Na Slovensku opäť uvítame veľké hviezdy svetovej hudobnej scény: Jesenná edícia One Day Jazz Festivalu štartuje 18. novembra

Na Slovensku opäť uvítame veľké hviezdy svetovej hudobnej scény: Jesenná edícia One Day Jazz Festivalu štartuje 18. novembra
Patrik Gömöri

Svetové esá jazzu a jedinečné hudobné fúzie! Jesenná edícia One Day Jazz Festivalu opäť ponúka množstvo nezabudnuteľných hudobných zážitkov a unikátnych hudobných spojení, ktoré vznikli výlučne na podnet One Day Jazz Festivalu. Festival tento rok oslavuje 10. výročie a prináša program na svetovej úrovni. Koncertný jazzový maratón odštartuje TRIO Šeban, Balzar, Valihora  a to 18. 11. v Košiciach a 19. 11. v Novom Meste nad Váhom. Jazzové hviezdy Richard Bona, Kurt Rosenwinkel, Omer Avital, Seamus Blake, Oskar Rózsa, Andrej Šeban, Miroslav Vitouš zahrajú 25.11. v bratislavskom Ateliéri Babylon, 27.11. v Mestskom divadle v Žiline a 28.11. v bratislavskom Istropolise. Nenechajte si ujsť unikátny jazzový festival, ktorý štartuje už 18. novembra!

Jesenná edícia One Day Jazz Festivalu opäť prináša na Slovensko to najlepšie zo svetovej jazzovej scény. Festival zavíta do štyroch miest – do Bratislavy, Žiliny, Košíc a Nového Mesta nad Váhom. „One Day Jazz Festival v rámci jubilejnej desiatky prináša jedinečný program. Najskôr sa vyberieme 18. a 19. novembra do Košíc a do Žiliny s triom, ktoré svojim zložením predznamenáva veľmi unikátne spojenie. Andrej Šeban, Robert Balzar a ja budeme tvoriť akustický zvuk svojej hudby, ktorá je inšpirovaná slovanskými prvkami,“ vysvetľuje riaditeľ festivalu Martin Valihora. Návštevníci sa môžu tešiť na unikátne koncerty hudobných spojení a formácií, aké ešte v našich končinách nemali možnosť počuť.

Na festivale zažijeme večer aktuálnej newyorskej scény s kontrabasistom Omer Avitalom, ktorý prichádza so svojim quintetom a tiež priekopníka moderného jazzu, saxafonistu menom Seamus Blake, ktorý sa predstaví so svojim Quartetom. Do Žiliny a do Bratislavy zavíta veľká hviezda festivalu - kamerunský basgitarista a spevák, ktorý žije v New Yorku, Richard Bona. Bona si získal svojim umením hry na basgitaru a spevom množstvo fanúšikov po celom svete. V Bratislave sa s Bonom predstaví ako jeho hosť aj mladučký veľký slovenský talent na basgitaru Aron Hodek,“ dopĺňa riaditeľ festivalu Martin Valihora.

Slovenskú a českú scénu zastúpi projekt Oskara Rózsu Partnership Unlimited, kde sa predstaví elita slovenskej a českej hudobnej scény a Trio, ktoré sa dalo dokopy len pre tento festival. Andrej Šeban, Martin Valihora a špeciálny hosť festivalu česká svetová legenda na kontrabas Miroslav Vitouš. 28 .11 sa v Bratislave k týmto dvom formáciám pridá ešte aj americký gitarový unikát Kurt Rosenwinkel Trio s hviezdnou rytmikou z New Yorku - Dario Deidda na kontrabas a Gregory Hutchinson na bicie.

„Ambíciou festivalu je prinášať každý rok niečo nové a zaujímavé. Čaká nás naozaj jazzový festival plný svetových hviezd, veľmi sa na to teším,“ neskrýva radosť Martin Valihora.

