OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou

OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Peter Motyčka

Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia zúfať ani počas leta. Už takmer poldruha desaťročie sa v strede prázdninového obdobia otvárajú brány prírodného amfiteátra na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom, kde sa na brehu prírodného jazera stretávajú jazzoví umelci spolu so svojimi priaznivcami. S pozoruhodnou myšlienkou OpenJazzFestu prišiel pred rokmi Tibor Zelenay, ktorému sa ideu tradičného letného sviatku jazzovej hudby darí tento rok realizovať už štrnásty krát.

 

Po minuloročnom úspešnom ročníku, ktorý bol nabitý hviezdami, sme aj tento rok pripravili dramaturgicky veľmi pestrý program a chcem dúfať, že sa opäť bude páčiť hlavne návštevníkom a každý si v ňom nájde to 'svoje orechové',“ dodáva dramaturg a riaditeľ festivalu Tibor Zelenay. Pripomeňme, že uplynulý ročník bol skutočne vyšperkovaný osobnosťami, keďže sa na Zelenej vode predstavili napríklad spevák Kurt Elling, trojica Dirty Loops či gitaristi Al Di Meola a Charlie Hunter.

 

 

Oba festivalové dni aktuálneho 14. ročníka OpenJazzFestu (19.-20. júla 2024) už tradične otvoria autorské projekty slovenských hudobníkov. V piatok predstaví skvelá slovenská multiinštrumentalistka, speváčka, skladateľka a textárka Sisa Feher svoje česko-slovenské septeto KHI. Koncertne zaznejú skladby z očakávaného albumu „Mammatus“, ako aj z oceňovaného „KHI“ (Slnko records 2021), ktorý presiahol viaceré hranice nielen stredoeurópsko-seversko-baltickým obsadením. Autorka na ňom kládla dôraz na celistvosť jednotlivých kompozícií, ktorých atmosféra, ako aj aranžérsky prístup oscilujúci medzi pestrosťou a striedmosťou, evokoval projekty škandinávskych hudobníkov. Sobotný večer bude patriť víťaznému projektu súťaže mladých talentov Jazz START UP. Živelnosť a energia vystúpenia Drahoslav Bango & Friends ohúrila porotcov finálového koncertu súťaže a práve toto „nadupané“ trio si budete môcť vychutnať aj na veľkom festivalovom pódiu.

 


 

Hviezdou piatkového večera bude kubánsky projekt Alfredo Rodriguez Trio. „Alfreda som mal v oku, ako sa hovorí, už dlho a tento rok sa nám podarilo získať na festival tohto fenomenálneho kubánskeho klaviristu aj s jeho triom, čo ma veľmi teší,“ dopĺňa Tibor Zelenay. Prvý festivalový deň zavŕši medzinárodný Ondřej Štveráček Space Project skvelého českého saxofonistu a skladateľa s hosťujúcim holandským hiphoperom a beatboxerom Andym Ninvallem alias Stewlocks.

 

 

V sobotu sa bude festivalové pódium otriasať brazílskymi rytmami prostredníctvom medzinárodného projektu rešpektovaného kontrabasistu Štefana „Pištu“ Bartuša. Jeho S.P.BARTUS&BRAZIL JAZZ UNIT sa opakovane predstavujú na zahraničných scénach a ich vystúpenie na OpenJazzFeste bude patriť k vrcholom podujatia. Podobne však tomu môže byť aj počas vystúpenia mladej poľskej basgitaristky Kingy Głyk, ktorej poľsko-americká zostava sľubuje nespútanú show plnú virtuozity a energie. „Zostáva veriť, že nás podrží počasie a návštevníci si prídu vychutnať program v pohodovej atmosfére, tak ako je u nás zvykom,“ dodáva na záver Tibor Zelenay. Podujatiu držíme palce, pretože počas uplynulých ročníkov už prešlo bránami OpenJazzFestu takmer 30 000 návštevníkov všetkých generácií. Viac informácií o štrnástom ročníku nájdete na stránkach podujatia.

 

 

Festival z verejných zdrojov podporil aj Fond na podporu umenia.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Open Jazz Fest 2016, prvá časť (piatok)
Open Jazz Fest 2016, 22. a 23.7.2016, Zelená voda - Nové mesto nad Váhom Prázdninové mesiace...
Reportáž: Open Jazz Fest 2017 (časť prvá – piatok)
K letnej festivalovej sezóne patrí neodmysliteľne open air festival Open Jazz Fest v areáli...
China Moses vydala nové CD Nightintales
Speváčka China Moses, dcéra známej americkej speváčky Dee Dee Bridgewater vystúpi 28. júla 2017 na...
Reportáž: Open Jazz Fest 2016, druhá časť (sobota)
Na rozdiel od prvého večera, keď sa predstavilo päť interpretov, druhý deň boli na programe “len”...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Májové odlety jazzových velikánov – RIP Ptaszyn / RIP Sanborn
V priebehu jedného májového týždňa nastúpila do nebeského bigbandu dvojica vynikajúcich a...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...