Lukáš Oravec a SKAT v projekte 'Pocta Cannonballovi'

Lukáš Oravec a SKAT v projekte 'Pocta Cannonballovi'
jazz.sk

   
Trubkár Lukáš Oravec patrí k výrazným hudobníkom nastupujúcej mladej generácie slovenských jazzmenov. Na nedávnej súťaži Nové tváre slovenského jazzu bol ocenený za presvedčivý hudobný výkon. Aktuálne pripravil sériu niekoľkých koncertov v spolupráci s rakúskymi kolegami v projekte s názvom SKAT. Dramaturgia repertoáru je venovaná kompozíciam a odkazu jedného z najvplyvnejších saxofonistov - Cannonbalovi Adderleymu. Ako tento projekt vznikol?

 

Kedy vznikla myšlienka spraviť projekt venovaný Cannonballovi?

Bolo to v októbri 2012 keď sme sa na jam session v Brne stretli s Martinom Gasserom, sadli sme si ako hráči a hneď sme hodili reč o spolupráci, nápad že prvý projekt venujeme Cannonball Adderleymu patri Jakubovi Tökölymu.

 

Ako vznikla SK-AT spolupráca s rakúskymi hudobníkmi?
Práve na jam session , bolo to po workshopoch s Harry Sokalom, kde mimo domácich brnenských študentov prišli aj Viedeňáci.

 

Držíte sa v repertoári striktne kompozícii a aranžmánov, ktoré hral Cannonball, alebo máte v repertoári aj svoj vklad?
O repertoár sa stará Martin Gasser, ale myslím že náš osobný vklad bude v sólovej časti, myslím že ich originálne kompozície a aranže Cannonballa a Nata Adderleyho su samo o sebe výborné.

 

Nepochybne. Veľmi svojský a neprehliadnuteľný rukopis. Je to teraz celkom dobrý trend, venovať projekty osobnostiam jazzu. Martin Uherek venoval svoj projekt Bud Powellovi. Máš pripravený aj ďalší 'tribute'?
Nie, v podstate je to prvý a v prvom rade ho musíme zažiť,  potom uvidíme ako bude fungovať v SKAT Quintete. Určite je veľa kapiel alebo jazzových legiend, ktoré by si tribute zaslúžili. A možno práve taký, ktorých hudba sa moc nehráva. Práve s Martinom hráme v Boperation Quintete, ktory by bol tématicky určite vhodný na podobné tribute projekty.

 

Plánujete tri koncerty...
Áno, začneme 3.2. v Trenčíne, na ďalší deň v Café Tosca  v Žiline a na záver 5.2 v Jazz Café Bird vo Viedni. SKAT Quintet vystúpi v zostave Lukáš Oravec (SK) - trúbka a krídlovka, Martin Gasser (A) - alt saxofón, Peter Primus Frosch (A) - bicie, Jakub Tököly (SK) - piano a Norbert Farkas - kontrabas (H)

 

 

Lukáš Oravec
 

Po absolvovaní konzervatória v Žiline bol prijatý na Royal Academy of Music Aarhus (DK) (2008/2009). Študoval odbor klasickej hudby u profesora Christiana Steenstrupa a Martina Schustera. Na jeho žiadosť mu bolo umožnené venovať sa štúdiu jazzovej trúbke pod vedením Jakoba Buchanana. V štúdiu pokračoval na Janáčkovej akademii múzických umění v Brně (CZ) (2009/2010) na katedre vážnej hudby u prof. Jana Brodu a u Jana Přibila na jazzovej interpretácii. Jednou z jeho najväčších skúseností bola stáž na Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego Katowice (PL) (2010/2011). Študoval na katedre klasickej hudby u prof. Stanislawa Dziewiora a na katedre jazzu pod vedením Piotra Wojtasika. Momentálne sa venuje štúdiu jazzovej interpretácie na Janáčkovej akademii múzických umění v Brně u profesora Juraja Bartoša.

-rob-

Esprit 2023

Galéria

oravec_lukas.jpg
oravecquartetkralik013600.jpg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...