Navždy odišla legenda jazzového organu. Dr. Lonnie Smith sa dožil 79 rokov.

Navždy odišla legenda jazzového organu. Dr. Lonnie Smith sa dožil 79 rokov.
Dávid Oláh

Koniec septembra tohto roka priniesol ďalšie smutné správy. Po odchode saxofonistu Pee Wee Ellisa, sme sa dozvedeli, že vo štvrtok 28. septembra nás opustila ďalšia legenda tohto žánru. Ide o ikonického hráča na hammond organe Dr. Lonnieho Smitha, ktorý vo veku 79 rokov podľahol pulmonálnej fibróze.

 

Dr. Lonnie Smith, jazzový hammondista a skladateľ ocenený významnou NEA Jazz Master, bol známy svojou dynamickosťou a majstrovskou hrou Hammond B3 organe. Smutnú správu o jeho úmrtí, potvrdilo verejnosti vydavateľastvo Blue Note. Zomrel v utorok 28. septembra 2021 na pľúcnu fibrózu. Dožil sa 79 rokov.
 
Smith bol výnimočným štýlotvorcom hry na hammond B3 organe z obdobia 60. rokov minulého storočia. Preslávil sa najmä na začiatku jeho kariéry, kedy spolupracoval v prvom kvartete Georga Bensona. V danom období hrával aj s legendárnym postparkerovským saxofonistom Louom Donaldsonom. 
 
Jeho hudobný štýl bol založený na groovujúcich basových linkách, bohatých melodických frázach a harmóniách. Jeho hra si získala fanúšikov po celom svete. Mimo pódia bol Smith známy svojim veľkým zmyslom pre humor.
 
 
Dr. Lonnie Smith sa narodil 3. 7. 1942 v meste Lackawanna, N.Y. Jeho mama ho priviedla k počúvaniu rhythm and blues, gospelu a jazzu. Ako tínedžer sa začal učiť hrať podľa ucha na trúbke a ďalších plechových dychových nástrojoch. Následne rozvíja svoj talent aj na štúdiu v škole. Okrem toho začína aj spievať v lokálnych podnikoch. Bol súčasťou kapely The Supremes. 
 
Po tom, čo sa vrátil domov z vojenskej služby vzdušných síl, začal dennodenne počúvať nahrávky Jimmyho Smitha. To ho inšpirovalo k tomu, aby sa stal profesionálnym hudobníkom, ale nebol si istý na akom nástroji chce hrať. Taktiež pravidelne navštevuje lokálny hudobný obchod v Buffale, kde sa stretáva s majiteľom, akordeonistom Artom Kuberom.
 
Smith zvykol sedávať u Kuberu v hudobnom obchode až do záverečnej. Jedného dňa ho Kubera zobral k sebe domov, kde uvidel úplne nový hammond B3 organ. Kubera mu povedal, že ak si ho dokáže zobrať k sebe, môže byť jeho. Smithovi sa to podarilo, napriek tomu, že v Buffale práve snežilo.
 
Úspechy v jeho hudobnej kariére prišli v roku 1968, kedy podpísal zmluvu s Blue Note Records. Behom dvoch rokov nahral pre legendárne vydavateľstvo päť autorských albumov. Časopis Downbeat ho zaradil medzi najlepších jazzových organistov a albumy "Think" a "Drives" získali významné miesta na Billboard´s R and albums chart.  
 
Smith opustil vydavateľstvo Blue Note v roku 1971 a začal nahrávať albumy pre Creeda Taylora a Sonnyho Lestera. V tomto období začína byť v úzadí, venuje sa spirituálnemu životu a začína nosiť turban.
 
Následne spolupracuje aj s Marvinom Gayom, Richiem Hartom, Jimmy Ponderom, Ettou Jamesovou či s Alvinom Queenom. v 80. rokoch minulého storočia obnovil kontakt s Georgeom Bensonom. Na konci svojej kariéry vystupoval aj s mladšími kolegami - Peterom Bernsteinom, Jonathanom Kreisbergom, Gregom Hutchinsonom atď. 
 
V roku 2015 bol Smith ocenený prestížnou cenou NEA Jazz Master.
 

Dávid Oláh

Zdroj: npr.org

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...