Malá spomienka na Martina Ďurdinu

Malá spomienka na Martina Ďurdinu
Peter Motyčka

Minulý týždeň viacerí domáci hudobníci spomínali na svojho kolegu a kamaráta Martina Ďurdinu (1973), ktorý nás v júli 2014 náhle opustil len ako štyridsaťročný. V pondelok 11. septembra by za iných okolností oslavoval v nejakom hudobnom klube svoju päťdesiatku… Pri tejto príležitosti pripomenul jeho kolega Erik Rothenstein knihu ako aj album „Line For Ďurdina / Lajna pre Ďurdinu“, vydané na jeho pamiatku.

 

Útla publikácia nesie názov „Malá knižka pre Teba“ a jej súčasťou je CD zoskupenia Erik Rothenstein & Friends „Lajna pre Ďurdinu“ (Bebe Rebe 2021). „Toto dielo je pamiatkou a spomienkou na nášho kamaráta trubkára Martina Ďurdinu,“ hovorí Rothenstein. „Kniha obsahuje básne Martinovej priateľky Oľgy Známovej a CD so skladbami, ktoré mal Martin rád a ktoré sme upravili a nahrali na jeho počesť…“.

 

 

Jedinou pôvodnou skladbou na „Line for Ďurdina / Lajna pre Ďurdinu“ je Signature tune trubkára Juraja Bartoša, ktorý na nahrávke vedie svoj ansámbel Bratislava Hot Serenaders. Väčšinu skladieb aranžoval saxofonista a klarinetista Erik Rothenstein: napríklad legendárnu Mulliganovu tému Line for Lions (s vokálom a textom Ester Wiesnerovej), Heathovu For Minors Only, bossanovu Agua de Beber Antonia Carlosa Jobima či hybnú Move, ktorá koncom 40. rokov minulého storočia otvárala prelomový Davisov album „Birth of the Cool“. Do krehkej Silverovej balady Lonely Woman nádherne zapadá báseň Snenie Oľgy Známovej – symbol smútku a túžby za odchodom milovaného človeka. Okrem spomínaných hudobníkov sa na nahrávke objavujú bastrombonista Michal Motýľ, gitarista Pavol Bereza, kontrabasista Matej Štubniak, bubeník Marián Ševčík a speváčka Adriena Bartošová. Tucet básní Oľgy Známovej dopĺňajú ilustrácie Kariny Rothenstein Kolčákovej. Nádherná spomienka na vzácneho kamaráta muzikanta…

 

 

Hru Martina Ďurdinu možno počuť napríklad na albumoch „Keep Swinging“ Traditional & Revival Bandu, „Blázni z Chelmu“ Erika Rothensteina, „Softly“ a „Znovuzrodenie“ Adrieny Bartošovej, či na koncertných nahrávkach Matúš Jakabčic CZ/SK Big Band. Záujemcom tiež odporúčam začítať sa do spomienok na Martina Ďurdinu (ale aj transkripcií a analýz jeho sól), ktoré vo svojej vynikajúcej eseji zhrnul kontrabasista Juraj Kalász. Nájdete ju na tomto linku.

 

 

Autor: Peter Motyčka

Fotografie: Rudolf Baranovič

Ilustrácia: Karina Rothenstein Kolčáková

Esprit 2023

Galéria

Malá spomienka na Martina Ďurdinu
Malá spomienka na Martina Ďurdinu

 

 

Ďalšie články

Hudobný svet opustil nečakane a náhle Martin Ďurdina (11.9.1973 - 22.07.2014)
Nepoznám človeka, ktorý by pri náhlom odchode blízkeho človeka vedel racionálne a vecne rozmýšľať a...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...