šatní, cez areál festivalu, až ku starým hradbám 190-ročnej pevnosti, Fort Adams. Tu po celom dni cestovania, rozhovorov a vystúpení zastali, aby zahrali privátny "koncert" pre členov štábu NPR music.

Vybrali si skladbu "Believe In Love", kde Jonathan spieva a hrá na harmoniku. A potom ako zdieľali svoju lásku k hudbe s kamerami, dohrali a začali kráčať znovu, cez lúky, až kým nezmizli z dohľadu.

 

Toto spontánne vystúpenie bolo natočené a pozrieť si ho môžete tu:

 

Zdroj: www.npr.org

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Piatok na BJD 2017: Hviezdy hľadajte doma
Ak existuje niečo ako „štandardný“ BJD večer, jeho tohtoročné piatkové vydanie z 20. októbra ním...
Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Nový album: Cesta do detstva Aarona Nevillea
 Aaron Neville, soulová legenda z New Orleans a gitarista Keith Richards z ...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...