Legandárny saxofonista Ian Ritchie vystúpi aj na Slovensku: Od Pink Floydu k jazzu

Legandárny saxofonista Ian Ritchie vystúpi aj na Slovensku: Od Pink Floydu k jazzu
Patrik Gömöri

Po dvoch úspěšných turné v posledných rokoch sa impozantný saxofonista Ian Ritchie vracia v marci do Českej republiky a na Slovensko, aby divákom dokázal, že hudba nemá žiadne hranice. Desiatky rokov je Ian Ritchie spájaný so svetovými menami na hudobnom poli. Po boku Rogera Watersa, zakladateľa kapely Pink Floyd, hral na štadiónoch po celom svete okúzlujúce sóla zo zásadných albumov, ako sú Dark Side of the Moon a Wish You Were Here.

Počas svojej kariéry na pódiách či v štúdiu sa stretáva s osobnosťami naprieč hudobnými žánrami. George Michael, Bob Geldof, The Beach Boys, Laurie Anderson, Steel Pulse či Eddie VedderPearl Jam predstavujú iba krátky zoznam muzikantov, ktorým Ianov silný tenor učaroval počas ich vzájomnej spolupráce. Medzi nezabudnuteľnú súčasť Ritchieho tvorby patrí aj mnoho pamätných televíznych motívov vrátane hudby pre celosvetovo preslávenú sériu The Lonely Planet/ Globetrekker.

 

SOHO Project obsahuje albumy pomenované po štvrtiach SOHO v Londýně, New Yorku a Hongkongu. Každá skladba nesie názov ulice a vyjadruje jej náladu prostredníctvom nepredvídateľnej fúzie jazzu, funky, hip hopu, ska, reggae, latina či swingu v neskonale živom podaní.  Priamy rytmický koncept bicích poháňajúci kapelu, neobvykle nápaditý kontrabas a precízne piano poskytúce dokonalú oporu pre Ritchieho prekvapivé a originálne sóla. Ianov jedinečný tenor vyzdvihuje melodické nálady jednotlivých skladieb a vytvára z nich vysoko interaktívne hravú hudbu, ktorá strhne pozornosť každého poslucháča. Ako dlhoročný člen kapely Rogera Watersa a jeho producent zaradil Ian Ritchie do svojho koncertného programu aj klenoty zo svetovej hudobnej pokladnice v podobe legendárnych kompozícií kapely Pink Floyd v originálnom a precítenom podaní. 
 

V priebehu marcového turné spoločne s Ianem Ritchiem na pódiu predvedú svoje mimoriadné nadanie mezinárodne uznávaní muzikanti českej jazzovej scény v podobe klaviristu Jana Andra (Tonya Graves, Osian Roberts), kontrabasistu Miloša Klápštěho (Voila!, Tango Underground Fiesta) a bubeníka Olivera Lipenského (Harry Waters, Shayna Steele). Kapela si pre návštěvníkov koncertov pripravila energické vystúpenie a niekoľko doposiaľ nehraných noviniek.
 

Breathe In The Air tour 2016

8.3. – České Budějovice – Café klub Slavie
9.3. – Vyškov – Kultúrny dom
10.3. – Nitra – Music A Cafe
11.3. – Zlín – Bamboo Club
12.3. – Trnava – Music A Cafe City Arena
13.3. – Hranice – Zámocký klub
14.3. – Olomouc  - ArtUm
15.3. – Kyjov – Pražírna
16.3. – Chotěboř – Kinosál
17.3. – Česká Lípa – U Bílýho černocha
18.3. – Kostelec nad Orlicí – SK Rabštejn
19.3. – Trutnov – UFFO, Jazzinec
20.3. – Praha – Jazz Dock

Tlačová správa

Galéria

TourPosterBreatheInTheAir.jpg

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...