Najbohatšia vianočná skladba v histórii jazzu

Najbohatšia vianočná skladba v histórii jazzu

Gaštany sa opekajú na otvorenom ohni, pán Mrázik ťa štípe na nose, zbor spieva vianočné koledy a ľudia sú oblečení ako eskimáci... Taký je prvý verš najpopulárnejšej vianočnej skladby v histórii hudby USA. "The Christmas Song", v preklade "Vianočná pieseň", ktorú zložil spevák (a herec) Mel Tormé, sa v roku 1946 stala veľkým hitom a jej nezlomná popularita pokračuje až dodnes.

 

Mel Tormé bol americký hudobník, spevák, skladateľ, aranžér a herec, ako aj autor piatich kníh. Bol jedným z významných a populárnych spevákov Ameriky - radil sa medzi mená ako Frank Sinatra alebo Bing Crosby. Napriek tomu, že počas svojho života spieval, písal a dokonca dirigoval symfonické orchestre, bol absolútnym samoukom. Podľa jeho vlastných slov nikdy v živote nemal ani jednu hodinu hudby. To, čo používal, boli jeho neobyčajne "veľké" uši a proces svojho učenia nazýval hudobnou osmózou, teda mimovoľným a neustálym vstrebávaním poznatkov zo všetkých strán.

 

Celý príbeh vytvorenia tejto skladby sa udial jedného dňa, keď prišiel Mel ku Bobovi Wellsovi a na jeho klavíri našiel text: "Gaštany sa opekajú na otvorenom ohni, pán Mrázik ťa štípe na nose". Díval sa na papier a Bob povedal: "Mel, dnes sa celý deň nedokážem ukľudniť. Tak som si povedal, že keby sa mi podarilo napísať aspoň pár riadkov takéhoto pokojného textu, tak by som sa možno ukľudnil."

Ale Mel Tormé v tom momente vedel, že tento text je niečo oveľa viac ako len prostriedok ku ukľudneniu a okamžite si sadol za klavír. Keď od neho konečne vstal, The Christmas Song bol na svete.

 

O pár dní neskôr Mel navšítvil svojho priateľa a hudobný vzor - speváka a klaviristu Nat King Cole-a, sadol sa za klavír a zahral mu svoj najnovší výtvor. Ešte nedoznel posledný akord a Nat kričal, "zahraj to znovu!" Keď ho Tormé zopakoval, Nat sa rozosmial a začal opakovať: "To bude moja pieseň, to bude moja pieseň..."

 

Tormé vedel, že on by zo svojej skladby mohol spraviť známu pieseň, no Nat - ten z nej spraví hit. Tak sa aj stalo, v roku 1946 sa The Christmas Song umiestnil na treťom mieste v amerických hitparádach. Odvtedy sa stala jednou z najhranejších vianočných piesní vo všetkých rádiách, televíziách aj na živých vystúpeniach a Mel Tormé sa tak stal veľmi bohatým človekom. Na tantiémoch (zisky, ktoré autor dostáva za každé jedno zahratie jeho skladby) skladba The Christmas Song doteraz zarobila svojmu autorovi vyše 12,5 milióna britských libier.

 

Na blížiacu sa vianočnú atmosféru sa môžete naladiť s Nat King Cole-om a jeho legendárnou verziou hitu The Christmas Song.

 

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Gregory Porter
Kariéra tohto talentovaného, nádejného hráča amerického futbalu sa začala rozbiehať veľmi sľubne...
Jazzman týždňa: Nat „King“ Cole
  Nat „King“ Cole je americký jazzový klavírista a spevák s barytónovým hlasom. V...
Šťastné a jazzové!
Neviem ako vy, ale v poslednom období mám nakupovanie vianočných darčekov akosi radšej. Nech som...
Nový album: Cesta do detstva Aarona Nevillea
 Aaron Neville, soulová legenda z New Orleans a gitarista Keith Richards z ...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...