Koncert štyroch jazzových klaviristov krajín V4: V Demänovskej jaskyni sa uskutoční unikátny jazzový večer

Koncert štyroch jazzových klaviristov krajín V4: V Demänovskej jaskyni sa uskutoční unikátny jazzový večer
Dávid Oláh
Už zajtra, v utorok 13.8 2019 sa v reštaurácii Koliba Tri Studničky v Demänovskej doline uskutoční výnimočný jazzový koncert európskeho formátu. Pôjde o podujatie V4-UNIQUE JAZZ PIANO DAY. Na tomto koncerte vystúpia absolútne špičky jazzového klavíra krajín Vyšegrádskej štvorky. Konkrétne to bude Ondrej Krajňák, Robert Szakcsi Lakatos, Stano Mácha a Piotr Wilezol. Okrem toho vystúpia aj hostia.
 
 
UNIQUE JAZZ PIANO DAY v Kolibe Tri Studničky u Tomášovcov
 
Atraktívny priestor Koliby Tri studničky u Tomášovcov v Demänovskej doline sa v utorok 13. augusta od 17:00 stane dejiskom jedinečného hudobného podujatia s názvom V4-UNIQUE JAZZ PIANO DAY. Projekt prichádza s myšlienkou spojiť na jednom mieste a v rovnaký čas štyroch džezových pianistov reprezentujúcich špičku vo svojej krajine. V rámci večera sa predstavia Standa Mácha (CZ), Ondrej Krajňák (SK), Robert Sakči Lakatoš (HU) a Piotr Wilezol (PL). Obrovská energia, ktorá sprevádza vystúpenia týchto klaviristov sa spojí v čase i priestore, aj keď každý z účinkujúcich ma svojský prejav, individuálne hudobné cítenie.
 
Návštevníci koncertu sa môžu tešiť na sólo vystúpenia, duá, triá a, samozrejme, quatro session. Okrem toho je pripravená rytmická sekcia a špeciálny hosť – skvelý saxofonista Radovan Tariška, ktorý sa tiež zhostí úlohy moderátora. Výstupom z celého podujatia bude profesionálny audio a video záznam.
 
Zoskupenie Vyšehradskej štvorky má pre Európu veľký politický a spoločenský význam. Krajiny V4 tvoria bezkonfliktne roky bok po boku srdce Európy. Muzikanti z týchto krajín sa pevne zakotvili v medzinárodnej hudobnej elite či už v oblasti vážnej hudby alebo džezu. 
Projekt svojou výnimočnosťou a kvalitou presahuje nielen hranice V4, ale akékoľvek pomyselné geografické hranice.
 
Koliba Tri Studničky u Tomášovcov je reštaurácia v najnavštevovanejšom turistickom centre v Slovenska Demänovská dolina – Jasná. Zariadenie už takmer 10 rokov ponúka neformálny priestor na konanie hudobných podujatí, predovšetkým džezových vystúpení. Moderná prístavba v lone prírody sa vyznačuje výbornou akustikou a umožňuje bezprostredný kontaktom s účinkujúcimi. Postupne sa z tohto miesta stáva stabilný priestor pre hudobné vystúpenia. Predstavili sa tu už viacerí poprední interpreti. 
 
Podujatie V4-UNIQUE JAZZ PIANO DAY produkčne, vrátane finančného krytia, zabezpečuje majiteľ zariadenia Richard Tomáš. 
 
 
PROGRAM V4-UNIQUE JAZZ PIANO DAY
 
Sólo vystúpenia, duá, triá a spoločná jamsession štyroch klavíristov. 
V rámci rytmickej časti sa predstavia Dávid Hodek (SK) a basa Gyorgy Orban (HU)
Špeciálny hosť:  Radovan Tariška - renomovaný saxofonista, ktorý sa okrem nástroja zhostí úlohy moderátora a pozvaných klavíristov vyspovedá v duchu “Bakcstage rozhovorov – Muzikant o muzike s muzikantmi”, čo znamená, že okrem kvalitného hudobného zážitku sa dozvieme aj čo to o zákulisí.
 
 
Standa Mácha
 
Víťaz prestížnej džezovej súťaže Medzinárodný džezový festival v Karlových Varoch, pôsobil v rôznych zoskupeniach, okrem iných aj v rozhlasovom Big Bande Gustava Broma, spolupracoval s Danom Bartom, hral s: Wynton Marsalis, Nicholas Simion, Craig Handy, John Abercrombie. V Českej republike patrí medzi špičku.
 
 
 
 
Ondrej Krajňák
 
Úspešný klavirista, laureát viacerých medzinárodných súťaží, cena za sólový prejav v Budapešti, zvláštne ocenenie v medzinárodnej sútaži v Poľsku, absolvent džezovej akadémie v Budapešti, držiteľ štipendia Berklee College of music.  Je považovaný za jedného z najlepších klaviristov na Slovensku.
 
 
 
 
Robert Sakči Lakatoš
 
Prvá cena zo sólovej klavírnej súťaže v Montreux (2000), najlepší sólový klavirista na Jazz festivale v Avignone. Za všetko hovoria citáty gigantov džezovej hudby: Jack DeJohnette: “Verím, že Robert je jedným z najlepších mladých džezových klavíristov dnes”, John Patitucci: “Jeho zvuk a dotyk na klavír sú vysoko rozvinuté a lyrické”, Chick Corea: “Vy ste hudba…” . Okrem mnohých iných spolupracoval s: Lewis Nash, Robert Hurst, Palle Danielsson, Erik Truffaz, Randy Brecker, Hiram Bullock, Ravi Coltrane. Jednoznačná, nielen maďarská, klavírna špička.
 
 
 
 
 
Piotr Wilezol 
 
Už vo veku 10 rokov koncertoval za doprovodu Filharmonického orchestra. Počas štúdii začal svoju džezovú kariéru a dodnes vedie svoje trio. Spolupracoval s mnohými umelcami: Billy Hart, Edd Shuller, Janusz Muniak. S Nigelom Kennedym sa podieľal na jeho pôvodných projektoch. Je doktorom umenia a vedie džezový kurz na akadémii umenia. Reprezentuje poľskú džezovú špičku.
 
 
Tlačová správa
 

 

 

Ďalšie články

Mladý Áron a jeho hudobná cesta: Rodina Hodekovcov prosí verejnosť o pomoc
Rodina chlapca, ktorý sa doslova narodil s basgitarou v ruke, prosí verejnosť o pomoc. Tento...
Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...