Nedožitá sedemdesiatka saxofonistu Karola Laga: Spomienka sa uskutoční na verejnej rozhlasovej nahrávke v bratislavskom rozhlase

Nedožitá sedemdesiatka saxofonistu Karola Laga: Spomienka sa uskutoční na verejnej rozhlasovej nahrávke v bratislavskom rozhlase
Peter Baláž
Nedožitú sedemdesiatku významného saxofonistu Karola Laga, ale i pamätnú éru Big Bandu Radio Bratislava si pripomenú jeho priatelia už 18. septembra 2019 na verejnej rozhlasovej nahrávke Rádia Regina v Štúdiu 5 Slovenského rozhlasu v Bratislave. Okrem Orchestra Pavla Zajáčka, kde účinkujú dodnes aj niekdajší členovia rozhlasového bigbandu, si prídu zaspomínať Adriena Bartošová, Berco Balogh, Ľudovít Nosko, Dušan Grúň, Anka Repková, Karol Malý, Marika Škultétyová a saxofonista a flautista Dušan Húščava.
 
Big Band Radio Bratislava bolo teleso fungujúce pod krídlami bratislavského rozhlasu v prvej polovici 90. rokov (existoval v rokoch 1991 – 93). Svojím zložením i aktivitami nadviazal na Tanečný orchester Čs. rozhlasu v Bratislave. Ten pôsobil v rozhlase od roku 1961 až do obdobia transformácie na spomínaný Big Band Radio Bratislava. Túto krátku etapu zažil aj saxofonista, člen mnohých menších i väčších hudobných zoskupení Karol Lago (18. september 1949 Vrbové  - 6. apríl 2015 Bratislava). Jeho hru poznali nadšenci orchestrálnych skladieb nočných vysielacích frekvencií, milovníci jazzu aj world music. Rozptyl hudobníckych aktivít Karola Laga bol veľmi široký, navyše, radi ho pozývali hudobníci, pretože bol pre nich aj príjemným spoločníkom. Hral aj v ďalších menších i väčších zoskupeniach - Tanečnom orchestri Slovenskej televízie, VV-systéme, i kapele Istropolitana.
 
Za všetky aspoň jedna spomienka. Vo viacerých spomínaných zoskupeniach s ním hral aj basgitarista a kontrabasista Anton Jaro. „V jednom z projektov sme sa stretli v jazzovom Combe Petra Lipu a účinkovali sme na  svetovom  Pori Jazz festivale vo Fínsku. Jedným z nezabudnuteľných zážitkov bolo, keď sme na tomto festivale vystúpili na vedľajšom pódiu  popri takej jazzovej hviezde, ako Miles Davis. Navyše sme sa s Davisom  stretli ešte aj na letisku a cestovali sme aj v jednom lietadle. S Karolom sme často hrali aj v ďalších  jazzových formáciách. Keďže sa nám spoločne dobre hralo, pozval som Karola aj na nahrávanie môjho CD  Xola, kde mi prispel svojim virtuóznym prednesom. Jedným z  posledných vystúpení bolo naše spoločné  účinkovanie s mojou formáciou Jazz na Ex  na výročných 40. Bratislavských jazzových dňoch,“ spomína Anton Jaro. Pripomeňme ešte, že spomienkový koncert odvysiela Rozhlas a televízia Slovenska na programovej službe Rádio Regina vo vianočnom čase.
 
Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...