Mikulášsky Jazz Festival z inej strany

Mikulášsky Jazz Festival z inej strany
jazz.sk

Mikulášsky jazzový festival sa každoročne koná v Liptovskom Mikuláši počas  letných mesiacov, spravidla mu patrí jeden víkend na prelome letných prázdnin. Festival tvorí už osem rokov plnohodnotnú súčasť liptovskomikulášskeho kultúrneho leta. Aktuálny ôsmy ročník máme za sebou, počas troch dní tu vystúpilo deväť kapiel zo štyroch krajín. Zaujíma nás ako festival dopadol z pohľadu organizátorov.  Na otázky nám odpovedal Martin Budaj.

 

Ako hodnotíte tento ročník?

Určite ako úspešný. Aj keď bol tento ročník z pohľadu organizácie naozaj náročný, skvelá atmosféra ktorú muzikanti spolu s návštevníkmi vyčarovali nám to v plnej miere vynahradila. Festival navštívilo doposiaľ najviac návštevníkov, z ktorých takmer polovica prišla na festival po prvý krát. Máme tiež veľkú radosť, že za jazzom neváhajú ľudia na Liptov pricestovať aj z väčšej diaľky, čo je to pre nás veľké zadosťučinenie a dôkaz, že Mikulášsky jazzový festival má svoje pevné miesto na jazzovej mape Slovenska.

V čom bol aktuálny ročník iný oproti tým minulým?
Ako už bolo spomenuté, tohtoročný festival prekonal všetky doterajšie ročníky. Zvláštnosťou tiež bolo, že piatok bol vďaka podpore jedného z partnerov zdarma, vďaka čomu sa nám snáď k jazzu podarilo pritiahnuť aj publikum, ktoré doposiaľ možno nemalo možnosť spoznať tento žáner. Napokon, priestor dostali tiež nie čisto jazzové projekty, ktoré podľa nás na takéto festivaly patria a potvrdzuje to aj pozitívna odozva našich návštevníkov. Podarilo sa nám tiež natočiť niekoľko zaujímavých rozhovorov a zaujímavých videí z festivalu, z čoho by sme chceli spraviť tradíciu aj do budúcich ročníkov. 

Ktorý z účinkujúcich mal podľa vás najväčšiu odozvu u návštevníkov?
Každý z večerov mal svoje vrcholy. Tomu piatkovému nepochybne kraľoval američan Stephen McCraven so svojím hand-percussion sólom Hambone, ktoré má korene ešte z otrokárskych dôb. Sobotňajšiemu večer kraľoval poľský virtuóz Pawel Kaczmarczyk, ktorý okrem fenomenálneho koncertu na záver zajamoval s kapelou Miriam Bayle. Vyvrcholením posledného večera a celého festivalu bola vyše dvojhodinová šou Mariána Čekovského s kapelou a nečakaným špeciálnym hosťom Henrym Tóthom, ktorý u nás takto oslávil svoju päťdesiatku. U publika zožali veľký úspech.

Aké máte plány s festivalom?
Budeme sa snažiť pripraviť ešte krajší a príjemnejší festival, ktorý si budú môcť naši návštevníci čo najviac vychutnať. Ľudia aj muzikanti veľmi oceňujú vzájomný kontakt, takže určite zachováme komornú atmosféru. Čo sa dramaturgie týka, chceme opäť ponúknuť priestor aj mladým kapelám a pokúsime sa tiež vyplniť aspoň niektoré priania našich fanúšikov. No a ak všetko vyjde tak ako by sme si priali, môžu sa naši priaznivci tešiť na viac či menej pravidelné jazzové koncerty počas celého roka, ktoré im spríjemnia čakanie na deviaty ročník jediného jazzového festivalu na Liptove.

Foto: Tomáš Daneček a Martin Budaj
-rob-

Galéria

kaczmarczyk.jpg
mccraven_hambone.jpg
jam_session.jpg
cekovsky_solo_na_bicie.jpg
rothenstein_durdina.jpg
henry_toth_solo.jpg
rozhovor_ursiny.jpg
sarissky.jpg
valer_miko.jpg

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...