Legendárny newyorský Blue Note jazz club spúšťa vlastný livestream. Virtuálna séria začala koncertom trubkára Maurice "Mobetta" Browna

Legendárny newyorský Blue Note jazz club spúšťa vlastný livestream. Virtuálna séria začala koncertom trubkára Maurice "Mobetta" Browna

Spojené štáty sa stále zmietajú v pandémii a hoci v New York City počet nakazených oproti katastrofickému aprílu už značne poklesol, mesto otvára svoje prevádzky len veľmi pomaly. Podobne ako u nás, aj v NYC sa povolenie hromadných kultúrnych podujatí v interiéri radí medzi posledné fázy uvoľňovania opatrení. Už začiatkom júla sme písali o novej iniciatíve newyorského klubu Smalls, ktorý spustil každodenné livestreamy a ku podobnému trendu sa teraz pridáva aj legendárny Blue Note jazz club. Od 24. júla ponúka program "Blue Note Streaming Live" pravidelné koncerty priamo z priestorov klubu prostredníctvom živého prenosu cez internet. Prvým účinkujúcim sa stal sextet trubkára Maurice "Mobetta" Browna.

 

Ikonický newyorský Blue Note jazz club sa pridáva do nepísaného zoznamu hudobných klubov, ktoré sa v tejto novej situácii rozhodli zdieľať živú hudbu prostredníctvom internetu. Virtuálna séria koncertov s názvom "Blue Note Streaming Live" postupne predstaví známych jazzmanov priamo z pódia "Modrej noty" v New Yorku a fanúšikovia budú môcť tieto vystúpenia sledovať nielen v reálnom čase, ale aj ako záznamy - to všetko dostupné cez webstránku projektu.

 

Ako prvý sa v piatok 24. júla predstavil držiteľ ceny Grammy, trubkár Maurice "Mobetta" Brown. Vystúpil v rámci all-star sexteta spolu so saxofonistkou Chelsea Baratz, klaviristom Jamesom Franciesom, gitaristom Nirom Felderom, basistom Parkerom McAllisterom a  bubeníkom Joem Blaxxom. Tento livestream bolo v našich končinách možné sledovať 25.7. o jednej hodine ráno stredoeurópskeho času a ako oficiálnu reprízu v ten istý deň, 25.7. o 19:00 stredoeurópskeho času. Ďalší program zatiaľ na oficiálnej stránke nie je zverejnený, no očakávame, že už čoskoro sa dozvieme o ďalších časoch aj menách účinkujúcich.

 

Nevýhodou oproti livestreamom viacerých ostatných jazzových klubov je, že Blue Note jazz club umožňuje sledovanie koncertu iba prostredníctvom špecifickej stránky a to po zakúpení vstupenky v cene 10 dolárov. Na porovnanie - Smalls Jazz Club už takmer mesiac ponúka každodenne prenosy zo svojho klubu zadarmo, prostredníctvom facebooku alebo po registrácii priamo na ich stránke. Za 10 dolárov u nich pritom získate možnosť prístupu do archívu (vedeného od roku 2007) na celý rok.

 

Zdroj: https://www.pix11.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Splnený sen pre Hanku Gregušovú: Odchádza spievať a žiť do New York City
Zhruba o mesiac sa pre Hanku Gregušovú začne nová etapa jej života - podpísala zmluvu o zastupovaní...
Dávid Hodek v New Yorku: Niečo, čo musíte zažiť
To, že náš talentovaný mladý bubeník Dávid Hodek bol v New Yorku, ste možno od niekoho počuli....
VRAVELO SA V COTTON CLUBE - Letný vánok z Charlestonu
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE: Hi - De - Ho - Man
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...