Nová hviezda Vocalese: Camille Bertault udivuje legendárnymi sólami, ktoré spieva na notu presne

Nová hviezda Vocalese: Camille Bertault udivuje legendárnymi sólami, ktoré spieva na notu presne

Nenápadná francúzka Camille Bertault so zasneným pohľadom na prvý pohľad vyzerá ako obyčajná speváčka, no keď začne spievať, namiesto známych štandardov z jej úst vychádza virtuózny scat legendárnych inštrumentálnych sól. Na začiatku youtube očarila na notu presnou interpretáciou Coltranovej improvizácie Giant Steps a postupne prichádzajú ďalšie - naposledy to bolo dychberúce sólo Cory Henryho zo Snarky Puppy.

 

Jednoducho povedané, "vocalese" je vokálne prevedenie známych jazzových sól. Podobne ako scatovanie, vocalese je omnoho náročnejšie ako bežné spievanie - to je zároveň aj dôvod, prečo sa na to až toľko spevákov neodváži. Známymi hviezdami vocalese sú Kurt Elling alebo Mark Murphy, Jon Hendricks a King Pleasure. Zo žien sa preslávila Annie Ross svojou intepretáciou známej bebopovej klasiky Wardell Gray-a, "Twisted”. Asi najznámejšou vocalese skupinou je Manhattan Transfer, ktorí v roku 1986 nahrali CD s názvom Vocalese

 

Najnovšou hviezdou je mladá francúzka Camille Bertault, o ktorej je vo svete prekvapivo veľmi málo infomácií. Videá zverejňuje na youtube a svojej facebookovej stránke, kde je uvedené, že študovala na umeleckej škole CRR Paris a navštevovala strednú školu Lycée Masséna. Spočiatku študovala klasický a jazzový klavír na konzervatóriu, inšpirovaná svojim otcom, ktorý je tiež klavirista. No keď mala 20 rokov, opustila klavír a začala sa sústrediť na svoj hlas a spev. V roku 2013 nastúpila študovať jazzový spev na parížskom konzervatóriu Conservatoire at Rayonnement Regional. Popritom spievala všade, kde kráčala, na ulici, v metre, v autobusoch - kdekoľvek bola, spievala si sóla legendárnych jazzmanov, ktorých počúvala na sluchátkach. Na svojej facebookovej stránke uvádza, že berie hudbu veľmi vážne a nikdy nechce byť považovaná kvôli svojej virtuozite len za nejakú atrakciu. Bertault má na svojom konte jeden album, druhý s názvom En Vie je v súčasnosti v procese tvorby.

 

Keď Camille pred polrokom zverejnila na facebooku svoju verziu majstrovského diela Johna Coltrana, sóla Giant Steps z roku 1959, okamžite sa stala obrovskou atrakciou. Hoci video nahrala iba amatérsky na svoj telefón, za dva dni získala viac ako 400 tisíc videní. Momentálne ich má okolo 713 tisíc a zároveň video zverejnila aj na youtube, pozrieť si ho môžete tu:

 

 

Sólo Giant Steps speváčku Camille Bertault preslávilo, no po ňom nasledovali viaceré, ktoré podľa mnohých tento výkon dokonca prekonali. Jedným z nich je sólo zo skladby Lingus, ktoré hrá Cory Henry z kapely Snarky Puppy. Nadšený fanúšik jej video spracoval a vložil do pôvodnej live nahrávky Snarky Puppy - vďaka tomu môžete sledovať naraz pôvodné sólo aj scat Camille. Je to dychberúce!

 

 

Zdroj: blogs.kcrw.com

Foto: Arthur Wollenweber

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: John Coltrane
V jazze sa počas celej jeho histórie objavilo len zopár hudobníkov, ktorých prínos bol tak silný,...
Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
BJD 2015: Piatok ponúkol pestrú kombináciu fusion, moderného jazzu a veľkého zvuku
V piatok 23.10. hostila Incheba 41. ročník najznámejšieho slovenského jazzového festivalu...
Film Chasing Trane: Definitívny dokument o Johnovi Coltraneovi?
Dlho očakávaný film o najvýznamnejšej osobnosti moderného jazzu, sa 13. novembra objavil aj v...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...