Kontroverzia na úvod: Montreux Jazz Festival sa začal demonštráciou

Kontroverzia na úvod: Montreux Jazz Festival sa začal demonštráciou
Účasť na jednom z najznámejších a najprestížnejších hudobných festivalov vôbec je snom mnohých hudobníkov. Švajčiarske Montreux už vyše 50 rokov hostí hudobné hviezdy z celého sveta. Už dlhú  dobu sa nezameriava len na jazz a jazzu príbuzné žánre, ale z jeho pódií sa ozýva hudba všetkých druhov. Od Weather Report, cez Herbieho Hancocka a Charlesa Mingusa, až po Status Quo, Toto, či Slayer. Žánrové obmedzenia tu skutočne neexistujú. Obdivuhodnou skutočnosťou je, že až do svojej tragickej smrti v roku 2013 podujatiu od začiatku šéfoval človek menom Claude Nobs. Jeho tohtoročná edícia sa práve začala, no ako zrejme každý veľký projekt, ani tento sa nezaobišiel bez problémov.
 
V stredu, 27. júna, sa pred montrealským Theatre du Nouveau Monde zhromaždila skupina protestujúcich ľudí. Na ich transparentoch by ste videli nápisy ako: „Bieli umelci, je čas počúvať!“ „Rasistické a kapitalistické zlodejstvo nie je umenie,“ alebo „Žiaden profit z kultúrnej krádeže.“ Terčom útoku bolo hudobno-divadelné predstavenie „SLĀV: A theatrical odyssey based on slave songs,“ ktoré diváka prevádza historickou cestou otroctva vo svetle tradičných afro-amerických otrockých piesní, ktoré si spievali ľudia na plantážach, stavbách, železniciach, či vo väznici. Približne 75 demonštrantov kričiacich „hanba!“ pred bránami divadla poukazovalo na skutočnosť, že predstavenie pojednávajúce o citlivej téme afro-americkej kultúry produkuje a realizuje tím belochov. Preto predstavenie považujú za neúprimné a vypočítavé a tvrdia, že jeho jadrom je vlastne kultúrna krádež. Inak povedané, „belošský projekt“ SLĀV sa „nabaľuje“ na histórií, kultúre a bolesti černošského ľudu. Oficiálna odpoveď režiséra projektu Roberta Lepagea znie: „Diverzita a jej umelecký potenciál je srdcom predstavenia SLĀV, rovnako ako odkaz otroctva. Máme právo rozprávať tento príbeh? Diváci budú mať možnosť posúdiť sami.“ Konflikt sa napokon vyriešil sám. Speváčka Betty Bonifassi si zlomila nohu a predstavenie sa tak muselo zrušiť. Festival ponúkol divákom vrátenie peňazí.
 
Veríme, že Montreux Jazz Festival si svoje tohtoročné problémy už odbil a organizátorom v nasledujúcich týždňoch držíme palce. Jeho 52. ročník sľubuje veľkolepé vystúpenia a objavia sa na ňom hviezdy ako Stanley Clarke, Brad Mehldau, Avishai Cohen, Robert Glasper, Cory Henry, ale napríklad aj Deep Purple (mimochodom, „Smoke on the Water“ vznikol ako reakcia na požiar počas ich pobytu v Montreux v roku 1971). V Montreux tento rok zároveň slávnostne ocenia celoživotné dielo producenta 85-ročného Quincy Jonesa.
 

 

 

Ďalšie články

50 koncertov zadarmo. Montreux Jazz Festival vydáva záznamy z celej svojej 54-ročnej histórie
Jazzový festival vo švajčiarskom Montreux sa má tento rok konať počas prvých dvoch júlových týždňov...
Montreux Jazz Festival má 50 rokov: Verejnosti predstavil interaktívnu stránku, ktorá mapuje celú existenciu festivalu
Švajčiarsky festival Montreux Jazz Fest vznikol pred 50 rokmi, keď sa jazzový nadšenec Claude Nobs...
Problémy na jazzovom festivale: Výtržnosti narušili posledný večer Montreux Jazz Festivalu
Počas posledného večera druhého najväčšieho jazzového festivalu na svete narušili pokojnú atmosféru...
Posledné turné popovej hviezdy navštívi aj jazzový festival: Elton John zahrá na Montreux Jazz Festivale
Legenda popovej hudby Elton John sa budúci rok objaví aj na veľkej scéne jedného z najvýznamnejších...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...