Mladý projekt Ruiny II: Tentokrát v secesnej obývačke

Mladý projekt Ruiny II: Tentokrát v secesnej obývačke
Patrik Gömöri

Mladý projekt Ruiny začína na Slovensku registrovať čím ďalej, tým viac ľudí. Svojich fanúšikov nijako nešpecifikuje a snaží sa vyhýbať nálepke elitársky festival. Kreatívni nadšenci, aktívni hudobníci a skupina dobrovoľníkov aj tento rok spojila sily, aby priniesla do malých regiónov čo najviac kvalitnej kultúry.

Prvý cyklus festivalu Projekt Ruiny sa konal minulý rok v Prónayho kaštieli v Lučenci. Hlavným hudobným hosťom bol slovenský skladateľ, gitarista a producent Dávid Kollár, ktorý vniesol vypredanému podujatiu výnimočný zážitok. Okrem neho sa medzi hudobnými hosťami predviedli David Petráš s grafickými partitúrami Kataríny Škamlovej, a duo Jána Fialu so Štefanom Szabóom. Súčasťou programu bol voľný prístup do väčšiny miestností v kaštieli, v ktorých steny ožili výtvarnými, fotografickými a multimediálnymi inštaláciami z produkcie mladých slovenských autorov.

Tentokrát si organizátori zvolili charakterovo iný, no stále zaujímavý priestor, secesnú Rakottyaiho vilu v Lučenci, ktorá je výnimočná nielen interiérom, ale aj svojou históriou, preto sa návštevníci môžu tešiť aj na edukatívnu prednášku historikov či komentovanú prehliadku celého objektu.

Hlavným hudobným hosťom je trio Davida Dorůžku, ktoré predstaví svoj nový, kritikmi uznávaný album Autumn Tales v podaní intímneho koncertu v schátranej secesnej obývačke. ,,Podujatie štartuje už 13.mája v podvečerných hodinách. Lístky nájdete v online predpredaji. Kapacita je vzhľadom k výnimočnosti priestoru obmedzená, preto je lepšie, ak si vstupenky ľudia zakúpia vopred," poznamenali organizátori podujatia.

Zámerom Projektu Ruiny je klásť výzvy nielen sebe, ale aj iným, ktorí by sa radi na jeho produkcii podieľali. Špeciálne pre toto podujatie vzniká i hudobná kompozícia, z pera Markéty Huskovej z Katedry kompozície JAMU v Brne. Zborovú skladbu odspieva zmiešaný zbor z Rimavskej Soboty. Študentka VŠVU Kristína Kandriková sa postará o výtvarnú inštaláciu navrhnutú pre konkrétny priestor Rakottyaiho vily.

Výtvarná časť programu patrí v druhej edícii aj trom fotografom, ktorých úlohou je priestor nafotiť. Keďže časť myšlienky festivalu je paralelné prepájanie minulosti s prítomnosťou, rola dokumentácie je v tomto prípade veľmi dôležitá. Už pri historickom priereze Rakottyaiho vily absentuje obrazový záznam. Preto sa organizátori rozhodli dať priestor fotografom, aby kreatívne spracovali jeho súčasnú podobu. Dôkazom je aj výber umelcov, ktorý nie je náhodný. V zastúpení analógovej fotografie je to Veronika Pilátová, šéfredaktorka INSPIRE magazínu, Jozef Pajerský, autor projektu Dierková komora a Ema Lančaričová.

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Český rozhlas ocenil najlepšie jazzové albumy roka: Najviac úspechov zaznamenal David Dorůžka
Za najlepšiu českú jazzovú nahrávku uplynulého roka označila stanica Český rozhlas Jazz album...
CD Prometheus: vychádza osobne ladený album českej klaviristky Nikoly Bókovej
Třetí autorské album klavíristky a skladatelky NIKOL BÓKOVÉ vychází teprve rok po...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...