Koncert najslávnejšieho žijúceho akordeonistu: Richard Galliano, ale aj svetoznámy violončelista Mischa Maisky na festivale Viva Musica!

Koncert najslávnejšieho žijúceho akordeonistu: Richard Galliano, ale aj svetoznámy violončelista Mischa Maisky na festivale Viva Musica!
Patrik Gömöri

Tohtoročný program Viva Musica! festivalu zaručene ulahodí aj tým najväčším fajnšmekrom klasickej, opernej ale aj jazzovej hudby. Prvou potvrdenou účinkujúcou festivalu je prvá dáma slovenského operného umenia Edita Gruberová a zoznam tento týždeň organizátori doplnili o ďalšie dve veľké mená. Mischa Maisky aj Richard Galliano vystúpia vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave, ktorého priestor a architektúra zaručujú kvalitný zvuk a silnú koncertnú atmosféru.

 

Mischa Maisky patrí k svetovo najznámejším a najžiadanejším umelcom v oblasti klasickej hudby. Študoval u dvoch legendárnych ruských violončelistov – u Gregora PiatigorskéhoMstislava Rostropoviča, ktorý ho označil za jedného z najväčších talentov svojej generácie. V jeho hre sa spája poézia a jemnosť s veľkým temperamentom a virtuóznou technikou. Odbornou kritikou bol Mischa Maisky neskôr často označovaný za „Rostropoviča budúcnosti“. Spolupracoval takmer so všetkými svetovými orchestrami a dirigentmi, spomeňme napríklad Leonarda Bernsteina, Zubina Mehtu, Vladimira Ashkenazyho, Daniela Barenboima, Gidona Kremera, Janine Jansen či Marthu Argerich a mnohých ďalších. Pre prestížne nemecké vydavateľstvo Deutsche Grammophon nahral viac ako päťdesiat nahrávok. V rámci koncertu na Viva Musica! festivale sa 8. júla slovenskému publiku predstaví sólovým recitálom v sprievode svojej dcéry – klaviristky Lily Maisky.

 

Richard Galliano je nepochybne najslávnejším žijúcim akordeonistom, hviezdou klasickej, jazzovej a world music scény zároveň. Charizmatický Francúz začal hrať na akordeóne a na klavíri už v štyroch rokoch pod vedením svojho otca, Luciena Galliana, a podarilo sa mu etablovať akordeón v hudobných súvislostiach, ktoré dovtedy tento nástroj ignorovali: v klasických koncertných sálach i na jazzových festivaloch. Spolupracoval s najväčšími hviezdami svetovej jazzovej scény, napr. trúbkarom Chet Bakerom, vibrafónovým virtuózom Gary Burtonom, kontrabasistom Ronom Carterom či Astorom Piazzollom, s ktorým ho okrem hudby spájalo aj dlhoročné priateľské puto.

Rovnako ako Mischa Maisky, Galliano má na svojom konte viac ako päťdesiat albumov. Album Blow up, ktorý vydal spolu s klarinetistom Michelom Portalom, zaznamenal obrovský komerčný úspech a predalo sa ho viac ako 100 000 kópií. V súčasnosti je jediným hráčom na akordeóne, ktorý nahráva pre prestížne vydavateľstvo Deutsche Grammophon. Na Viva Musica! festivale sa 12. augusta predstaví so svojím sextetom a okrem Piazzollovej tvorby zaznejú napríklad aj diela Antonia Vivaldiho či jeho vlastné kompozície.

 

„Je nám veľkou cťou, že na našom festivale môžeme hostiť umelcov tak veľkého formátu. Po dvanástich rokoch existencie sa nám plnia nové a nové sny a každý rok máme nesmiernu radosť, že môžeme kvalitu festivalu posúvať stále ďalej. Nie je to samozrejmé a vďačíme za to všetkým, ktorí festival každoročne navštevujú a našim partnerom, ktorí dokážu oceniť význam kultúry pre spoločnosť, hovorí riaditeľ festivalu Matej Drlička.

 

Viva Musica! festival v prvej polovici marca potvrdil ako prvú účinkujúcu slovenskú sopranistku Editu Gruberovú, ktorá vystúpi 22. júla 2016 v Novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave v rámci exkluzívneho operného recitálu v sprievode slovenského dirigenta a klaviristu Petra Valentoviča.

 

Viva Musica! festival vznikol v roku 2005 s ambíciou vytvoriť letný festival s naozaj hodnotným umeleckým prínosom. Od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom to najlepšie z klasickej hudby formou príťažlivou pre všetkých – na netradičných miestach, v netradičných kontextoch a bez nutnosti platiť vstupné na niektoré koncerty. Viva Musica! festival svojim návštevníkom každý rok prináša exkluzívne hudobné projekty v podaní špičkových domácich a svetových umelcov, ale aj koncerty plné nenútenej zábavy, bez kravát a tzv. „ušľachtilej“ nudy, ktorej by sa ľudia pri predstave klasickej hudby možno tak trochu obávali. Tento koncept sa stretol s veľkým úspechom a Viva Musica! festival je dnes najväčším medzinárodným letným hudobným festivalom v Bratislave a jeho obľúbenosť z roka na rok rastie.

 

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

VIVA MUSICA! FESTIVAL 2015 - Na jednom pódiu sa vystrieda až šesť dirigentov
11. ročník Viva Musica! festivalu sa začína už o dva týždne. Organizátori na tlačovej konferencii...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...