Mikulášsky Jazzový Festival 2016: Počas troch dní predstaví jazz aj žánrovú fúziu

Mikulášsky Jazzový Festival 2016: Počas troch dní predstaví jazz aj žánrovú fúziu
Patrik Gömöri

Dvanásty ročník jediného jazzového festivalu na Liptove štartuje už o 2 týždne a počas troch festivalových večerov sľubuje opäť mimoriadne pestrú dramaturgiu a atraktívny program. Festival otvorí tradične vystúpenie big-bandu na Námestí osloboditeľov, ktoré pozve a ponúkne ochutnávku festivalového diania na najbližšie tri večery pre širokú verejnosť. 

Šestnásťčlenný česko-slovenský Cotacha Orchestra zahrá skladby od jazzových velikánov ako  Thad Jones, Charles Mingus, Quincy Jones, či kompozície súčasných českých big bandových skladateľov ako Miroslav Hloucal a Augustin Bernard. Pre big band komponuje aj kontrabasista Vincenc Kummer, ktorý hrával so svetovými jazzmenmi ako Dizzy Gillespie, Chet Baker, alebo Maynard Ferguson. Charakteristickými rysmi tohto big bandu je kvalitný repertoár, jedinečný zvuk a predovšetkým vysoká úroveň interpretácie.

 

 

Následne sa presunieme do priestorov reštaurácie v americkom štýle Route 66, kde sa do neskorej nedeľňajšej noci predstaví spolu 5 špičkových formácií prevažne zo Slovenska, Čiech a Poľska. Pokračovanie piatkového večera bude patriť spojeniu dvoch rozmanitých svetov jazzu a ethno hudby a dvoch zoskupení, huslistky Barbory Botošovej (vnučka Berkyho Mrenicu) a klaviristu Arpáda Farkaša. Sedemčlenné zoskupenie Ethno Jazz Project už účinkovalo na rôznych jazzových festivaloch, kde bolo vždy veľkým spestrením dramaturgie programu vďaka jedinečným vlastným aranžmánom, zaujímavému nástrojovému obsadeniu (vrátane cimbalu) a temperamentu world music.

 

 

Druhý festivalový večer sa bude niesť v znamení komornej a intímnej zvukovej atmosféry, melanchólie, ale aj radosti. Projekt Balady Roberta Pospiša (spev, vokály, synth) a Martina Sillaya (gitary) je originálnou poctou tradičným ľudovým piesňam z rôznych kútov Slovenska. Kapela s violončelistom Romanom Harvanom a bubeníkom Juraj Šušaníkom zahrá okrem vlastných úprav slovenských balád aj skladby zo starších albumov Roberta Pospiša a Martina Sillaya. Tie odznejú v nových aranžmánoch pre originálne zloženú kapelu.

Vrcholom sobotňajšieho programu bude komorné vystúpenie džezovej dvojice Agy Zaryan a Michała Tokaja. Poľská speváčka Aga Zaryan predstavuje v džezovej histórii to najlepšie pre dnešné publikum, keď pokračuje v tradíciách umelkýň ako Shirley Horn, Carmen McRae, a Joni Mitchell. Je obľúbená a uznávaná pre svoj osobitý štýl, intímny prístup k spevu, a ľahké, očarujúce frázovanie v matnej tónine. Spolu s ňou na koncerte vystúpi aj medzinárodne uznávaný klavirista Michał Tokaj, ktorý so svojím triom vydal v minulom roku druhý autorský album The Sign v košickom vydavateľstve Hevhetia. Ako klavirista je známy vďaka farebnej, dynamickej a impulzívnej tvorbe plnej hudobných nápadov.

 

 

Program tretieho večera potvrdzuje, že na dvanástom Mikulášskom Jazzovom Festivale sa určite oplatí zostať aj v nedeľu až do konca. Predstaviteľ mladej slovenskej jazzovej generácie - kontrabasista Róbert Ragan ml. sa popri hre na kontrabas venuje aj vlastnej autorskej tvorbe. Pre jej koncertné predstavenie zostavil vlastný hudobný projekt, do ktorého pozval dvoch popredných slovenských jazzových hudobníkov: Klaudia Kováča na klavír a Petra Solárika na bicie. V Liptovskom Mikuláši sa predstavia s hosťom, ktorý je jedným z najvýraznejších saxofonistov českej jazzovej scény, Ondřejom Štveráčkom a okrem pôvodných autorských kompozícií zahrajú aj moderné aranžmány jazzových štandardov.

 

 

Absolútny záver dvanásteho ročníka jediného jazzového festivalu na Liptove bude projekt celosvetovo oceňovaného a uznávaného gitaristu Michala Bugalu, ktorý sa pred časom vrátil z koncertovania v New Yorku a na Ottawa Jazz Festivale. Obsadenie jeho Triple Jump projektu je skutočne hviezdne – na basgitaru zahrá Richard Csino, na bicie fenomenálny mladý talent Dávid Hodek a špeciálnou hostkou, speváčkou s mimoriadne charizmatickým a nezameniteľným hlasom formácie Fragile – Svetlanou Rymarenko. Kapela bude hrať cover verzie známych skladieb pri ktorých vyniknú virtuózne a improvizačné schopnosti každého z nich, a tiež vlastnú tvorbu okorenenú podmanivým spevom Svetlany.

 

Program:

 

Piatok 29.7.2016

Cotacha Orchestra (CZ, SK)

Arpi Farkaš & Barbora Botošová Ethno Jazz Project (SK) 

 

Sobota 30.7.2016      

Robert Pospiš & Martin Sillay - Balady (SK)   

Aga Zaryan & Michał Tokaj (PL)   

 

Nedeľa 31.7.2016      

Róbert Ragan Jr. Project feat. Ondřej Štveráček (SK, CZ)       

Michal Bugala Triple Jump feat. Svetlana Rymarenko (SK)

 

Koncerty začínajú každý deň o 19:30. V prípade dobrej nálady a dostatku energie nebudú chýbať živelné jam sessions. Okrem nich sa môžete tešiť aj na tradične kvalitný zvuk, uvoľnenú komornú atmosféru, dobré jedlo a pitie a predovšetkým špičkový jazz vo všetkých jeho podobách! Ak ešte váhate, pozrite si ako vyzeral uplynulý ročník jazzového sviatku na Liptove.
 

 

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

barbora2.jpg
Ragan_0D35575 robko projekt sv 1400 ram sv ostr.jpg
Stveracek_cropped-Cover30700-767x1024 (1).jpg
bugala.jpg
visual.jpg
logo_mjf.png

 

 

Ďalšie články

Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Michal Bugala: Kvôli kapele Marka Churnchetza som sa rozhodol rozšíriť Winter Jazz Fest o jeden deň
Porozprával som sa s naším elitným jazzovým gitaristom, skladateľom a organizátorom Michalom...
Jazz v symfonickej hudbe v Slovenskej filharmónii
Vo štvrtok 30.10.2014 sa o siedmej večer v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie bude konať veľmi...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...