Navždy odišiel legendárny saxofonista Pharoah Sanders

Navždy odišiel legendárny saxofonista Pharoah Sanders
Dávid Oláh

V nedeľu 25. septembra vyšla na twitteri oficiálna správa vydavateľstva Luaka Bop o odchode legendárneho saxofonistu Pharoaha Sandersa. Niekdajší spoluhráč Johna Coltrana zomrel vo veku 81 rokov a konkrétna príčina jeho úmrtia nebola zverejnená.

 

Pharoah Sanders bol saxofonistom, ktorý pomohol Johnovi Coltranovi v objavovaní avantgardných smerov a posunul jeho hudbu do spirituálnych rozmerov. Vydavateľstvo Luaka Bop, v ktorom vychádzali Sandersove albumy, zverejnilo na instagrame takúto reakciu: Sme skľúčení z toho, že musíme oznámiť správu o úmrtí Pharoaha Sandersa. Zomrel v mieri, obklopený milujúcou rodinou a priateľmi v Los Angeles. Bola to najkrajšia ľudská bytosť. Nech odpočíva v pokoji.
 
 
Pôvodným menom Farrell Sanders sa narodil v meste Little Rock v štáte Arkansas v roku 1940. Nepochádzal z hudobníckej rodiny. Jeho umelecká cesta sa začala hrou na klarinete v miestnom kostole.  Neskôr sa venoval aj výtvarnému umeniu. Na strednej škole však začal hrať na tenorovom saxofóne. Učiteľom školského ansámblu, v ktorom hral Sanders, bol saxofonista Jimmy Cannon. Práve on pustil mladému Sandersovi prvé jazzové nahrávky. Po Cannonovej smrti ho vo vedení školského ansámblu nahradil práve jeho žiak, Pharoah Sanders až do obdobia, kým nenašli nového učiteľa.
 
 
 
 
V 50. rokoch minulého storočia Sanders účinkoval v rodnom meste v rôznych hudobných kluboch. V danom období žilo mesto hlavne r´n´b žánrom a jazzovými štandardmi. Sanders sa cítil obmedzovaný hlavne kvôli tamojšej rasovej segregácii, ale aj z vyššie spomínaných umeleckých dôvodov. Po dokončení školy v roku 1959 sa presťahoval do mesta Oakland v Kalifornii, kde žil so svojimi príbuznými. Na tamojšej univerzite začal študovať hudbu a dostal prezývku "Little Rock". V tomto období sa stretáva s Johnom ColtranomSanders nastúpil do Coltranovej kapely v roku 1965. V tom roku nahral Coltrane jeho tri avantgardné veľdiela: "Ascension", "Meditations" a "Om". Po Coltranovej smrti v roku 1967 Sanders krátko spolupracoval s vdovou Alice Coltrane. Následne začal pôsobiť ako líder.
 
V roku 1969 vydal pod hlavičkou vydavateľstva Impulse! svoj najznámejší a kritikmi najobľúbenejší album "Karma". Na albume sa nachádza skladba “The Creator Has a Master Plan”, ktorá má vyše 19 minút. Táto nahrávka posunula spirituálny jazz do vyšších rozmerov. Ide o jednu z najvplyvnejších nahrávok tohto obdobia. V 70. a 80. rokoch minulého storočia hral a spolupracoval ako líder aj sideman s množstvom umelcov (McCoy Tyner, Cecil Taylor, Sonny Sharrock, Idris Muhammad, Leon a ďalší). Napriek podpore od "African-American" rádia, začali jeho freejazzové nahrávky strácať na popularite. V roku 1971 nahral skvelý album "Black Unity", na ktorom účinkuje aj Stanley Clarke a následne sa začal vracať k nahrávaniu a interpretácii r´n´b, hard bopu a modálneho jazzu. 
 
Na prelome tisícročí sa vrátil k hraniu akustického jazzu. Vystupoval na rôznych festivaloch a koncertoch. V tomto období spolupracoval s venezuelským klaviristom pôsobiacim v New Yorku Benitom Gonzalezom, ktorý je dobre známy domácim fanúšikom. Po dvoch dekádach trvajúcej pauze od nahrávania vydal v marci 2021 album "Promises", na ktorom spolupracoval s elektronickým hudobným producentom Floating Points a Londýnskym symfonickým orchestrom. Album bol vyhlásený za jeden z najlepších jazzových albumov minulej dekády.  
 
V roku 2016 bol ocenený najprestížnejším ocenením NEA Jazz Masters Fellowship.
 

Autor: Dávid Oláh

Zdroj: rollingstone.com

             wikipedia.org

 

 

Ďalšie články

Americká nadácia pre umenie zverejnila nostieľov ceny Jazz Masters: budúci rok ich získajú Gary Burton, Pharoah Sanders a Archie Shepp
Americká nadácia National Endowment for the Arts oznámila mená nositeľov ceny Jazz Masters,...
Pharoah Sanders ohlásil po dlhoročnej odmlke vydanie ďalšieho albumu. Promises vznikol aj v spolupráci s Londýnskym symfonickým orchestrom
Po mnohoročnom tichu sa mohutný zvuk 80-ročného tenor saxofonistu Pharoah Sandersa objaví na ďalšom...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...