Nebojte sa jazzu: Fats Jazz Band vyráža na turné po Slovensku

Nebojte sa jazzu: Fats Jazz Band vyráža na turné po Slovensku
Patrik Gömöri

Štýlový swingový orchester Fats Jazz Band štartuje svoje tohtoročné turné po Slovensku. V priebehu roka odohrá vyše trinásť koncertov v rámci projektu „Nebojte sa jazzu“, ktorý z realizuje občianske združenie Swingmánia s podporou Fondu na podporu umenia. Prvé tri koncerty odohrá tento štýlový orchester v apríli v Leviciach, Bernolákove a Vrútkach. Všade, kam Fats Jazz Band zavíta, rozdáva pozitivizmus zakódovaný v hot jazzovej a swingovej hudbe 20. až 40. rokov minulého storočia. V štýlových oblekoch, s brilantínou vo vlasoch a originálnymi starými hudobnými nástrojmi prinášajú neopakovateľný zvuk zlatej éry Ameriky, ale i nostalgiu z obdobia prvej Československej republiky.

Viac nám o turné povedal kapelník, klavirista, saxofonista a aranžér Ladislav Fančovič: „Veľmi sa tešíme, že sme aj tento rok dostali podporu z Fondu na podporu umenia, pretože týmto projektom robíme osvetu po celom Slovensku v zmysle hesla: nie je jazz ako jazz. To, že jazz zo začiatku 20. storočia môže byť aj veľmi príjemná, nádherná, melodická a dokonca tanečná hudba, sa môžu návštevníci našich koncertov presvedčiť na vlastnej koži. Mnohí ľudia si skôr vedia predstaviť, čo sa pod týmto obdobím skrýva, keď sa povie swing, ale to je iba jeden z mnohých jazzových žánrov, ktoré sa vtedy hrávali. Ďalšie sú napríklad ragtime, blues, hot jazz, boogie-woogie a tak ďalej.“

Koncertné turné Fats Jazz Bandu je rozložené do celého roka a už teraz môžeme prezradiť, že sa na koncerty môžu tešiť obyvatelia Bratislavy, Michaloviec, Mníchovej Lehoty, Senca, Žiliny, Trnavy, Trenčianskych Teplíc, Modry či Nového mesta nad Váhom. V niektorých mestách orchester odohrá klasické koncerty, ale v niektorých mestách ich organizátori poňali ako dobové tančiarne, čo je veľmi pozitívne vnímané publikom, pretože táto hudba bola pôvodné písaná a hraná práve pre tancovanie.

Okrem koncertného turné po Slovensku odohrá Fats Jazz Band 6. apríla v Bratislave výnimočný koncert v rámci Bratislava Crossover Festivalu s názvom Fats Jazz Band Goes Classical. Minulý rok Fats Jazz Band úspešne reprezentoval Slovensko na koncertoch vo Francúzsku, Gruzínsku, Dánsku, Maďarsku či Čechách. V júni 2019 budú opätovne reprezentovať Slovensko na jednom z najväčších jazzových festivalov Európy, Riverboat Jazz Festival v meste Silkeborg v Dánsku.

Detaily jednotlivých koncertov:
10. 3. 2019 Fats Jazz Band - koncert autentického hot jazzu a swingu

Miesto: Synagóga, Levice

Začiatok: 18.00 hod.

Program koncertu budú tvoriť najlepšie americké a anglické hot jazzové a swingové šlágre obdobia rokov 1920 – 1947, ktoré pôvodne nahrali jazzové legendy ako Fats Waller, Tommy Dorsey, Bix Beiderbecke, Billie Holiday, Ella Fitzgerald či Teddy Wilson. Na koncerte odznie aj niekoľko veľmi zaujímavých aranžmánov klasickej hudby pretavenej do swingu. Koncert bude doplnený aj krásnymi slovenskými fox-trottmi a tangami či najznámejšími melódiami z českých filmov pre pamätníkov. Táto hudba je energická, plnokrvná a náladu prudko povznášajúca.

6. 4. 2019 Fats Jazz Band Goes Classical – Bratislava Crossover Festival

Miesto: Slovenský rozhlas, Bratislava

Začiatok: 19.00 hod.

Prvý koncert nového Bratislava Crossover Festivalu prelína svet starého jazzu s repertoárom a fenoménmi klasickej hudby. Fats Jazz Band predstavuje program s veľkým píšťalovým organom z repertoáru prvého jazzového organistu Fatsa Wallera, obohatený o unikátne dobové swingové úpravy klasickej hudby. Ladislav Fančovič ako bandleader, klavirista a organista! „Fats Jazz band na koncerte odohrá špeciálny repertoár zložený zo skladieb z 20. až 40. rokov minulého storočia, ktoré v sebe zahŕňajú prvky klasickej hudby a jazzu. Bude to jediný koncert v tomto roku v Bratislave, na ktorom odznejú aj skladby z ich najnovšieho CD Swingin Organ s Ladislavom Fančovičom hrajúcim na veľkom píšťalovom organe Veľkého koncertného štúdia v Slovenskom rozhlase. Toto CD sa bude na koncerte aj krstiť.“

Ďalšie koncerty:

01.05.2019  Bernolákovo – Dni mesta

03.05.2019 Vrútky– Kultúrna sála Kriváň

17.05.2019 Michalovce – Koncert ku dňu matiek

18.05.2019 Mníchova Lehota – Majáles

24.05.2019 Bratislava– Swingový Majáles

25.05.2019 Senec

30.05.2019 Žilina – Staromestské slávnosti

01.08.2019 Trnava – Trnavský Jazzyk

11.08.2019 Trenčianske Teplice – Hudobné leto

16.08.2019 Modra – Hudba Modre

17.09.2019 Bratislava – Ružinov – koncert pre seniorov

21.09.2019 Bratislava – Golden Age Festival

22.11.2019 Nové Mesto Nad Váhom – Blue Note

23.11.2019 Bratislava – Swingové Vianoce

Fats Jazz Band je prvotriedny deväťčlenný swingový orchester, ktorý oživuje tradíciu jazzu a swingu 20. až  40. rokov minulého storočia. Založil ho Ladislav Fančovič, jeden z najuznávanejších súčasných slovenských klaviristov. Orchester hrá pôvodnú hot jazzovú a swingovú hudbu, ktorá vás prenesie do iného sveta, rozprúdi vo vás krv a vráti vás do doby noblesy, elegantných rób a horúcich večierkov.

Tlačová správa

 

 

Esprit 2023

Galéria

Fats Jazz Band.jpg
FJB Fancovic 2.jpg

 

 

Ďalšie články

Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Golden Age Festival 2016 - Véčko v rytme Hot Jazzu
Rytmus je náš biznis spievalo a hralo sa v preplnenej sále bratislavského V – klubu v...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Report: Fats Jazz Band v Swing Café
Ani tomu nebolo tak dávno, čo v kuloároch bratislavského jazzu prebehla správa o konci...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...