Nielen za jazzom do Blue Note

Nielen za jazzom do Blue Note
Peter Motyčka

Boli ste už niekedy vo vynikajúcom slovenskom jazzovom klube? No dobre – skutočný jazzový klub na Slovensku (žiaľ) nemáme… Takže oprava: boli ste už v dobrom slovenskom hudobnom klube? V takom, kde je exkluzívna nielen dramaturgia, ale kde máte aj vynikajúci zvuk, rodinnú atmosféru, muzikantské zázemie… Miesto, kam sa radi vracajú nielen poslucháči, ale aj samotní umelci, pretože vedia, že chémia medzi javiskom a hľadiskom bude jednoducho fungovať.

 

Pokiaľ mám znalosť, takýchto klubov nie je na Slovensku veľa. Prakticky ich možno porátať na prstoch jednej ruky. K najexcelentnejším patrí bezpochyby Blue Note, ktorý už štrnásť rokov funguje v Novom Meste nad Váhom. Že sa vám to zdá „od ruky“? Verte, že nie. Počas mojej poslednej návštevy som v Blue Note stretol fanúšikov zo západu republiky (Bratislava, Trnava, Nitra), z okolia (Žilina, Trenčín), ale aj z ďalekého východu (Košice, Michalovce). Veru, do Blue Note sa oplatí pricestovať aj zo vzdialenejších destinácií. Zážitok stál za to a osobne som vnímal a vychutnával si atmosféru (a tiež zvuk), aké som v žiadnom zo slovenských klubov doteraz nezažil.

 

 

Samozrejme, udržať jazzový klub v „čiernych číslach“ nie je v domácich podmienkach reálne. Nehovoriac o tom, že spomínaný priestor nie je súčasťou ani jednej z metropol. Takže jazz v rámci programovej ponuky? Áno, aj jazz. Napríklad práve dnes (piatok 27. januára) sa v Blue Note predstaví Lenka Gálisová Quartet. Speváčka a herečka (členka ochotníckeho divadelného súboru Hlavina z Radošiny pod vedením Stanislava Štepku) je laureátkou minuloročného zápolenia Jazz START UP, kde spolu so svojím kvartetom veľmi príjemne prekvapila obdivuhodnou nápaditosťou a skvostným zvládnutím mainstreamového štýlu. Toto bude jazzový klubový koncert par excellence!

 

 

Nasledujúce zoskupenia síce nepatria k jazzovým, no viaceré styčné plochy s improvizovanou hudbou by sme v ich prejave určite našli. Sobotný (28. januára) koncert prešovského zoskupenia 1st Slovak Pink Floyd Revival bude patriť k pamätným, podobne ako ich predvedenie legendárneho albumu „Dark Side Of The Moon“. O týždeň neskôr sa v Novom Meste stretnú pamätníci a fanúšikovia zoskupenia Collegium Musicum. Koncert zoskupenia Collegium Musicum Tribute pripomenie v sobotu 4. februára túto vynikajúcu domácu artrockovú legendu, ktorú žiaľ nikdy nebude možné počuť naživo.

 

Koniec februára, ako aj celý marec, sa už budú v Blue Note niesť v znamení jazzu. Duo Lash & Grey naposledy hviezdilo v rámci výnimočného koncertného večera Slovaks in Concert v legendárnej Carnegie Hall v New Yorku. Je až neuveriteľné, že sa táto dvojica predstaví štvrtok 23. februára aj v „našom“ Blue Note. Priznávam, že akustické podoby skladieb z ich albumov „Sleepin' With The Lights On“ a „Blossoms of Your World“ ma oslovujú omnoho viac ako v štúdiovej podobe a práve takto ich budeme počuť aj na klubovom pódiu. A zrejme nebudú chýbať ani osobité adaptácie jazzových štandardov. Svetová dvojica sa Novom Meste predstaví v rámci projektu Hudba do regiónov a počas koncertu vznikne aj nahrávka pre RTVS do relácie „Na šnúre“.

 

 

 

O týždeň neskôr (sobota 4. marca) bude Blue Note patriť prešovskému AMC Triu s dvojicou exkluzívnych hostí. S trubkárom Randym Breckerom spolupracujú členovia už od roku 2011 (nahrali spolu CD „One Way Road To My Heart“) a americký trubkár prizval na sériu koncertov aj svoju manželku, skvelú saxofonistku Adu Rovatti. Práve ona prevzala po smrti Michaela Breckera saxofónové party v legendárnej skupine Brecker Brothers. Piatok 10. marca bude zasa patriť mladému basgitarovému fenoménu. Kapela Aron Hodek & The Pocket Crew predstaví prevažne autorskú hudbu z dielne len 11-ročného Arona ako aj jeho brata Davida Hodeka, doplnenú kompozíciami skvelého multiinštrumentalistu, producenta a skladateľa, Eugena Vizváryho.

 

 

 

Posledný marcový víkend bude v znamení jazzového trojboja s názvom Blue Note Jazz Fest. Zoskupenie Wojtek Pilichowski Quartet (štvrtok 23. marca) vedie vynikajúci poľský basgitarista, skladateľ a aranžér, ktorý sa opakovane umiestňuje v rebríčkoch najlepších poľských basgitaristov. Piatok 24. marca predstaví líder kultových zoskupení (Pražský Výběr, Stromboli, Big heads) a česká gitarová legenda Michal Pavlíček svoje Trio feat. Milly Honsová. A to najlepšie na záver: Emmet Cohen Trio v sobotu 25. marca. Amerického jazzového klaviristu a skladateľa Emmeta Cohena si k spolupráci pravidelne pozývajú osobnosti ako Ron Carter, Benny Golson, George Coleman či Kurt Elling. Okrem vlastného zoskupenia je tiež členom tria Tip City, ktoré vedie Christian McBride a pôsobí ako klavirista a hudobný riaditeľ jazzovej speváčky Veroniky Swift. Osobnosť svetového formátu v komornom klubovom prostredí s fantastickým zvukom – jazzový festival ako sa patrí!

 

 

Autor: Peter Motyčka

Zdroj: www.bluenote.sk/program/

 

Galéria

Nielen za jazzom do Blue Note

 

 

Ďalšie články

Blue Note plánuje otvoriť jazzový klub v Pekingu
Blue Note Entertainment Group oznámila, že v blízkej budúcnosti plánuje otvoriť niekoľko nový...
Legendárny newyorský Blue Note jazz club spúšťa vlastný livestream. Virtuálna séria začala koncertom trubkára Maurice "Mobetta" Browna
Spojené štáty sa stále zmietajú v pandémii a hoci v New York City počet nakazených oproti...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...