One Day Jazz Festival 2018 Jeseň

18.11. 2018 - Košice - Fuga - Šeban, Balzar, Valihora Trio (SK/CZ)

19.11. 2018 - Nové Mesto nad Váhom - Blue Note - Šeban, Balzar, Valihora Trio (SK/CZ)

25.11.2018 - Ateliér Babylon, Bratislava
Oskar Rózsa Partnership Unlimited (SK/CZ)
Seamus Blake and The French Connection (USA)
Omer Avital Qantar (IL)

27.11.2018 - Mestské Divadlo Žilina
Šeban, Vitous, Valihora (SK)
Richard Bona (USA)

28.11.2018 - Istropolis Bratislava
Šeban, Vitouš, Valihora (SK/CZ)
Kurt Rosenwinkel Trio feat. Dario Deidda a Gregory Hutchinson (USA)
Richard Bona (USA)

Richard Bona je charizmatický jazzový hudobník, spevák a hlavne basgitarista, ktorého kariéra je spojená Pat Metheny Group (2002 – 2005). Narodil sa v Minte na východu Kamerunu. Ako päťročný spieval v kostole s jeho matkou a sestrami. V roku 1995 odišiel do Francúzska kde hrával v jazzových kluboch a v roku 1995 na podnet Mika Sterna okúsil chuť New Yorku, kde sa naplno začala jeho kariéra. Spolupracoval s jazzmanmi ako sú Larry Coryell, Michael Brecker and Randy Brecker, Steve Gadd či Pat Metheny.

Famózny americký gitarista a klavirista Kurt Rosenwinkel pôsobí na scéne už 25 rokov. Absolvent prestížnej Berklee School of Music patrí v posledných desaťročiach k najvyhľadávanejším gitarovým sidemanom ako aj k najzaujímavejším experimentátorom, ktorý premosťuje tradíciu s aktuálnymi trendmi. Zahral si s menami ako Gary Burton, Joe Henderson, Paul Motian, ChrisPotter, Mark Turner, Brad Mehldau, Brian Blade a mnohí ďalší.

Seamus Blake je kanadský tenorsaxafonista a skladateľ, ktorý momentálne pôsobí v New Yorku. Blake sa narodil v Londýne,ale vyrastal v meste Vancouver v Kanade. Jeho matka mu ukázala svet jazzu, keď bol ešte dieťa a neskôr absolvoval štúdia na Berklee College of Music v Bostone. Vo februari 2002 vyhral Theloniuos Monk International Saxophone Competition. Momentálne účinkuje so svojim kvintetom s hudobníkmi ako David Kikoski, Lage Lund,Bill Stewart a Matt Clohesy a tiež pôsobí ako člen Mingus Big Bandu v New Yorku.

Miroslav Vitouš  je českým jazzovým basistom, ktorý urobil v USA veľkú kariéru. Študoval na pražskom konzervatóriu aj na Berklee College of Music v Bostone.  Vitouš je virtuózny jazzový hráč na kontrabas, ktorý patrí medzi absolútnu svetovú špičku.  V roku 1970 bol zakladajúcim členom skupiny Weather Report. Bol súčasťou legendárnych projektov a nahrávok, ktoré sa zapísali do svetovej encyklopédie jazzu. Spolupracoval s Larrym Coryellom, Janom Hammerom, Freddie Hubbardom, Milesom Davisom, Chickom Coreom, Wayneom Shorterom, Joom Zawinulom, Janom Garbarekom, Terje Rypdalom a Michelom Petruccianim .

Talentovaný 7-ročný basgitarista Aron Hodek má už za sebou medzinárodné koncerty.  Od staršieho brata, ktorý hrá na bicie, pochytil ako trojročný prvé muzikantské návyky. Aron Hodek je už v detskom veku členom Rádio Bandu pod vedením Radovana Tarišku. Účinkoval už po boku hudobníkov ako Peter Lipa, Martin Valihora, aj slávny Bruno Mars.

Tlačová správa

Galéria

Bona.jpg
Kurt Rosenwinkel.jpg
Martin Valihora.JPG
ODJ jesen 2018.jpg
Oskar Rozsa.jpg

 

 

Ďalšie články

8-ročný basgitarový fenomén Aron Hodek má za sebou cestu do Ameriky: Producent Timbaland sa stal jeho fanúšikom
  8-ročný basgitarový fenomén Aron Hodek má na konte ďalšie megaúspechy. Mladý talentovaný...
Richard Bona: Beriem si od hudby voľno
Richard Bona (nar. 1967 v Kamerune) – basgitarista, gitarista, spevák a perkusionista. Prvý hudobný...
Nová frekvencia pre slovenský jazz: Martin Valihora prichádza s Jazz Rádiom
Jazz. Hudobný žáner, ktorý má na Slovensku a aj v Bratislave množstvo priaznivcov. Spoločne...
Do Košíc prichádza festival Jazz Days, prinesie hviezdneho Richarda Bonu i projekt fenomenálneho bubeníka Antonia Sancheza
Prvé mesiace nového roka premenia Košice na mesto jazzu. Postará sa o to úvodný ročník...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...