Kto sa objaví na Bratislavských jazzových dňoch?

Kto sa objaví na Bratislavských jazzových dňoch?
Peter Motyčka

Programu tohoročných Bratislavských jazzových dní kraľuje dvojica basgitaristov – Marcus Miller a Richard Bona. K ďalším ťahákom patrí britský bubeník a producent Yussef Dayes, česko-americký projekt D.Y.K. speváka Vojtěcha Dyka a dvojica speváčok: Poppy Ajudha a Cyrille Aimée. Títo všetci sa predstavia na 47. ročníku Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa 2022, ktoré sa od piatku 21. októbra do nedele 23. októbra uskutočnia v priestoroch A4 Studia na Trnavskej ceste.

 

Vojtěch Dyk predstaví na bratislavských jazzákoch v Slovenskej premiére svoj album „D.Y.K.“, ktorý vznikal v Brooklyne s prvotriednymi americkými hudobníkmi a s pomocou vynikajúceho jazzového organistu Ondřeja Pivca. Práve Pivec, ktorému spolupráca s Gregorym Porterom vyniesla dvojicu cien Grammy, bude aj kapelníkom koncertnej verzie projektu. Český herec a spevák Dyk si pochvaľuje, že nahrávaním D.Y.K. vystúpil zo svojej komfortnej zóny – americkí hráči mali muzikantskú slobodu, sám sa ponoril do hudobného sveta bez hraníc. Dyk je frontmanom skupiny Nightwork a tiež spevákom brnianskeho swingového orchestra B-Side Band.

 

 

Prekvapením sobotného večera bude 26-ročná speváčka a skladateľka Poppy Ajudha z južného Londýna, ktorej repertoár nepozná žánrové hranice. Spoločným menovateľom sú predovšetkým soul a moderné R’n’B. Na jazzákoch predstaví svoj debutový album „The Power In Us“, ktorý vyšiel v auguste 2022. Očakávaním bude aj vystúpenie francúzsko-americkej speváčky Cyrille Aimée, ktorá vo svojej tvorbe kombinuje prvky jazzu, kubánskych rytmov a gypsy swingu. Víťazka či finalistka súťaží Montreux Jazz Festival Competition, Sarah Vaughan International Jazz Competition a Thelonious Monk International Jazz Competition účinkovala s Davidom Sanbornom, Wyntonom Marsalisom alebo s Christianom McBrideom. Jej posledný album „Move On: A Sondheim Adventure“ bol nominovaný na cenu Grammy.

 

 

Popri zahraničných headlineroch sa v rámci programu Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa 2022 predstavia aj domáci hudobníci. Tento rok siahli dramaturgovia po umelcoch z regiónov a návštevníci festivalu budú počuť Projekt košického bubeníka a skladateľa Mareka Szarvaša, prepojenie banskobystrických zoskupení Pacora Trio a NBS trio známe ako Bashavel a prešovský projekt AMC Trio Plus s hosťujúcim spevákom (a tiež prešovským rodákom) Petrom Lipom. Predvojom festivalu je štvrtkový Koncert mladých talentov v Castle Art House s voľným vstupom, na ktorom sa predstavia Hipzz, BFK, Sona Kmet Band, Džez a Hrúza a God & Eve. Kompletný program festivalu je na www.bjd.sk, vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal.

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...